Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Temat: 2,4 JTD Jak sprawdzić faktyczny przebieg

Bedboys
    Gość

Domyślnie

W ECU również przebieg można zmienić tylko trzeba do tego kogoś lepiej znającego się na tym niż samo cofanie licznika. Wiec jeżeli gościu aż do tego stopnia to ujawnia to łatwiej by mu było cofnąć obydwa stany kilometrów niż tak kombinować. Nie bronię to sprzedawcy bo sam nie wierzę w takie awarie na dzień przed sprzedażą ale .... zawsze to jest loteria.

yaro38
    Gość

Domyślnie

Ja również czekam na odpowiedź sprzedającego,z całą pewnością poinformuję jak sprawa potoczy się dalej.Dzięki wszystkim za podpowiedzi i informacje.Ja także ustaliłem w autoryzowanym serwisie Ganinex w Katowicach (bardzo mili ludzie) że po wymianie centralki nikt nie jest w stanie sprawdzić przebiegu auta,pozostaje tylko licznik,a tam hulaj dusza,szafę można ustawić w/g życzenia klienta.

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Cytat Napisał yaro38 Zobacz post
    Ja również czekam na odpowiedź sprzedającego,z całą pewnością poinformuję jak sprawa potoczy się dalej.Dzięki wszystkim za podpowiedzi i informacje.Ja także ustaliłem w autoryzowanym serwisie Ganinex w Katowicach (bardzo mili ludzie) że po wymianie centralki nikt nie jest w stanie sprawdzić przebiegu auta,pozostaje tylko licznik,a tam hulaj dusza,szafę można ustawić w/g życzenia klienta.
    A jak oceniasz zuzycie wnetrza auta? Auto klasy 166 z Dieslem moze lekko miec 300 kkm nafyrlane.

3 lata temu kupilem Volvo S80 D5 rowniez 4 letnie z przebiegiem 139 t km. Po wizycie w serwisie okazalo sie, ze drugie tyle ma w pamieci - i wylazlo. Widocznie przekret byl nieudolny i powierzchowny.
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

yaro38
    Gość

Domyślnie

Wnętrza auta jeszcze nie widziałem,z fotografii wynika,że po prostu bombonierka,nasze pierwsze spotkanie miało odbyć się w serwisie,przed przeglądem miałem przejechać się autem obejrzeć sobie wnętrze już "live",po czym wjazd na ścieżkę diagnostyczną i egzaminer,kontrola grubości lakieru itd. gdyby wszystko wypadło pozytywnie umowa i Alfa moja.

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Wnętrza auta jeszcze nie widziałem,z fotografii wynika,że po prostu bombonierka.
    Tym nie ma sie co sugerowac, na foto mozna z najwiekszego g... zrobic landrynke.
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Czyli zgadzasz się ze mną,że jest to kombinacja.Ciekaw jestem jak z tego wyjdzie,ponieważ postawiłem warunek że jeśli inne ECU to nowe z fakturą zakupu i montażu w autoryzowanym serwisie,oczywiście na fakturze data wymiany i stan licznika przy którym ta wymiana nastąpiła,a stare ECU chciałbym zobaczyć przy zakupie i sprawdzeniu auta w serwisie,przecież będzie można mam nadzieję odczytać z niego przebieg jaki był przy wymontowaniu z auta.Pożywiom uwidim jak mawiają amerykanie,póki co po takim postawieniu sprawy z drugiej strony cisza.
    Hehe, że koleś pojedzie do ASO i kupi sterownik silnika za jakieś 4 patyki (jak nie więcej), do auta, które za chwilę wypchnie?
    Nie wróżę powodzenia tej akcji...
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Coś sprzedawca mocno kombinuje, widać zaciera ślady fałszerstwa przebiegu auta.

Swoją Alfe gdy kupowałem miała na liczniku 206000km, a Odometer 1850km, nówka sztuka ;] Ale auto miało flashowane w serwisie ecu silnika, poprzedni właściciel zamiast kupić nowy akumulator zgredził i odpalał auto na kable, kosztowało go to bagatela 2800zł za reprogram sterownika PB i centralkę AirBag bo się elektronika wyłożyła ;] Tak go to zniechęciło do Alfy [może i dobrze dla tego auta] że sprzedał mi je za śmieszne pieniądze a teraz widze jeździ Paskiem B6tką ;]

Całość dokumentacji w postaci faktur na ta naprawę trzymam dla ewentualnego kolejnego właściciela, bo wiem że na pewno przy ewentulanej sprzedazy zaraz ktoś będzie szukał dziury w całym, że licznik kręciłem, sterownik podmieniony itp. itd.....
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

yaro38
    Gość

Domyślnie

Póki co gość milczy,ja czekam na ruch z jego strony,na razie nie widzę by auto wróciło na otomoto lub gratkę.

fackamaka
    Gość

Domyślnie

Witam. Chciałbym odświeżyć temat i prosić o odpowiedź na następujące pytanie: Które wskazanie kilometrów dotyczy mojej belli ? Wg fiatecuscan w pozycji ODOMETER ( fiat ) wskazuje 77564 km a w następnej ODOMETER ( lancia ) 320867 km. Gdy kupowałem samochód 4 lata temu to miał mieć 180000 km przebiegu. Co Wy na to ? Nadmieniam, że od samego początku mam padnięty wyświetlacz kilometrów w zegarach i jak kupowałem samochód to nie miałem zielonego pojęcia, że można ustalić stan przebiegu za pomocą kompa. Chcę wiedzieć to z czystej ciekawości bo alfa sprawuje się znakomicie i nie mam powodów do narzekań. Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

Cytat Napisał fackamaka Zobacz post
    Witam. Chciałbym odświeżyć temat i prosić o odpowiedź na następujące pytanie: Które wskazanie kilometrów dotyczy mojej belli ? Wg fiatecuscan w pozycji ODOMETER ( fiat ) wskazuje 77564 km a w następnej ODOMETER ( lancia ) 320867 km. Gdy kupowałem samochód 4 lata temu to miał mieć 180000 km przebiegu. Co Wy na to ? Nadmieniam, że od samego początku mam padnięty wyświetlacz kilometrów w zegarach i jak kupowałem samochód to nie miałem zielonego pojęcia, że można ustalić stan przebiegu za pomocą kompa. Chcę wiedzieć to z czystej ciekawości bo alfa sprawuje się znakomicie i nie mam powodów do narzekań. Pozdrawiam.
    A ja Ci powiem ze odometr nie jest wyznacznikiem przejechanych kilometrów bo wskazuje co chce w każdej alfie inne wskazania gdzie przy nielicznych naszych brykach losowo to sie pokrywa.