Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
bez przesady idąc tą drogą to może powinni założyć blokady prędkości na 140km/h bo w Polsce szybciej jeździć nie można.
Ja np. włączam D od razu po odpaleniu auta bo wciskanie gazu prawie do podłogi żeby osiągnąć jakiekolwiek przyspieszenie w trybie N mnie wnerwia. Chyba sobie zakupie PedalBoxa żeby trochę ożywić ten N bo z kolei w D kiera zbytnio się betonuje jak na warunki jazdy po mieście.
ja ogólnie jestem liberałem (prawdziwym, bo nie wiedzieć czemu ludzie uważają np PO za partię liberalną, a ignorancja nie ma nic wspólnego z liberalnością - żebyśmy mówili tym samym językiem, ale nie do końca się zgadzam z Tobą stefdeath. Dość dobrym argumentem np nakazującym zapięcie pasów mimo, że "Ty sobie możesz robić co chcesz" jest koszt, jaki ponoszą podatnicy żeby Cię później leczyć albo ubezpieczalnia jak już "zdasz sprzęt". To samo jest z samochodami - są objęte gwarancją. Alfa nie chce ponosić strat jak będzie musiała wymienić Ci pół silnika w ramach gwarancji, bo sobie go orasz na zimno, a co dopiero jeszcze na dotarciu. I daleki jestem od ponownego zaczynania dyskusji, czy auta są już dotarte w fabryce
)) offtopic na 40 stron gwarantowany
)))
No właśnie idąc Twoją logiką skoro trzeba zapinać pasy to ograniczmy prędkość bo wg. policji nadmierna prędkość jest najczęstszą przyczyną wypadków.
A co do blokowania D to przecież na N a nawet ALLW też spokojnie "zaorasz" sobie nie dotarty silnik. Jak Alfa się tak zabezpiecza przed niemyślącymi ludźmi to czemu nie zblokuje całego softu w każdym trybie tak, że np nie da się przekroczyć 3k/obr ?
Dlatego uważam, że jakiekolwiek blokady są bez sensu i tylko wkurzają.
Przecież w razie awarii po rozebraniu silnika widać rysy na cylindrach i od razu wiadomo, że ktoś tyrał nie dotarty motor a to jest podstawą do odmowy naprawy gwarancyjnej.
Jakoś inni producenci nie mają takich problemów.
Nie wiem jak jest u innych, bo ja całe życie na manualu jeździłem i spokojnie mogłem sobie w maździe np wkręcać i na 6500 od nowości. Dziś (chyba) zamówiłem Giuliette Veloce z TCT i dopiero będę ogarniał temat) Co do ograniczników prędkości, to one przecież są - poza tym nie jest to do końca zgodne z moją logiką, bo ograniczając prędkość działałoby to również na torze, w Twoim wielkim ogrodzie i w Niemczech, gdzie można jechać ponad 140 - a żyjemy w Eurokołchozie, w którym jak złodziej rozbije się Twoim autem badają, czy przypadkiem nie zaniedbałeś przeglądu i go nie zabiłeś
)) więc nie można zalimitować prędkości tylko do dróg publicznych. Mnie na przykład do szału doprowadza sygnał niezapięcia pasów w Mazdzie, który wyje dotąd, aż pasażer nie zapnie (albo kierowca)
Nie chcę się wymądrzać co do TCT bo jej nie znam, ale nie jest tak przypadkiem, że na Nce auto zmienia biegi przy 3krpm? Nie mam nic tak zdroworozsądkowo patrząc przeciwko tej blokadzie - czasem się na pewno zapomnisz i szkoda silnika.
To jest akurat jedna z tych blokad, która w sumie jest raczej na plus. Są rzeczy, w których nie zgadzam się z taką ultra-liberalną polityką - nie jest ich dużo, ale czasem człowiek musi być troche docisniety, bo ludzie sa raczej w dużej części dość tępi![]()
W sumie jeszcze jedną rzecz zauważyłem. Od nowości przez kilka dni po przekroczeniu pewnej prędkości otrzymywałem komunikat dzwiękowy. Teraz już go nie mam. Ciekawe z czym to było związane. Dodam, że w opcjach komunikaty tego typu miałem wyłączone.
Po to jest zakładana w fabryce blokada ( ograniczenie osiągów) aby nikt nie zarżnął tego auta nim trafi ono do salonu sprzedaży
I to trzeba by było blokować na 2000? co one do tego salonu jadą kurcze z Mediolanu przez Bułgarię?![]()
W instrukcji z 2010 jak i z 2016 roku jest napisane:
"W pierwszym okresie użytkowaniasamochodu silnik znajduje się w fazie docierania, dlatego zużycieoleju silnikowego powinno ustabilizować się po przejechaniupierwszych 5000÷6000 km."
Jezdzilem demowka z przebiegiem 300km , oraz taka z 15000km roznica w osiagach byla znaczna (profil NATURAL).
Tyle w temacie docierania .
Ostatnio edytowane przez arecki240 ; 04-08-2016 o 02:12