Potwierdzam motyw z zaworkiem zwrotnym, u mnie było to samo, wystarczy wymienić na nowy w cenie 10 zł, jest on na podszybiu pod plastikowymi osłonami.
Potwierdzam motyw z zaworkiem zwrotnym, u mnie było to samo, wystarczy wymienić na nowy w cenie 10 zł, jest on na podszybiu pod plastikowymi osłonami.
Witam ponownie!
Zabrałem się dzisiaj za te spryskiwacze i doszedlem do tego dlaczego niema ciśnienia. Otóż płyn ucieka sobie z całym ćisnieniem przez ten jakby trójnik, do którego przyłączony jest wężyk doprowadzający plyn ze zbiorniczka i rozdziela on ten plyn na pozostale dwa węże idące juz do spryskiwaczy.
![]()
Tak to wygląda, caly ten trójnik zaznaczylem w czerwonym kółeczku, nastomiast niebieska strzałkła pokazuje na otwór w środku tego trójnika, przez który plyn ucieka. Nie wiem czy ten otwor ma być czymś zaślepiony?
Gdzie takie coś kupić? ew. mzoe da rade samemu naprawić?
Ten jak trójnik, to jest ten zaworek zwrotny?
Trójnik to właśnie ten zaworek zwrotny.
a ja rozebrałem ten trojnik wywalilem srodek i złozyłem do tej pory działa jak nalezy a za 10żł mozna kupic płyn![]()
alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v
Tylko nie wiem, czy wiesz, że wtedy dłużej czekasz na spryskiwanie szyby, bo płyn sie cofa i zapowietrza się układ, a czasem szybkie umycie szyb jest potrzebne w nagłych sytuacjach np jesienną porą, przy zabłoconych drogach. Natomiast argument żałowania 10 zł na takie naprawy jakoś mi nie pasuje do AR...
A tak na marginesie to spryski w Alfie są tragiczne, czytałem gdzieś, że można je zastąpić bodajże od Fiata Uno?![]()
ja mam od uno i jest o niebo lepiej. pasują bez najmniejszych problemów i dużo lepiej dają się ostawić. w ASO fiata płaciłem za nie coś 7-8zl za sztuke a co do zaworka zwrotnego to oczywiście macie racje ze jak się go wybebeszy to płyn się cofa ale za to wtedy jest lepsze ciśnienie na dyszach i ładniej psikają.
No! udalo sieciśnienie jest takie jak trzeba
Tylko mam teraz inny kłopot z ustawieniem tych dysz tak aby płyn leciał na szybe, bo póki co to leci gdzie chce :/
A może od jakiegoś innego auta przypasowałyby te dysze?