Nie, żeby wykonać płukanke silnika to tylko kupujesz takie coś o nazwie Engine Flush, np firmy STP, Carlube, Liqui Moly, i postępujesz wedle instrukcji
- - - Updated - - -
A jaka jest duża różnica po między 1.8 MPI a 1.9 JTS, z ty że JTS to alfy silnik ma tylko 10 koni więcej, spalanie o 2L większe, też z zmienną fazą rozrządu, o podobnej budowie, i podobnych problemach
[QUOTE=Kris;1720999]Trzeba sobie uczciwe powiedzieć że ten silnik w 159 to wstyd i hańbą(podobnie 1.9 i 2.2Jts). Już lepiej mogli użyć T-JETów 120, 150 i 180.
No juz nie przesadzaj, tak sie sklada ze czasem jezde taka alfa 1.8mpi mojego ojca, nie dosc ze sie lepiej prowadzi niz moja 2.4 to w miescie wole nia jezdzic niz tym ciezkim dieslem szczegolnie jak mam ruszyc z miejsca ,wiadomo na trasie 2.4 to inna bajka.
JTS ma tylko głowicę wykonaną przez AR. Reszta konstrukcji GM niestety.
Co do podobieństw, jest ich mniej niż Ci się wydaje.
MPI to silnik wyłącznie do przemieszczania się. I wiem co mówię, miałem okazję pojeździć 159 z tym motorem. Zupełnie przypadkiem, z czystej ciekawości. Dla mnie ten motor to od początku było za mało. Z ekonomicznego punktu widzenia to może być rozsądny wybór (nie mam na myśli tylko spalania), ale wg mnie tylko tyle. Znacznie lepsze wrażenia miałem podczas jazdy 2.2 JTS. To nie jest szczyt marzeń, ale mimo wszystko porządna 4-cylindrowa jednostka pozwalająca już nawet nieco poszaleć.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10