Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Temat: Alfa 166 2.4 jtd nierówne obroty do momentu nagrzania silnika.

Użytkownik Znawca Avatar motogold
    Mieszka w
    Łebcz
    Auto
    alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km

Domyślnie

136/140 i 150km miały te same przeguby wewnętrzne.Sama wymiana jest w miarę prosta.Potrzebujesz dobry klucz 36mm do półosi i jeszcze lepszy imbus 6mm do przegubu.Popuszczasz dużą nakrętkę,dzwigasz auto i odkręcasz górny sworzeń wahacza,końcówkę kierowniczą oraz łącznik stabilizatora.Odkręcasz dolne mocowanie wahacza i kielich od niego na amortyzatorze.Zanim zabierzesz się za odkręcenie imbusowych śrub,dobrze je stuknąć porządnie młotkiem,co by je zruszyć.Bo inaczej możesz w łbie obrobić i wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębami.One mają po drugiej stronie nakrętki na 13mm klucz,ale zapierają o osłonę przegubu,więc nimi nie popuścisz tych śrub.
    To jest mój sposób wymiany,pewnie inni mają inne sposoby.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 166 , 2.4 10v jtd

Domyślnie

Dziękuję wam Panowie za wszystkie porady odnośnie tych przegubów ale okazało sie ze problem leży gdzie indziej.Ostatnio zabrałem sie za te przeguby ponieważ mam wibracje jak sie Belli mocniej depnie na wyższych biegach , i nieregularne stuki , czasem stukało cala drogę a czasem wgl.I troche się zmartwiłem ponieważ przeguby wewnętrzne sa w bardzo dobrym stanie, praktycznie żadnych luzów. Stuki juz namierzyłem bo rozsypał sie sworzeń dolnego prawego wachacza i w przyszłym tygodniu po pracy zagospodaruje troche czasu i to zrobię takze to nie jest problem. Problem jest w tym ze lewa poloska, ta krotka ktora wchodzi do skrzyni bezpośrednio to ma luz góra dół, i luz ten jest wlasnie na wyjściu ze skrzyni :/ dodam ze nie ma żadnych wycieków, a biegi wchodzą idealnie. I teraz moje pytanie, ponieważ jest tam luz na łożysku zapewne , ale czy jest możliwość wymiany tegoż łożyska bez rozbierania skrzyni ? Słyszałem tez cos o regulacji za pomocą podkładek, ale nie wiem czy wystarczy tylko zdjąć ten dekielek od skrzyni co wchodzi w niego poloska i tam włożyć podkładkę poprostu i docisnąć czy to tez jakas grubsza operacja będzie? Jesli któryś z forumowiczów mial podobna sytuację i sie z nią uporał to bardzo bym prosił o poradę jak zniwelować ten luz.Z góry dziękuję wam za wszystkie cenne wskazówki