Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Geometria - prostowanie zwrotnic + kilka innych problemów

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzysztof12100
    Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Kur$#a skąd się tacy specjaliści biorą? Prostowanie zwrotnic? Zbyt duży ujemny kąt pochylenia koło z przodu spowodowany jest wyklepanym zawieszeniem, a nie krzywymi zwrotnicami. Pomaga likwidacja luzów i wymiana sprężyn na nowe. Przód pojdzie na nowych czesciach w góre i kąty się zmniejszą. Oddaj do porządnego mechanika niech sprawdzi wahacze górne górne i porównaj też wysokość zawieszenia z innymi AR159 jak jest za nisko to nowe sprężyny powinny załatwić sprawę.
    Niedawno wymieniałem sprężynę tył to bardzo prawdopodobne, że i z przodu popękały.
    A i jak teraz się zastanawiam to kiedyś na progach nigdy nie przycierałem, a teraz mi się zdarza.

Ori czy zamienniki lepiej kupić?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Mogą być zamienniki np. lesfojors czy KYB byle dedykowane do twojej wersji silnikowej.

Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

Kiedyś czytałem w jakimś temacie to właśnie pamiętam, że o lesfojors były dobre opinie.

A co z wahaczami? Poszukać TRW (ze znaczkiem zeszlifowanym czy wypukłym to mają być?) czy regenerowane z forum?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MisterDomin
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał krzysztof12100 Zobacz post
    Kiedyś czytałem w jakimś temacie to właśnie pamiętam, że o lesfojors były dobre opinie.

A co z wahaczami? Poszukać TRW (ze znaczkiem zeszlifowanym czy wypukłym to mają być?) czy regenerowane z forum?
    Wahacze tylko regenerowane, bo na TRW nie pojeździsz nawet pół roku
    Co do sprężyn polowałem na sachsa który oryginalnie wchodził, ale teraz straszne braki były. Wsadziłem KYB i poszło u mnie 2 cm do góry, problem z przycieraniem rozwiązany

Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

A linki od skrzyni biegow, nowe czy regenerowane bo z tym tez mam problem?
    Czy przy demontazu trzeba zdejmowac plastiki wewnatrz auta?

Ladne kilkanascie stowek bede musial przeznaczyc na remont.

Wybaczcie za niektore pytania mogace wydawac sie banalne, ale to jest pierwsze auto, o ktore w pelni musze sam zadbac

Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Kur$#a skąd się tacy specjaliści biorą? Prostowanie zwrotnic? Zbyt duży ujemny kąt pochylenia koło z przodu spowodowany jest wyklepanym zawieszeniem, a nie krzywymi zwrotnicami. Pomaga likwidacja luzów i wymiana sprężyn na nowe. Przód pojdzie na nowych czesciach w góre i kąty się zmniejszą. Oddaj do porządnego mechanika niech sprawdzi wahacze górne górne i porównaj też wysokość zawieszenia z innymi AR159 jak jest za nisko to nowe sprężyny powinny załatwić sprawę.
    Dzisiaj zaprowadziłem auto do mechanika, z prawej strony ( z tej gdzie dochodzą niepokojące dźwięki ) górny wahacz do wymiany.
    Sprężyny najprawdopodobniej nie są popękane (jeszcze nie było nic rozkręcane, na podnośniku patrzyliśmy)

Okazało się, że maglownica jest do wymiany ;/

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

Okazało się, że maglownica jest do wymiany ;/
    Raczej do regeneracji bo nowy magiel trochę kosztuje. U mnie gumy były na osłonach spękane i woda poszła na listwę. 550 zł koszt regeneracji w lepszym zakładzie bo w Lublinie od 350 zł robią ale opinie maja kiepskie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Niedawno wymieniałem sprężynę tył to bardzo prawdopodobne, że i z przodu popękały.
    A i jak teraz się zastanawiam to kiedyś na progach nigdy nie przycierałem, a teraz mi się zdarza.

Ori czy zamienniki lepiej kupić?
    Sprężyny z tyłu korodują przy osadzeniu i głównie stąd problem z ich pękaniem. Przód nie wykazuje takich przypadłości. Poza tym co to zznaczy, że prawdopodobnie przód popękał? Nie możesz tego sprawdzić?!

Ogólnie, jak przeczytałem tytuł to mi się scyzoryk otworzył... Co za Janusz mechaniki wpadł na pomysł prostowania zwrotnic? Po pierwsze jak zdiagnozował ich krzywiznę a po drugie, jaką kosmiczną metodą chcą je prostować i o jakie wartości?! Coś mi się wydaje, że na początek musisz znaleźć innego speca od mechaniki bo mi tu druciarstwem mocno śmierdzi.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 22-08-2017 o 07:31

Mieszka w
    Sieradz, woj. łódzkie
    Auto
    159 1.9 JTDm 16v 150kM

Domyślnie

Powiedziałem, że prawdopodobnie bo wydaje mi się, że przód jest niżej niż był, powiedziałem że prawdopodobnie bo zakładając temat zaznaczyłem, że auto oddam do mechanika za jakiś czas.

Co do Januszy magików- specjalnie zaprowadziłem auto do innego mechanika niż zawsze żeby zobaczyć co powiedzą.
    https://serwisy.euromaster.pl/7742-e...r-super-profil myślałem, że będzie to poważny zakład.

A o prostowaniu zwrotnic powiedział patrząc na wydruki z geometrii, ja się nie znam ale od razu wiedziałem, że to podejrzana sprawa dlatego założyłem temat.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 16V

Domyślnie

Ja mam tak samo pochylone koła. Wymienione sprężyny , wachacz górny i dolny. Nie ma regulacji kąta pochylenia koła. Ma ktoś jakieś pomysły?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk