Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Temat: Wyświetlacz między licznikiem a obrotomierzem nie działa

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Moja Giulia kilka dni temu dotarła do mnie z USA. Ma odpaloną kurtynę prawą. Przy sprowadzaniu z lawety podłączyliśmy przewodami mocny aku. pod zacisk w komorze silnika. Po naciśnięciu startu wszystko było tak jak powinno, podświetliły się zegary, wystartowały i wróciły wskazówki, rozr. zaczał kręcić. Auto nie odpaliło, zaholowałem je do garażu. Podłaczyłem oryg. akum.(miał tylko 8,7V) pod prostownik. Nazajutrz już prawidłowo naładowany aku podłączyłem do Giulii, zmostkowałem bezp. pirotech. i nic, rozr. nie kręci, wyświetlacz m-dzy zegarami ciemny . Wymieniłem bezp. pirotech. na nowy i zonk. Po naciśnięciu "start" zapalają się światła mijania (i już nie gasną) na małym wyświetlaczu wyświetla się jedynie komunukat, że "klucz jest na pokładzie" stan licznika km. Nie ma zapłonu, nie mogę podłaczyć MES-a.
    Przy zamykaniu drzwi wskazówki liczników 2 razy mrugają i przez chwilę m-dzy licznikami wyświetla się logo Alfy. Mógł paść wyświetlacz? Co nagle mogło się stać? Auto z 05.2018, 280PS, ma 11kkm, wszystko kpl. i tylko dołem lekko wgniecione prawe drzwi.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Moja Giulia kilka dni temu dotarła do mnie z USA. Ma odpaloną kurtynę prawą. Przy sprowadzaniu z lawety podłączyliśmy przewodami mocny aku. pod zacisk w komorze silnika. Po naciśnięciu startu wszystko było tak jak powinno, podświetliły się zegary, wystartowały i wróciły wskazówki, rozr. zaczał kręcić. Auto nie odpaliło, zaholowałem je do garażu. Podłaczyłem oryg. akum.(miał tylko 8,7V) pod prostownik. Nazajutrz już prawidłowo naładowany aku podłączyłem do Giulii, zmostkowałem bezp. pirotech. i nic, rozr. nie kręci, wyświetlacz m-dzy zegarami ciemny . Wymieniłem bezp. pirotech. na nowy i zonk. Po naciśnięciu "start" zapalają się światła mijania (i już nie gasną) na małym wyświetlaczu wyświetla się jedynie komunukat, że "klucz jest na pokładzie" stan licznika km. Nie ma zapłonu, nie mogę podłaczyć MES-a.
    Przy zamykaniu drzwi wskazówki liczników 2 razy mrugają i przez chwilę m-dzy licznikami wyświetla się logo Alfy. Mógł paść wyświetlacz? Co nagle mogło się stać? Auto z 05.2018, 280PS, ma 11kkm, wszystko kpl. i tylko dołem lekko wgniecione prawe drzwi.
    po wystrzale tez uziemia pompe paliwa w bcm i nie odpalisz

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

i do tego co Marek napisał odcięte zasilanie do całej przedniej części samochodu- Witech i zagada.

ViP Maniak resoraków Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY

Domyślnie

ale pierdoły piszecie chłopakowi masz uszkodzony bezpiecznik przy body chyba 20A jest duży wisi na kablach i zawinięty jest w gąbkę. przezbrojenie FIS to kolejna sprawa

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto

Domyślnie

Dodatkowo dzisiaj po naciśnięciu start (bez h-ca) jak zawsze zapalają się św. mijania (trzeba je gasić przełącznikiem na "o", lub ponownie nacisnąć "start"), pojawił się komunikat o słabym aku. mimo, że napięcie w sieci jest 12,7V.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

robiłeś to co 3 koledzy wyżej sugerowali? do grzebania w BCM oczywiście musisz mieć już założony bypass który kupiłeś ode mnie kilka tyg temu.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto

Domyślnie

Bypas założyłem, nie połącze się z komp. bez zapłonu. Nie sprawdzałem tylko tego bezp od body komp. zaraz to zrobię.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał majk Zobacz post
    ale pierdoły piszecie chłopakowi masz uszkodzony bezpiecznik przy body chyba 20A jest duży wisi na kablach i zawinięty jest w gąbkę. przezbrojenie FIS to kolejna sprawa
    Zacytowałem To co pisze eLearn na ten temat- miałem podobnie ze swoim autem- żadnego bezpiecznika nie wymieniałem.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    i do tego co Marek napisał odcięte zasilanie do całej przedniej części samochodu- Witech i zagada.
    Chodzi o coś innego, po "start" nie ma zapłonu (a wcześniej był) bez tego nie połączysz się z komp. Zasilanie chyba da się przywrócić MES-em, ale najpierw trzeba uruchomić zapłon.

Znalazłem to zabezpieczenie przy body komp. Faktycznie przepalony bezpiecznik. Jutro wymiana i próba generalna, mam nadzieję, że odpalę Giulie.
    Ostatnio edytowane przez kaz156 ; 02-03-2020 o 20:40

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

fajnie byłoby przenieść te posty odnośnie uruchamiania auta po wystrzale poduszek do dedykowanego wątku
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.