Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Sens usuwania filtra DPF co o tym sądzicie ???

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał sebawroc Zobacz post
    Samochód z DPF ( 9tke) kupiłem od mechanika który jeździ co tydzień / dwa właśnie do DE. Sam mówił że nie wywalał filtra z powodu kontroli emisji spalin. Inna będzie z DPF a inna bez i z tego właśnie powodu nie wycinał.
    Kontrola emisji spalin to kontrola zadymienia oraz związków takich jak tlenki azotu, węglowodory i ich pochodne, tlenki siarki itd. ale na to nie ma wpływu DPF. Przez takich jak ten mechanik powstają właśnie legendy forumowe. Samochód po usunięciu DPF nadal będzie się mieścił w normie emisji spalin. Co mierzyłem kilkukrotnie. Nie będzie się mieścił w normie emisji cząstek stałych. Jednak pomiar tego parametru w warunkach drogowych, a nawet w stacjach diagnostycznych jest trudny. O czym dokładnie technicznie pisze w zacytowanym powyżej artykule. Opowiadania o tym, że coś komuś wsadzili policjanci do rury i stwierdzili, że jest brak DPF jest bzdurą. Że skierowali kogoś na badania, bo im się wydawało, że nie ma DPF jest też bzdurą. Ma być dokonany pomiar urządzeniem z homologacją, bo podejrzenie nie wystarczy. No chyba, że masz wbite w dowód Euro5, a ty masz zrobioną przelotkę i widać to gołym okiem.
    Warto też zwrócić uwagę na sytuację w UK. Tam straszą, że będą kontrolować ale nie samochody lecz firmy zajmujące się tym. Oczywiście to tylko straszenie, które jak twierdzą moi koledzy przyniosło mizerny skutek. Ale dla czego firmy ? Bo diagnostyka tego jest technicznie trudna.
    Jeszcze raz podkreślam, że warunkiem jest aby diagnosta nie stwierdził, że ktoś ma w dowodzie samochód z DPF, a on ma katalizator i nic więcej. Tu sprawa jest prosta
    Odnośnie naszych przepisów. Samochód o ile jest wyposażony w DPF i ma spełniać normy określone w homologacji art. 66.1 par 3 PoRD nie może być jego pozbawiony art.66.4 par 2 PoRD. Samochód nie może też posiadać filtra DPF uszkodzonego lub go nie posiadać o ile był z nim homologowany o czym mówi Dz.U. z 2009 r. nr. 155 poz 1232

P.S. Niech ktoś ci pokaże dowód w postaci np. mandatu lub skierowania na badania z powodu złej emisji cząstek stałych. Ja jeszcze takiego nie widziałem, a proszę o takie coś każdego, kto twierdzi, że z tego powodu on lub jego przysłowiowy kolega kolegi miał problemy.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

@sdero , nie jestem specjalistą w zakresie pomiaru i kontroli spalin. Napisałem to co usłyszałem od mechanika o kontroli emisji w DE / albo źle gościa zrozumiałem. I być może jest tak jak piszesz, że kontrola / pomiar to urban legend. Muszę zgłębić temat bo mam zamiar wywalić DPF`a tyle że z 9tki.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

sebawroc, ja nie twierdzę, że to ty tak mówisz. Gość też dobrze ci mówił, bo kontrola spalin jest też u nas. Tylko jak na razie nijak to się ma do tego filtra. A jak ktoś jedzie z zajechanymi wtryskami lub "cipem" i wali kłębami dymu, to po sprawdzeniu trudno aby go nie ukarali. U nas takich kontroli praktycznie nie ma, a jak już to tylko ciężarówki.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Rowerzysta Avatar maras14
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Jeśli mogę dodać coś od siebie - autko kupione też z DPF, dopóki to chodzi i nie przeszkadza, to moim zdaniem nie ma sensu kombinować, ale jak po czasie ze średniego spalania rzędu 6,5-6,8l/100km robi się ponad 8l, lecisz sobie "autostradowe" 140km/h zaczynasz wyprzedzać, wywala Ci tryb serwisowy ( z racji oczywiście zapchania DPF) i masz pełne gacie, to myślisz tylko, żeby to wywalić U mnie po tym zabiegu nie odczułem żadnej różnicy jeśli chodzi o kopcenie, co nie znaczy, że tak będzie u wszystkich - kolega w którymś temacie wstawiał filmik, że po wywaleniu ewidentnie mocniej kopcił, jednak coś tam ten dpf trzymał ( lub też kwestia, że wraz z dpf'em poleciał również katalizator ), ale jak wspomniał kolega wyżej sprawność auta weryfikuje wszystko Przeca zadbane passeratti 1.9tdi bez dpf'a nie puszcza kłębów dymu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Kilka słów o kontroli dpf.
    Zgadza się pomiarem zadymienia nie stwierdzi braku dpf.
    Nie jest tak różowo jak piszecie, z punktu widzenia polskich przepisów to do zatrzymania dowodu rejestracyjnego wystarczy uzasadnione podejrzenie, a nie dowód. Więc jestem w stanie uwierzyć w akcje z chusteczka, tym bardziej że policja zatrzymuje dowody za złe wydechu przez pomiar telefonem komorkowym . Później to właściciel pojazdu musi się martwić jak udowodnić, że auto posiada wyposażenie z zakresu ekologi zgodnie z homologacją.
    Za to nie dostaniecie mandatu bo brak jest podstawy prawnej, tak jak na spalone żarówki.
    Sparawdzenie braku dpf nie musi odbywać się przez pomiar emisji spalin. Brak dpf można stwierdzić na stacji w 5 minut. Wystarczy włożyć endoskop przez czujnik ciśnienia spalin i wszystko widać jak na dłoni Można też odczytać napięcie z czujnika różnicy ciśnień i też łatwo stwierdzić, że spaliny nie mają ograniczenia. Metod diagnostyki braku dpf jest sporo i nie wszystkie są zbyt trudne.
    Co do Niemiec to warto wiedzieć, że w większych miastach są strefy ekologiczne. Więc tam łatwo wyłapać z tłumu diesla z normą euro5 puszczajacego czarne bąki. Tym bardziej, że większość dieseli euro5 ma rurę wprowadzona równolegle do asfaltu.

Po internecie krążą dwie wersje dotyczące kontroli dpf. Jedna kreowana przez tych co biorą grubą kasę za wycinanie dpf. A druga to ta co za wycięcie dpf zapłacili "dwa razy".
    Jedno jest pewne przy sprawnie technicznym samochodzie, łatwiej stwierdzić zaslepienie egr niż brak DPF.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka