Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Problem dusi na benzynie?

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał piterptf Zobacz post

No i koledzy, własnie jest sprawa jak tam ze spalaniem gazu w 1.8 TS jezdze w sumie spokojnie góra 3.5 tyś obortów i spalanie w miescie (bez duzych korków) mam 20zł/60km ? iść z tym jutro do gazownika czy to normalne spalanie?
    20 zł na 60 km to masz na myśli coś ok. 15l na 100km? Za dużo, może niewyregulowana instalacja??
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

piterptf
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    20 zł na 60 km to masz na myśli coś ok. 15l na 100km? Za dużo, może niewyregulowana instalacja??

No oby to była niewyregulowana instalacja, jutro z tym go gaziarza zechce pojechać

piterptf
    Gość

Domyślnie

Witam wrcam do tematu: dzisiaj pojechałem na regulacje gazu, wyregulował. kupilem ten specyfik dolałem do benzyny zalałem pb, zrobilem narazie 50km na kacie (pow 4 tyś obrotów) no i coraz lepiej juz mniej dusi, kupilem płyn chłodzacy, temperatura trzyma 75-90 stopni czyli ładnie, Jest pytanie zawory mi klekoczą czy jechac na regulacje czy to norma w alfach? Pozdraiam

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

Jest pytanie zawory mi klekoczą czy jechac na regulacje czy to norma w alfach? Pozdraiam
    Mówiąc zawory masz na myśli popychacze szklankowe? To norma w każdym aucie, po dużym przebiegu albo jeździe ze zbyt małą ilością oleju - jak są naprawdę głośno to rób, chociaż koszty niemałe. Szklanek się nie reguluje - a nie wierzę, że blaszki masz. Mazdą mamy z ojcem w tej chwili ok. 30-40kkm zrobione ze szklankami dającymi się we znaki i jakichś istotnych różnic nie ma.
    Są też tańsze sposoby na popychacze, niż wymiana - np. ponowne złożenie szklanki w oleju czy zalanie jakiegoś doktorka (spokój na pare kkm).
    I nie katuj już jej tak, nie musisz

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

To skoro dolałeś STP to pojeździj przynajmniej 200km na benzynie, żeby coś pomogło... Bo przecież nie ma sensu dolewać STP do benzyny i jeździć od razu na gazie. Żeby zadziałało, poświeć te kilka zł i wyjeździj trochę benzyny, mi po połowie baku przestało szarpać i falować, więc przejechałem jakieś 150/200 km.

Pozdrawiam,
    GrzesiuŻar
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

piterptf
    Gość

Domyślnie

Witam, zrobilem 100km i na zimnym silniku nadal mam duszenie, przy dodaniu gazu strzela mi w filtr powietrza na zimnym silniku? dlaczego? za duzo stożek powietrza dostaje?

I jest taka bajera ja mam w niej alarm przekrece kluczikiem to awaryjne sie właczaja na jakis czas, i jak jade takie tikanie jakbym miał awaryjne tyle ze szybciej strasznie wkurza jak usunac ta usterke? odpiac po prostu alarm?
    Ostatnio edytowane przez piterptf ; 11-10-2009 o 08:21

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

Odpiąć jeśli masz tak zawsze, albo odzbroić alarm - mi się tak robi, jak otworzę auto kluczykiem, a nie przyciskiem. Naciskam i jest ok.
    Strzela Ci do kolektora? Często? Co się dzieje przy wciśnięciu gazu do dechy? To mogą być świece albo kable WN (ja tak miałem), ale po wymianie jeszcze raz strzelił mi do kolektora na zimnym (potem już nigdy). Generalnie, jak strzela to albo za wcześnie podaje iskrę, albo za późno zamyka zawór (może być też nieszczelny).

piterptf
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Odpiąć jeśli masz tak zawsze, albo odzbroić alarm - mi się tak robi, jak otworzę auto kluczykiem, a nie przyciskiem. Naciskam i jest ok.
    Strzela Ci do kolektora? Często? Co się dzieje przy wciśnięciu gazu do dechy? To mogą być świece albo kable WN (ja tak miałem), ale po wymianie jeszcze raz strzelił mi do kolektora na zimnym (potem już nigdy). Generalnie, jak strzela to albo za wcześnie podaje iskrę, albo za późno zamyka zawór (może być też nieszczelny).

to co mam zrobic w tej sprawie ? i jakie koszta? no i mam pytanie " ile kosztuja wtryski uzywane "przeszczep z innej 155 1.8 ts" i ile mechanik za wymaine moze wziac ? pozdraiwam

---------- Post dodany o godzinie 16:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:48 ----------

dość czesto strzela ale tylko na zimnym silniku, i dusi strasznie oraz szarpania "

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

dość czesto strzela ale tylko na zimnym silniku, i dusi strasznie oraz szarpania "
    Elektryka jak nic (też mi ustępowały nieco objawy jak był ciepły). Niech Ci mechanik obejrzy świece, kable WN i czapeczki. Zakładaj najlepiej oryginały, żadne inne nie wytrzymają 100kkm.

piterptf
    Gość

Domyślnie

No okej okej, ale hmm jakie są ceny świec (jakie najlepiej do alfy) kabli i czapeczek. Pozdrawiam,