wymiana pomogła- w końcu czujnik pokazuje prawidłowe wartości temperatury
wymiana pomogła- w końcu czujnik pokazuje prawidłowe wartości temperatury
1. zaczynamy od obróceni lusterka jak najbardziej na zewnątrz
2. opuszczamy szkło jak najbardziej w dół i na środku na górze wkładamy palec miedzy obudowę a szkło i ciągniemy aż zaczepy odskoczą- bez obaw nie pęknie - trzeba złapać tylko za podstawę plastikową nie za samo szkło
3. po zdjęciu szkła odpinamy kabelki od podgrzewania.
4. Następnie odpinamy zewnętrzną obudowę- górne 2 zatrzaski
5. odkręcamy 4 śrubki i zdejmujemy tą czarną ramkę lusterka
6. w lewym dolnym rogu mamy czujnik w takim zapięciu- należy go odblokować przesuwając w prawo a następnie w dolnej części przeciągamy dołem wraz z kablem do przodu i do góry.
7. rozilzolujemy kabel odcinamy i dolutowujemy nowy czujnik- biegunowość obojętna izolujemy najlepiej termokruczką.
8. składamy w odwrotnej kolejności - cza operacyjny samej pracy ok 20 min- teraz zajęłoby mi to ok 10 minut.
![]()
Serdeczne dzięki za tutorial. Przyda się na wiosnę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cześć,
Wczoraj wymieniłem czujnik ( dopiero będę sprawdzał czy dobrze wskazuje) .
Oczywiście korzystałem z opisu Dareek-a (dzięki!!).
Jednak naprawiając jedno (mam nadzieję że czujnik będzie wskazywał dobrze temperaturę zewnętrzną) - chyba uszkodziłem drugie (zacina się podnoszenie lustra do góry - coś przeskakuje (słychać na filmie) i lustro nie może podejść do góry) .
W załączniku film - ktoś podpowie co się stało ?
Pozdrawiam
https://youtube.com/shorts/63AUpKBLQLs
Wymieniłem czujnik, WYLAŁEM (!) wodę, z gumowego peszla (drzwi - nadwozie). Wydaje się, że temperatura wskazywana jest prawidłowo, do czasu włączenia..... kierunkowskazów. Zagadka, na którą nie znam odpowiedzi. Co to może być? Zwarcie czy awaria komputera? Czy jest to kolejny przypadek pt. TTTM (jak np. przewód hamulca "ręcznego", który się urywa?). Ile czasu zajmuje zdjęcie lusterka?
Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka