Polemizowałbym z tymi jednorazówkami bo EGR to zwykła cewka elektromagnetyczna jeśli się nie spaliła to po czyszczenie będzie działać dalej aż do następnego zasyfienia oczywiście.
Polemizowałbym z tymi jednorazówkami bo EGR to zwykła cewka elektromagnetyczna jeśli się nie spaliła to po czyszczenie będzie działać dalej aż do następnego zasyfienia oczywiście.
Bardziej chodzi mi o to, że stare zawory sterowane pneumatycznie były dużo bardziej podatne na czyszczenie i miało to większe przełożenie na ich żywotność niż czyszczenie zaworów elektrycznych. Te są dużo bardziej czułe na zasyfienie. Oczywiście to tylko moje zdanie, wynikające z jakiś tam obserwacji.
btw, jaka jest temperatura spalin wpadających do cylindra?
Jest jakiś czujnik który mierzy takie dane ? Znalazłem artykuł, który kiedyś czytałem o EGR i tam jakieś dane ogólne były. Fragment pod spodem.
,,Oczywiście ilość spalin, która ponownie trafia do komory spalania jest ściśle określona i zależna od obciążenia silnika. Recyrkulacja zwykle następuje w sytuacji zubożenia mieszanki. W silnikach o zapłonie iskrowym wprowadza się ponownie ok. 15–25% objętości spalin o temperaturze ok. 650oC. W silnikach o zapłonie samoczynnym wprowadza się ok. 35–50% objętości spalin, których temperaturę ogranicza się do 450–400oC, przez co niezbędne jest czasem zastosowanie dodatkowego chłodzenia gazów wylotowych."
http://autokult.pl/13671,uklady-recyrkulacji-spalin-egr