U mnie się nie pali pomarańczowe światełko![]()
U mnie się nie pali pomarańczowe światełko![]()
da sie w wielu autach "wymusic" wlaczenie klimatyzacji w niskich temperaturach wlaczajac w klimatyzacji pozycje "max przednia szyba" czyli w Alfie z automatyczna klima ostania pozycja w prawo na pokretle od regulacji gdzie ma wiac
No to chyba mam kłopot...
U mnie wymuszenie działania klimy nie działa. Co mogłem popsuć? Przypomnę, że zauważyłem to po wymianie napinacza paska klinowego.
Aha przez chwilę Alfa chodziła ze zdjętym paskiem. Chciałem sprawdzić czy hałas jest na pewno związany z napinaczem lub inną częścią napędu paska. Może wyskoczył jakiś błąd na kompie i dlatego nie działa?
Ostatnio edytowane przez Wisnia ; 30-12-2009 o 21:33
Dziś przy odśnieżaniu, zauważyłem że nie wieje powietrze z tylnych otworów przy szybie, jaka może być przyczyna??
----
Nie wieje, bo wiać nie ma... Tam nie ma żadnych nawiewów tylko są otwory dla lepszej cyrkulacji powietrza.
---------- Post dodany o godzinie 11:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:16 ----------
Wymuszenie klimy działa po włączeniu obiegu zamkniętego lub trybu szybkiego ogrzewania-osuszania wnętrza tylko w wersjach przed FL nawet poniżej zera na zewnątrz. W późniejszych wersjach czujnik temperatury zewnętrznej nie pozwala na włączenie sprężarki klimatyzacji poniżej 2 stopni. Zresztą włączanie klimatyzacji na mrozie nie jest zbyt korzystne dla tego układu.
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 10-01-2010 o 11:26
Czyli jednak mam coś nie tak z klimą...Poczekam aż zrobi się troszkę cieplej i spróbuję włączyć układ. Dziwne jest to, że lampka sygnalizująca włączenie klimy się zaświeca. Ale sprężarka i wentylator chłodnicy pozostają wyłączone. Przeczytałem gdzieś, że w momencie uszkodzenia układu klimatyzacji lampka powinna migać. A może zgubiłem freon? Jakie byłyby objawy?
U mnie tak samo daję max w prawo lampka się zaświeca ale klima nie działa,jak było na dworze powyżej 0*C to wszystko było ok więc myślę że tak ma być.