Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Witam wrcam do tematu: dzisiaj pojechałem na regulacje gazu, wyregulował. kupilem ten specyfik dolałem do benzyny zalałem pb, zrobilem narazie 50km na kacie (pow 4 tyś obrotów) no i coraz lepiej juz mniej dusi, kupilem płyn chłodzacy, temperatura trzyma 75-90 stopni czyli ładnie, Jest pytanie zawory mi klekoczą czy jechac na regulacje czy to norma w alfach? Pozdraiam
Mówiąc zawory masz na myśli popychacze szklankowe? To norma w każdym aucie, po dużym przebiegu albo jeździe ze zbyt małą ilością oleju - jak są naprawdę głośno to rób, chociaż koszty niemałe. Szklanek się nie reguluje - a nie wierzę, że blaszki masz. Mazdą mamy z ojcem w tej chwili ok. 30-40kkm zrobione ze szklankami dającymi się we znaki i jakichś istotnych różnic nie ma.
Są też tańsze sposoby na popychacze, niż wymiana - np. ponowne złożenie szklanki w oleju czy zalanie jakiegoś doktorka (spokój na pare kkm).
I nie katuj już jej tak, nie musisz![]()
To skoro dolałeś STP to pojeździj przynajmniej 200km na benzynie, żeby coś pomogło... Bo przecież nie ma sensu dolewać STP do benzyny i jeździć od razu na gazie. Żeby zadziałało, poświeć te kilka zł i wyjeździj trochę benzyny, mi po połowie baku przestało szarpać i falować, więc przejechałem jakieś 150/200 km.
Pozdrawiam,
GrzesiuŻar
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Witam, zrobilem 100km i na zimnym silniku nadal mam duszenie, przy dodaniu gazu strzela mi w filtr powietrza na zimnym silniku? dlaczego? za duzo stożek powietrza dostaje?
I jest taka bajera ja mam w niej alarm przekrece kluczikiem to awaryjne sie właczaja na jakis czas, i jak jade takie tikanie jakbym miał awaryjne tyle ze szybciej strasznie wkurza jak usunac ta usterke? odpiac po prostu alarm?
Ostatnio edytowane przez piterptf ; 11-10-2009 o 08:21
Odpiąć jeśli masz tak zawsze, albo odzbroić alarm - mi się tak robi, jak otworzę auto kluczykiem, a nie przyciskiem. Naciskam i jest ok.
Strzela Ci do kolektora? Często? Co się dzieje przy wciśnięciu gazu do dechy? To mogą być świece albo kable WN (ja tak miałem), ale po wymianie jeszcze raz strzelił mi do kolektora na zimnym (potem już nigdy). Generalnie, jak strzela to albo za wcześnie podaje iskrę, albo za późno zamyka zawór (może być też nieszczelny).
to co mam zrobic w tej sprawie ? i jakie koszta? no i mam pytanie " ile kosztuja wtryski uzywane "przeszczep z innej 155 1.8 ts" i ile mechanik za wymaine moze wziac ? pozdraiwam
---------- Post dodany o godzinie 16:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:48 ----------
dość czesto strzela ale tylko na zimnym silniku, i dusi strasznie oraz szarpania "
No okej okej, ale hmm jakie są ceny świec (jakie najlepiej do alfy) kabli i czapeczek. Pozdrawiam,