Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Częste odpalanie samochodu i wpływ na silnik?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Eee JTS-a i TS-a bym nie wrzucał do jednego worka, ponieważ JTS na tle konkurencji wcale słabo nie wypada. Jak na wolnego ssaka osiągi przyzwoite, jedynie rozrząd mógł kiedyś spenetrować portmonetkę, bo nie było zamienników lub były gorszej jakośc. Można też dorzucić o nagarze na zaworach, ale to zmora dzisiejszych silników z bezpośrednim wtryskiem i nie spowoduje, że nagle silnik odmówi posłuszeństwa. Poza tym typowych usterek brak.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Statyczny Zobacz post
    Czy to moja paranoja?
    Tak. To paranoja.

Ja tak czasem używam JTDm i się nie przejmuję. Jak coś się zepsuje to wymienię i dalej będę jeździł.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Eee JTS-a i TS-a bym nie wrzucał do jednego worka, ponieważ JTS na tle konkurencji wcale słabo nie wypada. Jak na wolnego ssaka osiągi przyzwoite, jedynie rozrząd mógł kiedyś spenetrować portmonetkę, bo nie było zamienników lub były gorszej jakośc. Można też dorzucić o nagarze na zaworach, ale to zmora dzisiejszych silników z bezpośrednim wtryskiem i nie spowoduje, że nagle silnik odmówi posłuszeństwa. Poza tym typowych usterek brak.
    W jednym wariatory i panewki w drugim rozrząd i nagar dla mnie to sa właśnie typowe usterki, a pisanie ze nie wypada zle na tle konkurencji jest bez sensu bo jak konkurencja tez wypada licho to automatycznie nie oznacza ze są to dobre konstrukcje. Z takim podejściem to wszyscy będą klepać lipę bo przeciez konkurencja tez ma kiepski silnik...

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Czyli nie miałeś nigdy JTSa
    Rozciągnięty łańcuch, który da się w tej chwili wymienić w kwocie nieco wyższej niż zwykły rozrząd na pasku. I ten łańcuch się nie zerwie jak pasek. 95% użytkowników zapewne nie musiało wariatorów wymieniać (a Ci co wymienili to też nie wiadomo czy słusznie), bo te są pancerne w porównaniu do tych z TS-a.
    Czterocylindrowy JTS to jest dobry silnik.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

no to jak tam Panie Pływak miałeś JTSa czy zaśmiecasz temat?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Uuu widzę cos mocno zabolało polecam pewna maść zastosować
    Cytat Napisał magil Zobacz post
    Czyli nie miałeś nigdy JTSa
    Rozciągnięty łańcuch, który da się w tej chwili wymienić w kwocie nieco wyższej niż zwykły rozrząd na pasku. I ten łańcuch się nie zerwie jak pasek. 95% użytkowników zapewne nie musiało wariatorów wymieniać (a Ci co wymienili to też nie wiadomo czy słusznie), bo te są pancerne w porównaniu do tych z TS-a.
    Czterocylindrowy JTS to jest dobry silnik.
    Czyli jesli wymieniamy cos co powinno być niewymienialne to nie wada? Skoro można juz za 300-400zl kupic kompletny rozrząd do 2.2 to super bo do 3.2 to nadal kosmiczne kwoty Ja nie mialem bo dla mnie 2.2 jest za slabe i za dużo pali nie widziałem wiec żadnych korzyści z JTSa przy wyborze silnika. Z reszta opierałem sie tez na opiniach tutejszych posiadaczy. Co nie zmienia faktu ze z tym zapaleniem i gaszeniem to zwykle przewrażliwienie. Nie ma sie co tym przejmować szczególnie w aucie używanym.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 14-10-2016 o 13:33

Użytkownik Świeżak Avatar Essential
    Mieszka w
    Warsaw
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 170 KM TCT Distinctive, Skywindow + Sport 2 + Premium + Infotainme

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post

Czyli jesli wymieniamy cos co powinno być niewymienialne to nie wada? Skoro można juz za 300-400zl kupic kompletny rozrząd do 2.2 to super bo do 3.2 to nadal kosmiczne kwoty Ja nie mialem bo dla mnie 2.2 jest za slabe i za dużo pali nie widziałem wiec żadnych korzyści z JTSa przy wyborze silnika. Z reszta opierałem sie tez na opiniach tutejszych posiadaczy. Co nie zmienia faktu ze z tym zapaleniem i gaszeniem to zwykle przewrażliwienie. Nie ma sie co tym przejmować szczególnie w aucie używanym.

Jak wynika z https://www.facebook.com/pablogarage/?fref=ts to z tymi tutejszymi opiniami lepiej ostrożnie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

no zabolało, Twoja hipokryzja. Również polecam pewną maść

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cały temat ma od samego początku dla mnie zabarwienie humorystyczne...a tu takie rozwinięcie.
    Zeby Was Panowie pogodzić. Alfa jest piękna. Nic poza. Silniki to gónwo jakich mało. Wszystkie (poza Busso)
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Czyli jesli wymieniamy cos co powinno być niewymienialne to nie wada? Skoro można juz za 300-400zl kupic kompletny rozrząd do 2.2 to super bo do 3.2 to nadal kosmiczne kwoty Ja nie mialem bo dla mnie 2.2 jest za slabe i za dużo pali nie widziałem wiec żadnych korzyści z JTSa przy wyborze silnika.
    Ja dostrzegam prawie same korzyści z przesiadki z diesla. Jedyny minus to jak wspomniałeś, mniej pod pedałem gazu.
    Ale chyba żartujesz, że łańcuch rozrządu miał być niewymienialny? Nie w aucie z tej epoki. Zestaw rozrządu można kupić za ok 600 zł (bez wariatorów i elektrozaworów). Do 3.2 jest drożej, bo masz dwie głowice.
    Z opiniami mechaników bywa różnie. Pablo oczywiście ma duże doświadczenie. Jednak sprawne auta do serwisu zaglądają tylko na wymianę oleju, więc nijak usterkowość głoszona przez mechaników ma się do statystyki.
    Co z tego, że będę musiał kiedyś wymienić ten rozciągnięty łańcuch. To mi silnika nie zabije, w przeciwieństwie do urwanej klapy w 1.9 JTDm. I takich porównań i przykładów można jeszcze mnożyć. Pomijając koszty paliwa, JTS jest przynajmniej tańszy w eksploatacji.