Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Temat: 2,4 JTD Jak sprawdzić faktyczny przebieg

yaro38
    Gość

Domyślnie 2,4 JTD Jak sprawdzić faktyczny przebieg

Witam
    w związku z tym,że chce zakupić AR 166 mam do forumowiczów pytanie:czy jest możliwe sprawdzenie autentycznego przebiegu Alfy Romeo wyprodukowanej w 2006 roku np.po podpięciu pod egzaminer?Czy orientujecie się,gdzie ten przebieg jest zapisywany?Czy nie jest to komputer?
    Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

W starszych JTD jest parametr o nazwie ODOMETER w którym zapisywany jest przebieg, egzaminer wystarczy
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

yaro38
    Gość

Domyślnie

A czy wymiana komputera np.na skutek jego uszkodzenia ma wpływ na wskazania tego ustrojstwa?Powiedzmy,że montuję komputer używany do innego samochodu w którym uległ on uszkodzeniu,czy wskazania będą z komputera czy też z auta do którego został on zamontowany?

Mieszka w
    Szopie
    Auto

Domyślnie

Przebieg zapisywany jest w ECU czyli jednostce sterującej silnika, jesli bedzie wymieniona to przebieg bedzie taki jak w nowym ECU. Ale wtedy widac ze mało sie zgadza z przebiegiem licznika, chyba ze ktos cofa (dodaje) licznik do stanu przebiegu jaki bedzie w ECU ale mało prawdopodobne

yaro38
    Gość

Domyślnie

Rozumiem,w tej chwili legenda sprzedającego jest taka,że praktycznie w ostatniej chwili przed wizytą w serwisie (czwartek a serwis sobota) padł mu ECU i będzie musiał kupić nowy lub używany,ponieważ elektronik (elektryk) powiedział mu,że tego nie da się naprawić
    Więc teraz gdy związku z tym wystąpi rozbieżność pomiędzy licznikiem a ECU będzie to uzasadnione prawda?
    Co wy na to?Nie wiem czy nie popadam w manię prześladowczą ale doświadczenie przy zakupach samochodów nauczyło mnie,że nie brakuje osób kombinujących i imających się różnych sposobów by sprzedać posiadanego szrota.

Mieszka w
    Szopie
    Auto

Domyślnie

Oczywiście włoży ECU z innym przebiegiem, a prawda jest taka ze licznik poszedł do tyłu i już teraz nie zgadza z faktycznym stanem, dlatego kombinuje z nowym ECU, takie moje zdanie A ECU i tak zostanie to co było, handlarz tylko tłumaczy niezgodność przebiegu w liczniku, a w kompie.

yaro38
    Gość

Domyślnie

Czyli zgadzasz się ze mną,że jest to kombinacja.Ciekaw jestem jak z tego wyjdzie,ponieważ postawiłem warunek że jeśli inne ECU to nowe z fakturą zakupu i montażu w autoryzowanym serwisie,oczywiście na fakturze data wymiany i stan licznika przy którym ta wymiana nastąpiła,a stare ECU chciałbym zobaczyć przy zakupie i sprawdzeniu auta w serwisie,przecież będzie można mam nadzieję odczytać z niego przebieg jaki był przy wymontowaniu z auta.Pożywiom uwidim jak mawiają amerykanie,póki co po takim postawieniu sprawy z drugiej strony cisza.

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Sprzedawca kręci jak nic ...Jeśli miałbym się założyć to postawiłbym na to, że nie udostępni Ci "starego" ECU, faktury z montażu "nowego" (czyt. tego samego ), a najprawdziwszy przebieg Belli wyjdzie z Egzaminera

P.s
    Ciekawy jestem co Ci odpisze na tak postawione warunki

Pozdrawiam

Mieszka w
    Szopie
    Auto

Domyślnie

Ale po wymianie ECU chyba prawdziwy przebieg pójdzie się.... bo to w ECU jest on zapisywany, czy się mylę??

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

jak wymienil ECU to juz sie nikt nie dowie jaki jest faktyczny przebieg