ziomster chciałbym wiedzieć jak po mietkowemu najłatwiej wymienić wariator, widziałem ten tutorial ale tam na zdjęciach słabo pokazane jak wyciągnąć wałek, i czy można jakimś sposobem zdjąć wariator z wałka nie zdejmując wałka?
ziomster chciałbym wiedzieć jak po mietkowemu najłatwiej wymienić wariator, widziałem ten tutorial ale tam na zdjęciach słabo pokazane jak wyciągnąć wałek, i czy można jakimś sposobem zdjąć wariator z wałka nie zdejmując wałka?
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Wałek wyciągamy po odkręceniu tych hmm nie wiem jak to sie nazywa.Ale jest na ostatnim zdjęciu oznaczone numerkami 1,2,3 ale jest ich wiecej.
Po wyciągnięciau wałka jest wygodniej i bezpieczniej po za tym trzeba tez wymienić uszczelniacz waraitora.
Da się poluzować sam pasek nie przestawiając rozrządu aby wyjąć wałek?
spalanie 7.8l/100km
Nie ma takiej opcjipoluzowanie paska,sciągnięcie paska,wyciągnięcie wałka = utawienie na nowo rozrządu.
Może i sa jakieś "domowe" sposoby ale to loteria.....
ehhhh zeby człowiek umiał sam ustawić rozrząd, to jedna z kosztowniejszych napraw by odpadła
Fajnie byłby na jakimś wiekszym spocie nauczyć sie tego.Zaraz na forum znalazłoby sie fachwca i by nas przeszkolił.Kwestia tylko zakupu dobrych blokad wałka (a wiem,ze kilka osób na forum je ma)![]()
Ostatnio edytowane przez kabanow ; 04-02-2011 o 19:34
ustawienie rozrządu jak sie posiada blokady w twin sparku nie jest az tak trudna..
spalanie 7.8l/100km
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
A ziomster mówi że by rozrządu nie zdejmował to jak w końcu? mi się wydaje że trzeba jednak poluzowac pasek aby wyjąć wałek
spalanie 7.8l/100km