Silnik 3.0 V6 12v
W samochodzie wymieniłem świece , kable zapłonowe , filtry powietrza , paliwa i gazu oraz wyczyściłem przepływomierz zgodnie z artykułem jaki znalazłem na stronie .
Problemy :
1. Silnik ma problemy z zapaleniem . Zaraz po jego włączeniu obroty spadają i gaśnie . Musze trzymać nogę na gazie i wtedy chodzi .
2. Od kilku dni auto strasznie przycina się/szarpie (nie wiem czy dobre określenie )zarówno na gazie jak i paliwie . Z tym że na gazie nie tak strasznie jak na paliwie . Jeśli to pomoże, to wydaje mi się że auto tak się zachowuje po chwili , jak sie ''rozgrzeje'' podczas jazdy.
3. Pasek klinowy wydaje dziwny dźwięk . Mechanik mi mówił że trzeba kupić napinacz bo nie koniecznie jest za mocno naciągnięty pasek .
4. Instalacja gazowa czasami dostaje strzała . Jak jechałem do Krakowa to naładowali mi gazu ponad stan butli i początkowo zdarzało sie to co chwile . Aż miałem zrezygnować z drogi. Bałem się wyprzedzać nawet maluchy .
5. Zmieniałem nowe świece na stare z bratem i jedna wygląda jakby nie paliło na nią .
Z góry dziękuję za pomoc bo powoli mi ręce opadają . Kocham to auto i chciałbym żeby chodziło jak należy . Na benzynie początkowo chodziło super , choć po moich zabiegach wydaje mi się że obroty równiej pracują a mimo to auto szarpie . Szczególnie na niskich obrotach i przy stromych podjazdach .![]()
W jakim miejscu jest silnik krokowy?? . Chciałbym go przeczyścić .
W moim przepływomierzu ten element wystający wygląda inaczej niż z opisu . Jest taka cienka obwódka i w środku jakiś drut a na zdjeciu jest całe obudowane . Czy to normalne
![]()