Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Nowe opony podniosły komfort bardzo znacząco. Warto słuchać eksperta.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

sprawa wygląda tak - stelvio lata na 20 - stkach wiec komfort zawsze był i jest "taki se". Dużo lepiej jest przy adaptacyjnych amorach no lecz ich nie mam. ale do sedna. Nie zauważyłem baków w komforcie w porównaniu z wcześniejszymi Pirelli scopron Verde czy GY Eagle Asimetric 3 - pierwsza z tych opon miała tendencje do przyśpieszonego starzenia się - tj widać było jakby murszenie opony z boku i mikropęknięcia mimo że dbane "nacierane" a auto niemal 24 h 3-mane w garażu.
    Good year niczym się nie wyróżniały in plus ani ciche ani komfortowe jakoś prowadzenia tez nie poprawiły- wada - cena a po 25 tkm zostało 2-3 mm bieżnika.
    Drugi sezon mam te michały Pilot Sport w wersji EV -zauważone po 35 tkm - minimalne zużycie, nie stwierdzam utraty trakcji, do tego znacząco spadł hałas w środku (opony maja wewnątrz piankę) i około 1,0 do 1,5 litra spadło spalanie.
    dlatego jak będzie konieczność zakupu opon do samochodu szukam tylko takich

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Giorgio Zobacz post
    Tyre Reviews strona tor chyba najbardziej ceniona publikacja o oponach, kropka. (In English out of UK) Na pewno wielu z Was ja zna. Oto jak tam skomentowano oponę Pilot Sport EV:

"Based on the available results, the Michelin Pilot Sport EV struggled in wet conditions, with relatively poor performances in wet braking, aquaplaning, and curved aquaplaning tests. The tyre's dry handling performance was moderate, placing 6th among the tested tyres." W calosci testu 9 miejsce, ostatnie.

Testowana także nie EV wersja zajęła czołowa pozycje. #1.
    powoli powoli- restzależy od wielu czynników- rozmiaru indeksu i auta na jakim się je testuje- jak pisałem nie zauważyłem jakichkolwiek ograniczeń na mokrym a tych opon trochę w życiu przepuściłem - do tej pory najgorsze był Continentale letnie- dramat na mokrym.

Użytkownik Świeżak Avatar StelvioRed
    Mieszka w
    Libiąż
    Auto
    Stelvio Ti

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszko Zobacz post
    Zasadniczy problem jest taki, że porownujesz opony stare do nowych. Każda nowa będzie lepsza od starej, a jeżeli ze starymi jeszcze razem ze zużyciem coś się działo, jakieś nierówne zużycie, ząbkowanie, to już w ogóle bedzie przepaść. Myślę ze porównując nowe do nowych ten efekt móglby być znikomy.
    Możliwe, że masz rację. Stara guma to i twarda. Moje odczucia są natomiast podobne do kolegów.
    Continental bodajże 5 letni a nowe Pirelli Scorpio all season SF 2 to przepaść! Nie sądziłem, że tak może się podnieść komfort jazdy na nowych oponach.

Trochę natomiast uważam czytając komentarze tych opon, że to zasługa marki Pirelli w 85% a 15% w nowej świeżej gumie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Giorgio
    Auto
    Stelvio First Edition

Domyślnie

Dyskusje o oponach to tak jak o oleju... każdy wie co najlepsze dla niego i tak pewnie jest. Dalej uważam ze nasz kolega Kołpak doradzi profesjonalnie. Ja kończę temat i jeśli moje uwagi się komuś przydadzą to się ciesze. Po to założyłem ten watek.