Masz rację trzeba dokładnie sprawdzić kielich i jeśli jest w porządku wystarczy sama wymiana krzyżaka.
Masz rację trzeba dokładnie sprawdzić kielich i jeśli jest w porządku wystarczy sama wymiana krzyżaka.
rozwiazanie polosi w 20V mjecie to jest totalna porazkamaterialy z papieru tam zastosowali biorac pod uwage niuton ... tez juz temat przechodzilem, lekki + w parametrach i juz nie daja rady
..... powered by www.cinsoft.pl
Zgadza się - dlatego odradzam podnoszenie mocy w 156,166 2.4 JTDM. Takie samo rozwiazanie jest np w Lanca Lybra 2.4 JTD 150KM - trochę mniejsza moc układ przeniesienia napędu daje radę.
Jak ktoś zainteresowany zakupem półosi, czy przegubów oryginałów, to tanifiat ma teraz taniej takie graty.
Odnosnie słabych przegubów i półosci w 2.4 20v, to zastanawiał/próbował ktoś je wzmacniac? Czy wogóle można dosac takie mocniejesze półosie, czy przeguby do tego silnika?
Mam dostęp do cześci oryginalnych w bardzo dobrych cenach i z kielichami jest w tej chwili problem.
Jakiś czas temu były dostępne w sieci FIAT kielichy fabrycznie odnowione - ceny były niższe o jakieś 30%. W tej chwili numery częsci odnowionych juz nie występują.
Dostępne są tylko części nowe.
Temat był wałkowany od dawna bo wydatek prawie 1000 PLN za kawałek metalu jest irracjonalny. Wg mojej wiedzy nie występują żadne zamienniki tych elementów. Nikt ich niestety nie produkuje.
..... powered by www.cinsoft.pl
Półosie do 20V są dostępne w katalogu elektronicznym SKF, od ponad tygodnia czekam na ofertę do swojej od jednego z dystrybutorów i na razie cisza.
Właśnie na tym polega problem...
Pozycje w katalogach istnieją tylko nikt takiej części nie widział na oczy.
Jeśli uda Ci się załatwić daj znać.
Ciekawe jeszcze co w skład takiej półosi wchodzi. Jeśli przegub zewnętrzny, patyk i krzyżak to taki zakup nie ma najmniejszego sensu - krzyżaki są dostępne, przeguby zewnętrzne też.
Problem jest z kielichami.
Ostatnio edytowane przez DamianS ; 18-01-2012 o 16:13
No i mnie dopadł właśnie problem wibracji :/
Od 1500 do 2500 obrótów na 5 i 6 biegu łupie autem jak cholera. Ciekawe tylko że nie zawsze to występuje ale w jakis 70% przypadków. Półoski na Lwowskiej razem 1300zł za obie :/
Damian a u was jak z ceną? Bo nie widziałem na stronce.
Co posiadam: Fiat Brava 2.0 20V 155KM, Opel Meriva A
Co mi się przez łapki przewinęło:
Alfa Romeo: 156 1.8 TS, 156 2.4 M-JET, 166 3.2 V6 24V Lancia: Lybra 2.4 JTD, Delta 1.8ie, Thesis 2.4 JTD Hyundai: Lantra 1.6 GLS, BMW: E90 320d, Fiat: Stilo 1.9 8v, Brava 80 16v, Brava 80 16v, Brava 100 16v, Marea 155 20v, Renault: Laguna III 2.0 16v