na zimowych faktycznie mniej przeskakuje kombinowałem z ciśnieniem opon, ale wierzę, że tak mam być.... po wizycie w ASO trochę powątpiewałem szczególnie po tym jak mi odmówili wymiany turbiny na gwarancji przy 30tys![]()
na zimowych faktycznie mniej przeskakuje kombinowałem z ciśnieniem opon, ale wierzę, że tak mam być.... po wizycie w ASO trochę powątpiewałem szczególnie po tym jak mi odmówili wymiany turbiny na gwarancji przy 30tys![]()
U mnie było takie przeskakiwanie na pełnym skręcie na początku, natomiast po ustawieniu zbieżności ( tylko w badzo dobrym zakładzie który robi tylko zbieżności , w Krakowie Autogeo-klinika, ) problem zniknął praktycznie ( zmniejszył sie o 95%) .
Przy czym pierwotne ustawienie było od blacharza na oko, wiec miało prawo przeskakiwać. Może nastawy fabryczne mają zakresy od do, i jeśli przesunie się jakiś parametr to sytuacja sie poprawia.
Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96
U mnie jest to samo na pełnym skręcie i ten sam objaw występował w Lexusie Gs. Tyle, że Lex ma o wieeele mniejszy promień skrętu.
hej
ja tez zauważyłem w swojej Giulii po ledwie 300km zrobionych, dziwne przeskakiwanie opony, jakby bardziej tył? u Was to jest z którejś konkretnej strony czy to 'random' jest?
ciśnienie w oponach prawidłowe (wg manometru, bo komp pokazuje dziwne odczyty),opony letnie 18" 225/45. Dziwne uczucie, bo jak piewszym razem to poczułem to jakbym jakiegos zwierzaka malego przejechal...
Czyli jak rozumiem z odpowiedzi w/w to jest "feature", a nie "bug"?![]()
To jest featureZjawisko, które to powoduje, występuje w każdym samochodzie, tylko po prostu nie zawsze na tyle, żeby dawać objawy. Zależy też jeszcze od opon, nawierzchni, i kilku innych rzeczy. Skręc koła na maxa, wyjdż i zobacz jak sa przekoszone, opona się musi trochę męczyć. Zawieszenie i zwrotnica pracują w określonych płaszczyznach i nie da rady, żeby w każdej pozycji to trzymało geometrię. Im bardziej agresywnie zestrojone, tym przy skrajnych pozycjach się to bardziej rozjeżdza.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
ok, dobrze wiedziec - tak to jest z tymi featurami,ze nie zawsze trafiaja w gusta odbiorcow![]()
fakt zalezy tez to od predkosci z jaka sie kreci, nie ma co w takim razie sie zaglebiac w temat..w poprzednim aucie (Astra OPC) przy skrecie w lewo na maxa mialem buczenie w przednim lewym kole 20", ale nikt z mechanikow nie umial powiedziec co to jest, chociaz pojawilo mi sie to przy zimowkach...na michelinkach letnich tego nie mialem....wiec moze jakas zbieznosc jeszcze czy cus....ok zjezdzam na offtopic
pzdr