Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Temat: Alfa 159 kontra???

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    Po co komu wśród "Alfaholików" taki malkontent? Idź i kup to Volvo i klnij na ichnim forum na jakie "gó***o" trafiłeś itd itp...
    Takie wypowiedzi zniechęcają do forum wiec marce w ten sposób nie pomożesz.

Na forum można przeczytać o różnych problemach i awariach bo ludzie piszą tu poszukując pomocy. Nie znaczy to jednak ze awaryjność jest duża. Zwyczajnie mało kto zakłada temat by pochwalić się ile to przejechał bezawaryjnie.

Reasumując - przejedziesz się zadbanym egzemplarze i wyrobiska sobie zdanie. A kupując używane 159 często takie rzeczy jak zaślepkę nie egr i wywalenie klap wirowych suto będzie miało już za sobą.

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Cytat Napisał Mark.87 Zobacz post
    No wlasnie, a volvo mnie przekonuje fotelami bo maja strasznie wygodne,poza tym bezpieczenstwem wiem alfa tez ma 5gwiazdek,zabezpieczeniem przed rdza,komfortem,
    nie jechalem alfa dlatego nie wiem jak sie prowadzi ale rozwazam jedno z tych aut, i wybor jest trudny
    I tu napisałeś coś najważniejszego, czyli, że nie jechałeś Alfą.

Po za tym ja kupisz zadbany egzemplarz to nie ma problemu z egrem, dpfem, klapki fakt warto wyrzucić ale to nie duży koszt.
    A skrzynia nie każdemu się sypie, po za tym nie dzieje się to zerojedynkowo tylko objawy pojawiają się dużo wcześniej.

Po za tym jak masz wątpliwości to bierz Volvo, na pewno się nie psują
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Ja napiszę inaczej - weź pod uwagę ze S60 też nie należy do bezawaryjnych - DPF, klapy wirowe, wtryski dwumas to przecież std współczesnych diesli i nie licz na to że samochód będzie mniej awaryjny niż Alfa - tak nie będzie bo WSZYSTKIE marki się psują, tylko z tą różnicą że w przypadku ew usterek raczej tanio nie będzie szczególnie typowe tylko dla tego modelu elementy i weź pod uwagę że specjalistów znających się na marce poza ASO nie ma za wiele- pisze o firmach które znają się na rzeczy, a nie Mirkach garażowych dłubiących w czym popadnie.
    Ja powiem Ci na moim przykładzie w 2014 r. kupiłem NOWE VW CC 2.0TFSI po 3300 km wymienione były wszystkie opony bo wyły, pękła na środku sama z siebie przednia szyba w wewnętrznej warstwie, padł dotyk radia. Każda z napraw gwarancyjnych była okupiona wojną z ASO na poziomie centrali w DE. Szyby nie uznali mimo ewidentnej wady.
    Dzień w którym sprzedałem ten złom będę pamiętał do końca życia jako wyjątkowy haha.

- - - Updated - - -

i co do skrzyni - tu słynną M32 naprawisz za 2-3 tyś max, natomiast kup sobie DSG, Multitronik czy inne wynalazki to zobaczysz co to ceny części i koszty napraw.Szukaj zadbanego z pełna historią serwisową autka mając na uwadze że niestety 159 nie będzie już miała roku czy dwóch lat.

Mark.87
    Gość

Domyślnie

Spytałem grzecznie co będzie lepsze i jak sprawy wyglądają a użytkownicy 159 zamiast namawiać to zniechęcają odpowiedziami. Napisałem że biorę pod uwagę te 2auta a nie że kupiłem volvo a spadła na mnie fala krytyki. Pewnie nie jedna osoba miała podobny dylemat ale jakoś wybrała dlatego sam mam taki problem.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Rynek reguluje cenę, na tle aut innych marek używana 159 jest tania.
    EGR - możesz wyczyścić, nie trzeba go wymieniać, nie trzeba zaślepiać, jeśli liczysz każdą złotówkę to w 3 godziny zregenerujesz go we własnym domu używając podstawowych narzędzi i 20 PLN na środki czyszczące.
    Jest on natomiast źródłem wszelkiego zła w silnikach JTDM, to przez niego kolektor dolotowy zarasta sadzą, klapy w tym kolektorze się zacinają, pękają, wpadają do silnika etc...
    przez syf w kolektorze wzrasta też czasem temperatura w czasie wypalania DPF, od tego pęka głowica, topi się filtr cząstek. Puenta: najwygodniej EGR zaślepić i wyprogramować z ECU.
    Większość problemów z układem kierowniczym była spowodowana przez uszkodzony zbiorniczek płynu wspomagania oraz przez nieprawidłowy płyn stosowany w pierwszych latach produkcji modelu.

Wniosek jest prosty.
    Kup Volvo.

ps. podobne problemy z klapami w kolektorze mają np auta marki "bi em dablju" , co dziwne nikt nie lamentuje, że ta firma robi awaryjne auta.

ps 2. Grunt to kupić zadbane auto, a nie szrota w którym wszystko jest do wymiany

ps3. Co do skrzyni: dużo z usterkami ma wspólnego prawdziwy przebieg auta, remap silnika i tp sprawy, poza tym nie w każdej 159 siedzi M32.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar vivi
    Mieszka w
    Berlin
    Auto
    159 2.0 JTDM 170, byla 159 2.2 JTS, byla 156, byla GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

zaslepianie EGR jest legalne w Polsce?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Hrabia89
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16v 140 km

Domyślnie

Zabiłeś teraz vivi.

Odnośnie tematu - według mnie auto ma się przede wszystkim podobać właścicielowi i ma się czuć w nim dobrze. Pojeździj jednym i drugim, dokonaj wyboru i ciesz się zakupem. A do oglądnięcia przed zakupowego znajdź sobie jakiegoś bardziej ogarniętego szpeca, ażeby na mine nie trafić
    Ostatnio edytowane przez Hrabia89 ; 17-11-2015 o 16:23

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał vivi Zobacz post
    zaslepianie EGR jest legalne w Polsce?
    Możesz nawet zaślepić zaspawać czy zakitować dolot- grunt żeby spełniał normy czystości spalin.

Mark.87
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Hrabia89 Zobacz post
    Zabiłeś teraz vivi.

Odnośnie tematu - według mnie auto ma się przede wszystkim podobać właścicielowi i ma się czuć w nim dobrze. Pojeździj jednym i drugim, dokonaj wyboru i ciesz się zakupem. A do oglądnięcia przed zakupowego znajdź sobie jakiegoś bardziej ogarniętego szpeca, ażeby na mine nie trafić
    No wlasnie tutaj moze byc problem zeby kogos takiego ogarnietego znalesc i chcial pomoz w znalezieniu auta ale cos bede musial pomyslec bo sam sie nie znam zbytnio jesli chodzi o diesle

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Hrabia89
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16v 140 km

Domyślnie

Wejdź na regionalne forum i machnij ogłoszenie. Na pewno znajdzie się jakiś magik który Ci pomoże za flaszkę lub dwie