Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: bezpieczeństwo alfa156

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    a Mi się wydaje że to bajer - jeżeli producent wprowadza znaczące zmiany w konstrukcji to powienien odbyć sie nowy crash-test - a takowy nigdy sie nie miał miejsca.
    A jeśli takie poprawki by były to napewno AR zależało by aby taki test został jak najszybciej zrobiony - w końcu on zaważył u wielu ludzi na opinii tych aut.
    Tego nie wiem i tak jak mówię jeśli by się okazało że to bajer to wolę nie wiedzieć . Możemy gdybać ale może trafi się ktoś kto grzebał w 156 I i II i widział jakieś zmiany konstrukcyjne to nam powie, bądź też wypadki z udziałem I i II - ale to nie jest niestety miarodajne bo co wypadek to inna sytuacja.

Co do crashtestu masz rację że powinni zrobić ale może nie zrobili z tego względu że 156 II była stosunkowo krótko produkowana, może im się nie opłacało? Albo wyciągnęli wnioski z 156 I i "załatali" oczywiste błędy bez testowania tego myśląc że będzie ok - bądź też łudząc się tak jak ja.

No nic, nie ma co gdybać.. jak ktoś ma jakieś fakty, dowody to niech zapoda .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Nie przeprowadzono nigdy crashtestów AR156. Panowie ten niby crashtest AR156 krążący po internecie jest nic nie wart - brakuje podstawowej informacji z jaką był wykonywany prędkością, bo na pewno nie 50km/h prz któej to wykonuje sie te testy w EURO NCAPE. Generalnie auta koncernu fiata dobrze znoszą zderzenia czołowe, bo mają miękkie przody, a to podstawa do wytracenia energii (np. smarty się podczas zderzeń wcale nie deformują, a kierowcy giną bo mają poważne obrażenia wewnętrzne) - miałem dwa crashtesty to mogę coś o tym powiedzieć. I ostatnie zdanie żaden samochód nie zapewni bezpieczeństwa przy zderzeniu z prędością ok 100km/h - księżna Diana zginęła w pancernym mercedesie..., więc nic nie zastąpi myslenia i odrobiny fartu w życiu
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Nie przeprowadzono nigdy crashtestów AR156. Panowie ten niby crashtest AR156 krążący po internecie jest nic nie wart - brakuje podstawowej informacji z jaką był wykonywany prędkością, bo na pewno nie 50km/h prz któej to wykonuje sie te testy w EURO NCAPE. Generalnie auta koncernu fiata dobrze znoszą zderzenia czołowe, bo mają miękkie przody, a to podstawa do wytracenia energii (np. smarty się podczas zderzeń wcale nie deformują, a kierowcy giną bo mają poważne obrażenia wewnętrzne) - miałem dwa crashtesty to mogę coś o tym powiedzieć. I ostatnie zdanie żaden samochód nie zapewni bezpieczeństwa przy zderzeniu z prędością ok 100km/h - księżna Diana zginęła w pancernym mercedesie..., więc nic nie zastąpi myslenia i odrobiny fartu w życiu
    na stronie EURO NCAP jest ten filmik i zdjęcie dotyczące 147
    http://www.euroncap.com//carimages/108.jpg
    jest tam wyraźnie napisana jaka prędkość - 64km/h - i przy takiej właśnie wykonuje się testy (40mph)

i niestety 147 wygląda własnie tak samo jak 156, więc raczej to dla tej prędkości wykonany został też ten test 156

księżna Diana zginęła w pancernym mercedesie...,
    ale ochroniarz z tego co pamiętam przeżył a prędkość była oj była, no i betonowy słup który w żaden sposób nie przyjął na siebie choć części energii...
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 17-05-2009 o 13:36

diesel power http://je.pl/qeuy

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ja pisałem o tym teście:
    YouTube - Alfa 156 Crash test
    A w tym aucie:
    http://www.euroncap.com/Player.aspx?...2b&media=flash
    miałem sam crashtest z prędkością 70km/h (uderzenie w ramę żuka z boku, ktory wyjechał z ulicy podporządkowanej, bez żadnego hamowania) wyszedłem bez zadrapania, a wg testu powinni mnie wynieść (a i auto wyglądało o niebo lepiej), więc jednak trochę farta w życiu trzeba mieć...
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 17-05-2009 o 13:54
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

raczej nie miały bo to tylko lift - zmiana poszycia - konstrukcja niezmieniona
    grubo się mylisz , po lifcie wprowadzono m.in. podłużnice z Crosswagona , wzmocnienia poprzeczne , wzdłużne wzmocnienia z przodu podłogi ;

to nie są info wyssane z palca , tylko dane Fiat
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Ja pisałem o tym teście:
    YouTube - Alfa 156 Crash test
    A w tym aucie:
    Euro NCAP Media | Fiat Brava
    miałem sam crashtest z prędkością 70km/h (uderzenie w ramę żuka z boku, ktory wyjechał z ulicy podporządkowanej, bez żadnego hamowania) wyszedłem bez zadrapania, a wg testu powinni mnie wynieść (a i auto wyglądało o niebo lepiej), więc jednak trochę farta w życiu trzeba mieć...
    Wiesz, sztywna przeszkoda która w żaden sposób nie pochłania energii a żuk - który nie dość że sie pewnie przesunął, to na dodatek swoją, nazwijmy to karoserią pochłonął na siebie część energii to trochę inna sprawa - spróbuj tak uderzyć w filar tunelu, albo mostu

Wiem z doświadczenia -sam matiza przesunąłem wtedy w służbowej skodzie o jakieś 3metry, a prędkość moja była nie mała ok 60-70km/h i nie miałem nawet szansy zareagować. Gdybym z tą prędkością uderzył w drzewo, filar mostu, czy ścianę tunelu - nie rozmawialibyśmy teraz, a tak skończyło się tylko na paru miesiącach bólu wnętrzności.

a test dla 156 na pewno jest ze standartową prędkością testową 64km/h robiony
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 17-05-2009 o 14:16

diesel power http://je.pl/qeuy

obserwator737
    Gość

Domyślnie

księżna siedziała z tyłu i nie miała zapiętych pasów i dlatego zginęła

156 nie jest bezpiecznym samochodem

czy ta 156 z linku była na łódzkich numerach (EL) ?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Wiesz, sztywna przeszkoda która w żaden sposób nie pochłania energii a żuk - który nie dość że sie pewnie przesunął, to na dodatek swoją, nazwijmy to karoserią pochłonął na siebie część energii to trochę inna sprawa - spróbuj tak uderzyć w filar tunelu, albo mostu
    ../
    Testy Euro NCAP też nie zakładają uderzenia w sztywną tylko w podatną przeszkodę. Ale powiem ci że i sztywną przeszkodę (słup chyba można tak nazwać) mam za sobą tyle że fiatem Tipo i też bez zadrapania...
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

obserwator737 w pełni potwierdzam twoje słowa, 156 to gniot konstrukcyjny jeżeli chodzi o bezpieczeństwo.
    Maciek w Tipo i uno nie jeden wypadek przeżyłem, nie chciałbym tego w 156 powtarzać.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

urywające się przody , strafa zgniotu kończąca się na tylnej kanapie...