Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Odma - TwinSpark - przygoda z przepustnicą CD...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał JaGGeR
    Panowie Masakra....

Po jednym dniu - ok 50 km przejechanych - w opisanej wcześniej buteleczce zebrało się jakieś 12 ml oleju. TO JAKIŚ HORROR
    podłacz to jak bylo i nie kombinuj..

Już wiem czemu mam ubytku 0,5 litra na 1000 km... nie spala a wyrzuca odmą.... i ładował wszystko przez przepustnicę z powrotem.....
    bzdura, poprostu masz gdzies niezdrowe przedmuchy.. pewnie przez uszczelniacze zaworowe i ci wywala olej przez układ przewietrzania..

Obroty jak falowały tak falują, jak załącza sie dmuchawa chłodnicy to koniec, obrotomierz dostaje świra, skacze od 500 do 1500, zawiesza się raz na 1000 raz na 1400 obrotów, światła przygasają jak załącza się dmuchawa....

Oleju ubywa....
    to straszne..

A na koniec rewelacja - to świszczenie o którym pisałem - to jak się okazuje bagnet od oleju - tak się skubaniec ułożył, że przebijające się powietrze przez bagnet świszczy na niskich obrotach że poezja...
    :shock:

poważnie zastanawiam się nad zmianą samochodu może audi a3 ;-) ??
    to zmien i gadaj wszystkim jak to alfa sie psuła

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Tez jakis czas temu po przeczytaniu tego zastanawialem sie nad odlaczeniem odmy
    http://www.streetracing.pl/forum/vie...er=asc&start=0
    Nawet uzbroilem sie juz w koreczek i wezyk zeby puscic ja pod silnik jednak nic z tego nie wyszlo i zostalo fabrycznie

W wolnym czasie przeprowadzilem testy i ......

Ten przewod (odma) wlaczony przed przepustnica wcale nie odprowadza oparow on zasysa powietrze do srodka Sprawdzilem to przykladajac palec i nitke Ssanie jest naprawde wyrazne i wystepuje w calym zakresie obrotow
    Odma powodujaca zabrudzenie przepustnicy jest drugi przewod wlaczony zaraz za przepustnica Przy dodawaniu gazu wyraznie czuc z niego zapach oleju i wyrzuca z siebie skraplajaca sie wode ( widac w przezroczystym przewodzie )

W miejscu wlaczenia go do kolektora dolotowego jest jakis zaworek ktory chyba zapobiega ewentualnemu zasysaniu powietrza Mysle ze to ten przewod jest powodem zanieczyszczenia naszych przepustnic Wydaje mi sie ze jest usytuowany za blisko przepustnicy i to powoduje jej zabrudzenia podczas jakis dziwnych zawirowan powietrza w kolektorze dolotowym np podczas zdejmowania nogi z gazu przy duzych obrotach Narazie go tam zostawilem

Byc moze w TS z przed 2001 roku bez elektronicznej przepustnicy wyglada to inaczej
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

JaGGeR
    Gość

Domyślnie

Odmę zamontowałem tak jak fabryka dała

Alfista: Piszesz o niezdrowych przedmuchach, o uszczelniaczach zaworów... czy to się wiąże z remontem silnika?? czy to jest poważna sprawa? jak taki zabieg wygląda cenowo...??

Co do tych falujących obrotów, byłem u jednego speca, zauważył coś jego zdaniem dziwnego, podłączył pod akumulator takie ustrojstwo mierzące napięcie
    Normalnie na włączonym silniku daje 14,1V - 14,2V w tych granicach, czyli idealnie,
    w momencie kiedy wywoła się duże obciążenie jest nagły spadek do 11,9V-12,5V który potrafi trwać kilka sekund, wg mechanika nie powinno być takich spadków, nie aż tak duże i nie powinny trwać 3 sekund a co najwyżej ułamek sekundy - zasugerował mi że winą falujących obrotów może być alternator.
    Jak jest u Was z ładowaniem?? Taki spadek to normalka?? czy jednak gość ma rację i warto przyjrzeć sie bliżej alternatorowi... może ktoś kiedyś spotkał się z taką usterką??

PS
    Z tym audi żartowałem a alfę zmienię.... ale pewnie na inną... alfę

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał JaGGeR
    Odmę zamontowałem tak jak fabryka dała

Alfista: Piszesz o niezdrowych przedmuchach, o uszczelniaczach zaworów... czy to się wiąże z remontem silnika?? czy to jest poważna sprawa? jak taki zabieg wygląda cenowo...??
    o cenach narazie nie mysl tylko moim zdaniem najpierw podjedz gdzies i sprawdz kompresje bo to nie jest normalne zeby ci nie wiadomo ile oleju pluło na przepustnice

Cytat Napisał JaGGeR
    PS
    Z tym audi żartowałem a alfę zmienię.... ale pewnie na inną... alfę
    cieszem sie

szef tutaj jest tak samo, tez jest zaworek (sprowadza sie do prostoty sprezynki i tłoczka) przy przepustnicy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Odmy nie można od tak sobie zatkać bo rosnące ciśnienie w skrzyni korbowej doprowadzi do przesączenia oleju przez uszczelnienia i do jego poważnego ubytku. W dieslach na odmie jest odstojnik, jak założysz filterek tak jak radzą koledzy będzie O.K.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

witam.jesli przedmuch sa duze(o czym swiadczy ilosc wrzucanego odma oleju)to niestety ale nie uszczelniacze zaworow tylko pierscienie...pozdro PS teza jaka ktos tu przytoczyl ze nie jest to przewietrzanie skrzyni korbowej a pokrywy zaworow czy cos takiego jest swietna
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

znane kazdemu kto choc raz widzial rozebrany silnik :mrgreen:

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    witam.jesli przedmuch sa duze(o czym swiadczy ilosc wrzucanego odma oleju)to niestety ale nie uszczelniacze zaworow tylko pierscienie...pozdro
    z tego co mnie uczono to jak gorą gazy ulatują czyli przez korek oleju to są uszczelniacze trzonkow a jak przez bagnet to pierscienie.. :roll: :wink:

PS teza jaka ktos tu przytoczyl ze nie jest to przewietrzanie skrzyni korbowej a pokrywy zaworow czy cos takiego jest swietna

no przeciez odma w TS nie znajduje sie w skrzyni korbowej tylko w pokrywie wiec co w tym dziwnego.. zresztą i tak wszyscy wiedzą po co to jest i wszedzie spelnia jedno podstawowe zadanie jakkolwiek by to nazwać

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista
    Cytat Napisał lesio146
    witam.jesli przedmuch sa duze(o czym swiadczy ilosc wrzucanego odma oleju)to niestety ale nie uszczelniacze zaworow tylko pierscienie...pozdro
    z tego co mnie uczono to jak gorą gazy ulatują czyli przez korek oleju to są uszczelniacze trzonkow a jak przez bagnet to pierscienie.. :roll: :wink:

PS teza jaka ktos tu przytoczyl ze nie jest to przewietrzanie skrzyni korbowej a pokrywy zaworow czy cos takiego jest swietna

no przeciez odma w TS nie znajduje sie w skrzyni korbowej tylko w pokrywie wiec co w tym dziwnego.. zresztą i tak wszyscy wiedzą po co to jest i wszedzie spelnia jedno podstawowe zadanie jakkolwiek by to nazwać
    totalna bzdura.odma to przewietrzanie skrzyni korbowej!!!!olej lejesz korkiem,jakim codem jest w misce???czy to warzne gdzie z jednego"zbiornika"wychodzi wezyk???z boku czy z gory????co ma przedmuchiwac przez trzonki zaworow???moze jedynie tamtedy olej wciagac.pozdrawiam