Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Alfa Romeo 19 1. Diesel 2007 150KM Sportwaon - pierwsze bolączki i kroki po kupnie

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 SW 150KM 07'

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    Motodelta Niemce k. Lublina
    Właściciel sam jeździ 159. Będzie wiedział co Twojej dolega.
    Dzięki!

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    jaki dokładnie błąd - jeśli P0237 - to czujnik w kolektorze ssącym - zwróć uwagę czy jak wkładasz kluczyk, to wskazówka od turbo jest na "0" czy wychyla się do pierwszej kreski? Jeśli tak, to masz uszkodzony czujnik doładowania. Jeśli stoi na "0" to i tak warto go wyciągnąć i wymyć. Czasami ten błąd może sygnalizować przeładowanie turbiny - przycinającą się geometrię, a czasami nawet już jej zgon(tak było w moim przypadku).
    Wiesz co, nie mam pojęcia, nie zapytałem o kod błędu...następnym (odpukać) razem będę dopytywał. Jeśli zegarem od turbiny jest ten pierwszy od prawej z tych trzech po środku to wskazówka po włożeniu kluczyka ani drgnie :-) Cieszę się, że pokazujesz mi wszelkie możliwości, ale z drugiej strony powoduje to we mnie taki sam efekt jak na pytanie: "Męczy mnie drugi dzień kaszel co to może być?" ktoś odpowiedziałby: "To może być zwykle przeziębienie...albo rak płuc, gruźlica, ostatnia faza wścieklizny..." Oby jednak to było zwykłe przeziębienie :-)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał adamiakadam Zobacz post
    1. Panowie, teraz się zastanawiam - używacie jakichś zabezpieczeń w swoich autach? Mam na myśli jakiś lokalizator gps, radiolokalizator, może blokadę skrzyni albo wyłącznik zapłonu? Wiem, może Alfy nie są na celowniku złodziei ale jednak, czy macie z tym jakieś doświadczenia?
    Alf nie kradną, strach...
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Amst
    Auto
    Alfa 159 1.9 jtdm 16v

Domyślnie Ocieranie przy opadaniu z obrotów

Witam, zacząłem swoja przygodę z moja pierwszą alfa, taką samą jak w temacie lecz 15KM słabszą i z 150tys km przebiegu
    Czytając posty stwierdzam potężną wiedzę więc szukam rozwiązania, gdy naciskam gaz do końca wszytko jest jak w bajce, gdy dodam do momentu gdy turbo osiąga połowę obrotów i odpuszczę następuje okrutne szuranie, ocieranie, coś martwiącego..
    Podejrzewam turbo, lecz moja wiedza jest znikoma dlatego wrzucam filmik jak to pracuje: ( niestety nie mogę wrzucić linku ponieważ portal mnie blokuje, za mało postów, jest na kanale krystian p gadomski, pt. dziwny dźwięk podczas opadania turbo z obrotów )
    Mam stożkowy filtr, (jest to gdzieś z tamtej okolicy, strona pasażera przy kole) bez oryginalnej obudowy z dolotem zimnego, wyjąłem go i próbowałem bez, niestety bez zmian.
    Czy macie jakieś pomysły?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Wiesz co, nie mam pojęcia, nie zapytałem o kod błędu...następnym (odpukać) razem będę dopytywał. Jeśli zegarem od turbiny jest ten pierwszy od prawej z tych trzech po środku to wskazówka po włożeniu kluczyka ani drgnie :-) Cieszę się, że pokazujesz mi wszelkie możliwości, ale z drugiej strony powoduje to we mnie taki sam efekt jak na pytanie: "Męczy mnie drugi dzień kaszel co to może być?" ktoś odpowiedziałby: "To może być zwykle przeziębienie...albo rak płuc, gruźlica, ostatnia faza wścieklizny..." Oby jednak to było zwykłe przeziębienie :-)
    Czyli chyba nie ma powodów do większych obaw W każdym razie czujnik ciśnienia doładowania i tak warto wyczyścić(10 min roboty). Jak błąd się powtórzy, trzeba odczytać dokładnie jaki kod błędu, ewentualnie później zgrać logi podczas jazdy. Wtedy będzie wiadomo co i jak.

Cytat Napisał Krys Zobacz post
    Witam, zacząłem swoja przygodę z moja pierwszą alfa, taką samą jak w temacie lecz 15KM słabszą i z 150tys km przebiegu
    Czytając posty stwierdzam potężną wiedzę więc szukam rozwiązania, gdy naciskam gaz do końca wszytko jest jak w bajce, gdy dodam do momentu gdy turbo osiąga połowę obrotów i odpuszczę następuje okrutne szuranie, ocieranie, coś martwiącego..
    Podejrzewam turbo, lecz moja wiedza jest znikoma dlatego wrzucam filmik jak to pracuje: ( niestety nie mogę wrzucić linku ponieważ portal mnie blokuje, za mało postów, jest na kanale krystian p gadomski, pt. dziwny dźwięk podczas opadania turbo z obrotów )
    Mam stożkowy filtr, (jest to gdzieś z tamtej okolicy, strona pasażera przy kole) bez oryginalnej obudowy z dolotem zimnego, wyjąłem go i próbowałem bez, niestety bez zmian.
    Czy macie jakieś pomysły?
    Miałem także dokładnie takie same objawy, i po wymianie turbiny na nową Garretta szuranie znikło. Nie wiem czym może to być spowodowane. W poprzedniej AR 156 1.9 JTD 16V także odnotowywałem podobne dźwięki i niczym(poza wrażeniami akustycznymi) się to nie objawiało innym. Sprawdź może jeszcze czy masz całe szpilki od kolektora wydechowego - przed wymianą turba w 159 u mnie dwie były urwane.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Alf nie kradną, strach...
    Kradną , kradną. Zauważyli zwiększony popyt na części zamienne.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Rozrząd niestety już zrobiony :/ Mam nadzieję, że to nie jest - te klapy wirowe - rzecz, która w każdej chwili może zezłomować moją AR...
    Sprawdź jaki masz kolektor - aluminiowy czy plastikowy (niby od 2008 ale może ktoś wymienił na taki). W plastikowych jest ryzyko urwania się klapki która wpadnie do cylindra. Wtedy koszty.
    A może już ktoś usunął klapy (czy tam zastąpił kolektorem alu bez klap (np chyba podchodziły z 156 czy jakiś starszych Fiatów)?

Przy 260tys km kolektor jeśli nie był robiony to już od 100-150tys pewnie klapy ma zablokowane przez syf puszczany przez EGR i listwa na 99.9% już dawno temu by spadła (u mnie chyba tak było przy ok 85tys)

Mechanik powiedział, że nie ma powodu by na razie zaślepiać EGR. To znaczy można, ale są plusy są i minusy tego także skoro na razie bangla prawidłowo to jedźmy z tym dalej.
    I tak prędzej czy później to raczej zrobisz, bo syfisz kolektor dolotowy + EGR prędzej czy później i tak się zacznie przyblokowywać a wtedy zaczną się błędy, szarpania czy inne problemy.

1. Panowie, teraz się zastanawiam - używacie jakichś zabezpieczeń w swoich autach? Mam na myśli jakiś lokalizator gps, radiolokalizator, może blokadę skrzyni albo wyłącznik zapłonu? Wiem, może Alfy nie są na celowniku złodziei ale jednak, czy macie z tym jakieś doświadczenia?
    Coś zawsze warto dodać, majątku nie kosztuje. Szczególnie jak nie płaci się AC (IMO to wyrzucanie pieniędzy, wolę mieć jakieś niestandardowe zabezpieczenie, a jak ukradną to trudno, poklnę, popłaczę nad stratą i odkupie sobie inny samochód za to co przez lata zaoszczędziłem/zaoszczędzę).

Użytkownik Świeżak Avatar MadSkillz
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150KM

Domyślnie

Zapraszam do kontaktu ze mną, przejade sie Twoja Alfa, podepne pod komputer i powiem Ci co nie tak, jestem pedantem jeśli chodzi o auto, wszystko robie sam przy swoim samochodzie,, pisz na PW, pozdrawiam.