Sprawdzaliscie świece? Odkręcić listwe z cewkami, poodpinac kable od cewek, przeczyścić styki na kablach i świecach, zobaczyć czy gniazda są suche
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
Podczas pracy silnika odłączyć kabel od przepływomierza, jeśli praca silnika się nie zmieni, obstawiam właśnie na to. Po odpieciu silnik powinien zacząć chodzić nie równo, ogólnie powinieneś zaobserwować zmianę w jego pracy, jeśli przepływomierz jest sprawny
Tak, przy sprawnym przepływomierzu w momencie odpiecia kostki od razu silnik zmienia swoje zachowanie.
Warto też sprawdzić filtr powietrza.
Jeśli to nic nie da, sprawdź jrszcze silniczek krokowy, który jest odpowiedzialny za obroty biegu jałowego.
Można jeszcze zatkac odmy. Tzn scisnac palcami wężyki które wchodzą jeden od góry, drugi z prawej strony silnika. Najpierw jedną, potem drugą i zobaczyć czy coś w pracy silnika się poprawia.
Odkręcić korek z wlewu oleju, położyć go luzem i sprawdzić czy występuje efekt przyssania.
bardzo podobne objawy miałem kiedyś w citroenie 1.4 i starczyło przemyć silniczek krokowy i miałem lekko zapowietrzoną chłodnice. po tych operacjach zaprzestało.
Z tym silniczkiem.krokowym to nie jestem pewien bo tu gdzies na jednym z postow wyczytalem.ze 1,6 tspark nie ma tego silniczka tylko steruje wszystkim przepustnica, a jezeli jest to w ktorym miejscu? Odpinalem dzisiaj kabel przepylowiemierza i efekt jest bardzo podobny do tego co sie dzieje jedynie spadaja obroty jeszcze nizej bo.mniej wiecej na 900 i jest caly czas to samo dodatkowo co zauważyłem przy otwartej masce to slyszałem, przy samym właczeniu samochodu przez chwilke doslownie na luzie wszystko chodzi gładko, nagle jest takie pykniecie jakby coś sie załączyło i wtedy zaczyna trześć.
Krokowiec jest na przepustnicy zamonyowany na dwie śrubki. Tak jak damianovsky powiedział, przeczyścić warto.. To samo z samą przepustnicą. A błędy sprawdzałeś na kompie? Jeśli jakieś są, to łatwiej będzie usterkę usunąć, bez wymieniania części "na pałę".