Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Silnik nagle zgasł.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Kolega ma uszkodzony termostat

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pawel4x Zobacz post
    Gdzie szukać tej płytki z elektroniką od klapy gaszącej?
    Trzeba zdemontować klapę gaszącą i zdjąć obudowę układu sterowania.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar aras-rat
    Mieszka w
    WLKP
    Auto
    Jest: 159 SW 2.0 JTDM 170 KM Było: Grande Punto 1.3 MJ 90 KM

Domyślnie

Bez pospiecia pod kompa to wrozenie z fusow. Mi tez raz zgasla - wyskoczyl blad czujnika cisniena paliwa na listwie CR. Pomoglo przeczyszczenie stylkow i ich konserwacja i spokoj. Zapisz bledy i wrzuc.
    Była: Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.0 JTDM 16V Turismo 170KM - Alfa Rosso Jest: Avensis 2.0 CVT

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    AR159 1.9 JTDm 2006r.

Domyślnie

Witam.

Komputer nie pokazał żadnych błędów. Przewody nigdzie nie są wyraźnie zaśniedziałe czy coś z tych rzeczy. Jedyna niepokojąca rzecz jaką zauważyliśmy to lekko mokry filtr paliwa (wymieniany jakieś 2 tygodnie temu), będę go obserwował. Na ten moment nie znam żadnych konkretów, mechanik powiedział żeby zalać do paliwa jakiegoś preparatu na polepszenie jego jakości czy coś, pierwszy raz słyszałem o takim czymś. Do zrobienia jutro. Polecił też przegonić auto na autostradzie, tak też zrobiłem. Jeżdżę tylko w mieście, do tego mega zakorkowanym, może coś pomoże.

Dodam tylko że od wczoraj, kiedy stało się to 1 raz zrobiłem jakieś 120 km bez niespodzianek.

Zobaczymy co wyjdzie, na razie obserwuje.

Pozdro

Użytkownik Rowerzysta Avatar JAC0
    Auto
    alfa

Domyślnie

A weź jeszcze zobacz do puszki z filtrem powietrza, czy nie masz tam wody, czy jest suchy.

Kiedyś zaciągnęło mi przez pękniętą pokrywkę od tego filtra wodę i auto zachowało się identycznie jak u Ciebie. Znajduje się od spodu obok prawego nadkola.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    AR159 1.9 JTDm 2006r.

Domyślnie

Dzięki za wskazówkę, zrobię tak jeśli się to powtórzy. Czemu dopiero wtedy? A bo puszka jest/była pęknięta, jest zaklejona na silikonie i dość upierdliwe będzie jej ponowne sklejanie. Wiem że należy się tym zainteresować, aktualnie jestem na etapie szukania nowej.

Auto
    alfa

Domyślnie

Skoro miałeś ją pękniętą i klejoną to całkiem możliwe, że właśnie to było powodem. Zakładając, że tak, to jazda z takim mokrym filtrem to niezbyt dobry pomysł.

U mnie był mokry jak gnój. Wymieniłem po paru dniach od zdarzenia, woda jeszcze była na klapce. Swoją drogą to włosi mają fantazję, w takim miesjcu puszkę z filtrem w niskim aucie montować..

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    AR159 1.9 JTDm 2006r.

Domyślnie

Jak się najlepiej dostać do tej obudowy? Chyba jutro wezmę się za nią. Chciałbym ją wyjąć i sprawdzić jak to wygląda. Wiem że do wymiany samego filtra wystarczy odkręcić dół i już, ale raczej tamtędy nie wyjmę całej puszki. Trzeba ściągać nadkole i koło?

Auto
    alfa

Domyślnie

A u Ciebie jest pęknięta cała puszka, czy dekielek ? Jeździsz z osłoną silnika od spodu?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Dzięki za wskazówkę, zrobię tak jeśli się to powtórzy. Czemu dopiero wtedy? A bo puszka jest/była pęknięta, jest zaklejona na silikonie i dość upierdliwe będzie jej ponowne sklejanie. Wiem że należy się tym zainteresować, aktualnie jestem na etapie szukania nowej.
    też miałem pękniętą. mimo że puszka w każdej 159 (każdy silnik) jest ta sama, to ciężko coś kupić - na allegro za demontarze wołają sobie po 500zł, a ze zdjęć często widziałem że niekompletne albo urwane coś itp. Kupowałem nówkę ori - ok 800zł dodatkowo jest z nowym wkładem filtra.

tak czy siak przeczyść styki masowe - po latach mogą skorodować. chodzi o ten masowy od aku do budy, jak i od budy do skrzyni/silnika.

do paliwa wlej jakiś dodatek czyszczący/usuwający wodę, na pewno nie zaszkodzi, a kto wie, moze coś było z paliwem nie tak?

brak wspomagania potrafi zaskoczyć - moja chrzestna ma ~10letnią pandę bez wspomagania (o czym nawet nie wiedziałem że tak gółe samochody się wtedy produkujowało jeszcze) - zaproponowałem jej że podjadę jej wymienić opony na zimowe do wulkanizatora. wyjechałem spod domu, pierwsze skręt w lewo na skrzyżowaniu i mało nie wjechałem na chodnik tak mnie to zaskoczyło - wrażenie miałem jakby kierownica była zablokowana. Można się zdziwić szczególnie jak chwilę wcześniej wspomaganie działą, a za chwilę gaśnie silnik i przestaje.

- - - Updated - - -

Jak się najlepiej dostać do tej obudowy? Chyba jutro wezmę się za nią. Chciałbym ją wyjąć i sprawdzić jak to wygląda. Wiem że do wymiany samego filtra wystarczy odkręcić dół i już, ale raczej tamtędy nie wyjmę całej puszki. Trzeba ściągać nadkole i koło?
    mechanik przy mnie robił zdejmując koło,nadkole i trochę luzując zderzak, tzn częściowo go odkręcając/odpinając. są filmiki na youtube jak w 159 się zderzak przedni demontuje.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    AR159 1.9 JTDm 2006r.

Domyślnie

Witam.

Odkopuje temat bo sytuacja się powtórzyła

Obudowa filtra powietrza szczelna, paliwo zalane lepsze + dodatek.

W komunikacie który wyskakuje po zgaśnięciu silnika udało mi się przeczytać "... engine oil presure...". Tylko tyle bo jak pisałem wyżej komunikat świeci się bardzo krótko.

Błędów na komputerze nie pokazuje.

Miało być tak pięknie, a jest średnio. Nie wiem co jej dolega. Terminy na mechanika są dość odległe więc puki co jest kiepsko.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Dam znać jeśli/o ile uda mi się coś ustalić.

Pozdro.