Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Zapowietrzone sprzęgło

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147FL 1.9 jtd 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas Zobacz post
    Jakieś cuda wypisujesz - tylko ostatnia opcja + popuść korek zbiornika płynu bo wychodzi, że w układzie masz pełno powietrza.
    Piszę tylko to co wyczytałem ok rozumiem, teraz mam układ tak zapowietrzony, że pedał wbija się w podłogę i wysprzęglik w ogóle się nie wysuwa, więc machanie pedałem nie bardzo "pompuje" płyn więc będę musiał próbować różnymi metodami byle pomogło..

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147FL 1.9 jtd 16v

Domyślnie

No i dupa. Strasznie ciezko idzie odpowietrzanie sprzęgła gdyż pedał jest caly czas miekki... Spróbowałem przepchac cisnieniem i z odkreconym odpowietrznikiem płyn kilka krotnie, pedal robi sie wtedy twardy, ale biegów nadal nie idzie wrzucic.. Gdy potem probuje odpowietrzyc normalnie w dwie osoby wciskajac i puszczajac pedał to wysprzeglik na nowo sie zapowietrza i pedał robi się tak miękki, że można go wduszać palcem... Już mnie co nieco strzela powoli.. :/
    ______
    Odpowietrzanie pedalem sprzęgła nic nie pomogło, za to odpowietrzanie kompresorem poprzez robienie cisnienia w zbiorniczku wyrownawczym i odkreceniu odpowietrznika kilkukrotne az do calkowitego odpowietrzenia pomoglo. Mam nadzieje, ze na stale i ze nie zapowietrzy mi sie on znow po jakims czasie. Czas skrecic auto i odpowietrzyc hamulce
    Ostatnio edytowane przez luki041 ; 06-04-2016 o 13:33

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

A jak wpuszczales powietrze bo zbiorniczka? Ja zainwestowalem 70 zl w zestaw do podcisnieniowego odpowietrzania i wszystko dziala jak ta lala.
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147FL 1.9 jtd 16v

Domyślnie

Cytat Napisał kolekszy Zobacz post
    A jak wpuszczales powietrze bo zbiorniczka? Ja zainwestowalem 70 zl w zestaw do podcisnieniowego odpowietrzania i wszystko dziala jak ta lala.
    Ja dopasowałem nakrętkę od jakiegoś oleju tak by pasował do zbiorniczka wyrównawczego płynu hamulcowego, wywierciłem w niej małą dziurkę by weszła w nią końcówka igły od pompowania piłek później zakręciłem zbiorniczek nakrętką z dziurką, odpaliłem kompresor z założoną igłą, odkręciłem na pół obrotu odpowietrznik na który założyłem wężyk włożony do buteleczki no i wdmuchywałem powietrze kompresorem. Jedyne co to kontrolowałem pistoletem od kompresora by nie zrobić zbyt dużego ciśnienia w zbiorniczku. Czynność powtórzyłem kilka razy aż zaczęła lecieć sam olej. Takie odpowietrzanie jest bardzo szybkie i nie potrzeba drugiej osoby.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Cytat Napisał luki041 Zobacz post
    Ja dopasowałem nakrętkę od jakiegoś oleju tak by pasował do zbiorniczka wyrównawczego płynu hamulcowego, wywierciłem w niej małą dziurkę by weszła w nią końcówka igły od pompowania piłek później zakręciłem zbiorniczek nakrętką z dziurką, odpaliłem kompresor z założoną igłą, odkręciłem na pół obrotu odpowietrznik na który założyłem wężyk włożony do buteleczki no i wdmuchywałem powietrze kompresorem. Jedyne co to kontrolowałem pistoletem od kompresora by nie zrobić zbyt dużego ciśnienia w zbiorniczku. Czynność powtórzyłem kilka razy aż zaczęła lecieć sam olej. Takie odpowietrzanie jest bardzo szybkie i nie potrzeba drugiej osoby.
    Będą z ciebie ludzie .
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147FL 1.9 jtd 16v

Domyślnie

Zapomniałem dodać, ale myślę, że to oczywiste, że należy kontrolować stan płynu w zbiorniczku by był praktycznie cały czas na maksa.
    Cytat Napisał Lucas Zobacz post
    Będą z ciebie ludzie .
    Dzięki Mam nadzieję, że komuś przyda się mój sposób

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

A ja gdzies wyczytalem ze w ten sposob mozna uszkodzic serwo, i lepszym sposobem jest podcisnieniowo wyssac plyn przez odpowietrzniki. Ale przy kontrolowanym cisnieniu nie powinno sie faktycznie nic stac.
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Ja straciłem kiedyś nadzieję że uda mi się odpowietrzyc sprzęgło z metoda tradycyjna. Wziąłem strzykawke rurkę i wtlaczalem płyn przez odpowietrznik. Zadziałało

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147FL 1.9 jtd 16v

Domyślnie

Cytat Napisał kolekszy Zobacz post
    A ja gdzies wyczytalem ze w ten sposob mozna uszkodzic serwo, i lepszym sposobem jest podcisnieniowo wyssac plyn przez odpowietrzniki. Ale przy kontrolowanym cisnieniu nie powinno sie faktycznie nic stac.
    Nie bardzo rozumiem jaka by miała być różnica czy ja będę wtlaczal ciśnienie do zbiorniczka i ciśnienie będzie "wytłaczało ciesz" czy będę to robił w drugą stronę i podciśnieniem i będę ją "wsysał". Jak ktoś zna logiczne wytłumaczenie niech je poda
    Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post
    Ja straciłem kiedyś nadzieję że uda mi się odpowietrzyc sprzęgło z metoda tradycyjna. Wziąłem strzykawke rurkę i wtlaczalem płyn przez odpowietrznik. Zadziałało
    Tak było i u mnie, też próbowałem robić tak jak ty tylko, że u mnie to pomagało na chwilę, alo chwili nanowo padał wlatywał wpodłoge:/

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    147 2002r 1.6 120KM 3D

Domyślnie

Dobrze jest usunąć stary płyn ze zbiorniczka wyrównującego i wlać nowego, na odpowietrznik w wysprzęgliku założyć wężyk taki z 15 cm i drugi koniec włożyć do butelki z płynem hamulcowym tak by jego koniec był zanurzony w płynie, pompować sprzęgło i kontrolować stan płynu w zbiorniczku. W momencie wciskania sprzęgła powietrze jest wypychane do butelki a w momencie puszczania sprzęgła zasysany jest płyn hamulcowy z butelki. Ja jak walczyłem ze sprzęgłem to ta metoda przyniosła najlepszy efekt i do tego nie potrzeba drugiej osoby, tak samo zresztą można odpowietrzyć hamulce. Możliwe, że konieczna będzie wymiana oringa gumowego na końcu przewodu przy wysprzęgliku.