tez mam takie cwierkanie/grzechotke po zdjeciu paska cisza glosniejsze sie to staje kiedy pracuje pod obciazeniem np zalcza sie klima czyli mam do wymiasny kolo ?
tez mam takie cwierkanie/grzechotke po zdjeciu paska cisza glosniejsze sie to staje kiedy pracuje pod obciazeniem np zalcza sie klima czyli mam do wymiasny kolo ?
Pobawiłem się dzisiaj z tym, słaby dostęp do tego napinacza jest. Udało się jednak wyjąć całość, wykręciłem rolkę, okazało się, że faktycznie ma luzy, łożyska wydają dźwięk jak grzechotka jak się nimi potrząśnie. Zakręciłem parę razy rolką w ręku i usłyszałem piski. Teraz już jestem pewien że to ta rolka do wymiany. W sumie wystarczyłoby samo łożysko, ale domyślam się, że nigdzie bym takiego nie dostał. Nie widzę większych problemów w wymianie samej rolki, jest ona przymocowana śrubą, po jej odkręceniu łatwo schodzi. Jestem przekonany, że jak się wszystko dobrze złoży i sprawdzi czy pasek odpowiednio chodzi to będzie grało i nie trzeba wymieniać całego napinacza.
---------- Post dodany o godzinie 00:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:15 ----------
Najlepiej to sprawdzić dokładnie, nie wymieniać w ciemno. Jest tam kilka elementów/rolek/łożysk, które mogą wydawać takie dźwięki. Zdejmij koło, odkręć plastikowe nadkole, odpal silnik i nasłuchuj skąd dochodzi dźwięk.
jeśli rolka ma luz to od niej będą dziwne dźwięki. O samym łożysku zapomnij, temat przerabiałem. Cena samej rolki na allegro to min 180zł, cały napinacz 320. Ja kupiłem całość bo potem samego napinacza już nie kupisz. Decyzja należy do Ciebie ale sugeruję wymienić całość. A i jeszcze jedno, jeśli mówisz że pasek skacze to sprawdź kółko pasowe alternatora. Kółko ma sprzęgiełko w sobie i działa tylko w jedną stronę, jeżeli to nie działa to też będzie skakał pasek.
Tak więc jestem już po zmianie rolki napinacza i okazało się to strzałem w dziesiątkę bo ćwierkanie ustało. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.
mnie się już kończyło łożysko w rolce napinacza - wczoraj kupiłem rolkę za 100 zł (ina) a dziś całkowicie się koło chyba zatarło - jutro wymiana![]()