Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: [156] Kontrolka wtrysku zapala się i gaśnie bez uruchamiania silnika 2.5 V6

Użytkownik Świeżak Avatar alphamale
    Mieszka w
    Marki
    Auto
    Była 156 2.5 V6, jest Giulia!

Domyślnie

Nie, nie gazowana. No właśnie sprawdzali te elektrykę - kostki na grodzi, główną kostkę, masy, bezpieczniki. Chociaż kto wie może gdzieś coś jeszcze jest co nie łączy tylko gdzie. Schładzali też kompa jakimś sprayem, ale bez skutku. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale jak się ją ruszy (np po holowaniu oraz ostatnio po wypchnięciu z warsztatu), to czasami marchewka gaśnie i zapala. Tak czy inaczej wymienię ten zestaw immo+stacyjka+komp, jak będzie to samo to już nie wiem, może faktycznie gdzieś na tej wiązce jakieś zwarcie.

Mieszka w
    Marki
    Auto

Domyślnie

No i kamieni kupa, komp i immo wymieniony, raz odpaliła po czym znowu to samo, marchewa i te same błędy na wtryskach. Mechanik elektrykę sprawdzał tyle ile ma wiedzy, wszystko niby czyściutkie, jak to określił jest w stanie "igła". Autodiagnostyk mówi, że teraz już to coś musi być na głównej wiązce, podholuję do niego, ale to już drugi tydzień a samochodu nie ma, już nawet nie mam pomysłu co kupić żeby wymienić

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Zadzwoń do Pabla i wstaw do niego, bo zanim to znajdziesz to możesz dużo kapuchy utopić- a mi się zdaje że już trochę poszło

Mieszka w
    Marki
    Auto

Domyślnie

No tak, ale ona nie jeździ a laweta tam pewnie też sporo kosztuje

Póki co diagnosta sprawdził wiązkę od wtrysków do kompa, wszystko jest ok. Elektryka jest dobra to jeszcze raz sprawdził ciśnienie paliwa i wyszlo przy trzech pomiarach 10bar. Mówi że już jedyna rzecz (???) jaka może zamykać wtryski bo dostają za duże ciśnienie to regulator w pompie paliwa. Dziś podjedzie mechanik z drugim wakuometrem sprawdzić to ciśnienie, a jeżeli to nie ten regulator to już nikt nie ma innych pomysłów.
    Fakt ostatnio nie miałem po drodze na stacje i jeździłem trochę na rezerwie, a może regulator siada sam z siebie, tylko jeżeli siada a zamiast mniejszego podaje większe to dla mnie trochę dziwne.

Mieszka w
    Marki
    Auto

Domyślnie

Podbijam jakby ktoś miał też taki problem:

A więc pompa jest dobra ciśnienie ok, na innym mierniku wyszło dobre. Drugi mechanik-spec który to mierzył stwierdził że iskra jest raz na 20x na czujniku wału i zalecił jego ponowną wymianę, co się okazało wcześniej zamówiłem czujnik wału a przyszedł mi czujnik wałka rozrządu i pierwszy mechanik jak go dostał to wymienił a później zdziwiony dlaczego dalej nie odpala i nie wie o co chodzi (a pytałem dlaczego ten kabel taki krótki, bo coś mi się nie podobało ale ja tam się nie znam a wyglądają bardzo podobnie), no więc kupiłem drugi a w zasadzie pierwszy czujnik wału, i to samo. Witki opadły bo już nie było co kupować, ale diagnosta się zawziął i zaczął sprawdzać wiązkę jeszcze raz.
    Jaki był problem od samego początku: przekaźnik dawał ~2V za niskie napięcie. Teoretycznie działał, przepustnica się regulowała itp, ale wtrysków komp już nie otwierał lub otwierał bardzo rzadko i podawał błędy wszystkich wtrysków.

Po wymianie na Toyotowski przekaźnik, co prawda nie odpaliła od razu bo okazało się że błędy wtrysków wprawdzie zniknęły, ale pojawił się błąd - uwaga: czujnika wału Po wymianie na mój stary oryginał zagadała i działa do dziś, znaczy pali. Pierwsza awaria, w sumie za 15 zł (nie licząc robocizny), a takie problemy, tyle ludzi zaangażowanych i tyle czasu tułaczki

Radość trwała parę dni, wczoraj rolki paska co mi niby wymieniali - popadał deszcz i jak przejechałem po kałużach - to znowu zaczęły tak samo szumieć i pasek popiskiwać jak wcześniej, ale do tego jak depnąłem na prostej to mi dwa razy zamuliło jakby gdzieś łapał lewe powietrze wraz ze wzrostem obrotów, czyli kolejna zagadka, awaria lub fuszerka, już nie wiem co myśleć. Do tego wydech przy okazji chyba gdzieś ktoś/się odczepił bo coś lekko brzęczy z przodu, bonusowo na drzwiach delikatne otarcie (na szczęście bez problemu do spolerowania), ale chociaż odpala Jutro z tymi rolkami jadę na reklamację bo się wkurzyłem, nie wiem czy mi wcześniej paska tylko nie naciągnęli a rolek nie wymieniali czy coś, przy okazji może wyjdzie coś na kompie co z tą mocą - powiem żeby jeszcze raz mi skręcili dolot.

Póki co do sprzedania mam niepotrzebnie zakupione:

1. komp+stacyjka+immo+kluczyk sprawne
    2. czujnik wałka rozrządu sprawny
    3. czujnik wału, nie wiem czy sprawny, chociaż nr niby się zgadza i miał być 100% ze sprawnego auta, na aukcji był opisany 156 2.5 to już przyszedł mi opisany 166 3.0 :]

- kurier gratis przy całym komplecie, powiedzmy łącznie całość 250 zł chcę się tego pozbyć i zapomnieć