Sprobuj spowodowac blad pod serwisem?
Moze tak byc jak mowi Maciek-156.
Uszkodzona przeplywka moze zalaczac kontrolke, ale nie musi, moze podawac sygnal z zakrsu, ale bledny.
Moze byc przepustnica. Odepnij kostke pod maska, jest za przepustnica od strony kierowcy (tak mi sie wydaje) i zobacz jak bedzie sie auto zachowywalo.
Zaraz po zakupie mialem u siebie bardzo podobny problem, co prawda kontrolka swiecila caly czas. Na trasie po prostu auto zgaslo i juz sie nie dalo odpalic. Wyladowalem akumulator, sciagnalem brata z drugim autem i po kilku probach i odlaczaniu kilku rzecz w roznych kombinacjach(czujnik temperatury, przeplywka i przepustnica) udalo sie odpalic bez pdolaczonej przepustnicy. Oczywiscie auto chodzilo bardzo nierowno, czesto w zakresie 500-900 obrotow i nagle staralo sie nie zgasnac podnoszac obroty do 1500. Czesto gaslo. Podlaczylem wszystko jak powinno byc, odpalilem i mialo straszny problem zobrotami, falowaly, niskie, przy probie dodania gazu silnik wchodzil na gora 1500RPM a slimaczyl sie do tej wartosci kilka sekund.
Wyslalem brata po benzyne, wlalem troche, zeby miec pewnosc..
W koncu wrocil do normy i wyplul cholernie duzo niespalonej benzyny (brat stal zaraz za mna, wiec mu caly samochod taka zasyfiona, zasadzona niedopalona benzyna oplulem przy przegazowce).
Pojechalem do domu i bylo ok.
Na nastepny dzien sytuacja sie powtorzyla, i zauwazylem to podczas przejazdu przez prog zwalniajacy. Zapchalem auto pod dom i zostawilem. Nalalem tym razem 20l benzyny i odpalilo. Ciezko powiedziec czy samo przeszlo czy benzyna pomogla.
Potem sytuacja powtorzyla sie jeszcse raz.
Jak kupowalem auto na kompie byla przeplywka i lambda. Niestety zrobilem blad. W miedzyczasie jak mialem te problemy zmnienilm lambde. Potem zmienilem przeplywke. Kontrolka zgasla momentalnie. Teraz juz nie pamietam, czy problem nie pojawil sie od czasu nowej sondy czy od czasu przeplywki... ale od tego czasu (bedzie ze 2 miesiace) jest spokoj.
Dlatego w kwestii przeplywki ja bym sie samym kodem bledu nie sugerowal. Lepiej by bylo gdyby sprawdzili jej charakterystyke w calym zakresie obrotow. Moze byc walniety czujnik, ktory jakies dane podaje (brak bledu) ale podaje je niewlasciwie..
Jezeli chodzi o przeplywke, to u mnie nie bylo roznicy (przynajmniej nie zauwazylem) gdy byla odpieta..