Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Parująca szyba tył.

Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998

Domyślnie Parująca szyba tył.

Parę dni temu na sprowadzonej z NRD-fenu 156 sedan widziałem dość ciekawy patent, mający na celu zapobieganie parowania szyby tylniej. Ot, jakiś Niemiec sobie wymyślił i zrobił.

Pod półką z tyłu pod wylotami powietrza były zamontowane z lewej, centralnie i z prawej wentylatory chłodzące procesor w komputerze. Delikatny wiaterek, dmuchał na szybkę, która w ciągu 30 sec. odparowała. Szum nie był taki upierdliwy.
    Patent sprawdzony bo widziałem że to działa.

Nie wiedziałem do którego działu to dać, Zrób to sam? Hydepark? a może Tjuning więc dałem to tutaj.

Pozdrawiam. Zdrowych i Wesołych Świąt.
    Ostatnio edytowane przez phantom71 ; 24-12-2009 o 11:07

JFC
    Gość

Domyślnie

Jeżeli działa klimatyzacja i ogrzewanie tylnej szyby, to jaki to ma sens?
    No chyba, że wersja bez klimy, lub przestraszony właściciel, że jak zimno to klimy się nie włącza, albo ma dywaniki z wieeelkimi korytami i wozi wodę w nich. (co ludzie widzą w tych korytach?)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał JFC Zobacz post
    Jeżeli działa klimatyzacja i ogrzewanie tylnej szyby, to jaki to ma sens?
    No chyba, że wersja bez klimy, lub przestraszony właściciel, że jak zimno to klimy się nie włącza, albo ma dywaniki z wieeelkimi korytami i wozi wodę w nich. (co ludzie widzą w tych korytach?)
    Jak jest zimno to klimatronik się nie załączy, a i tak klima pomaga to skutecznie na szybę czołową i boczne. Ja od czasu do czasu przecieram szyby preparatem antyroszeniowym i jest w miarę spokój z parowaniem.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

huh? u mnie sie jeszcze nie zdazylo zebym jezdzil z zaparowana szyba tylna te 2 kanaly z tylu dosc dobrze dmuchaja na tyl wiec nie widze problemu?!

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    huh? u mnie sie jeszcze nie zdazylo zebym jezdzil z zaparowana szyba tylna te 2 kanaly z tylu dosc dobrze dmuchaja na tyl wiec nie widze problemu?!
    Dokładnie, tak ja też, chociaż jest jeden przypadek komu mogło przyjść do głowy założenie czegoś takiego...jeżeli wsiada 2-3 osoby do samochodu na tylną kanapę rzeczywiście w deszczową pogodę może być problem z szybkim osuszeniem. Może ktoś kogoś woził i mu tam chuchali z tyłu, więc założył takie coś, sam patent może i nie głupi, ale dla mnie zupełnie nie potrzebny.

Użytkownik Embrion Avatar Wisnia
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 156 1910 JTD CF3 110KM 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Jak jest zimno to klimatronik się nie załączy, a i tak klima pomaga to skutecznie na szybę czołową i boczne. Ja od czasu do czasu przecieram szyby preparatem antyroszeniowym i jest w miarę spokój z parowaniem.

Jesteś pewien, że klima się nie załączy? Jakiś czas temu zauważyłem, że klima przestała działać. Światełko się świeci ale sprężarka nie zaskakuje, wentylator też stoi. Stało się to po wymianie napinacza paska wielorowkowego (przynajmniej wtedy to zauważyłem). Temperatura była poniżej zera. Myślałem, że może coś zruszyłem. Jaka jest minimalna temp. przy której klima działa?

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Sprężarka klimatyzacji może
    funkcjonować tylko wtedy, gdy silnik jest
    uruchomiony a temperatura zewnętrzna jest
    większa od 2ºC.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

r_e_b_e_l
    Gość

Domyślnie re

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Sprężarka klimatyzacji może
    funkcjonować tylko wtedy, gdy silnik jest
    uruchomiony a temperatura zewnętrzna jest
    większa od 2ºC.
    Czy mamy rozumieć, że klima nie pracje i nie osusza powietrza w zimę ???

ps. nie pytam zaczepnie ale ze względu na to, że siebie zauważyłem taką przypadłość - w lato klima chłodzi elegancko i odparwuje wilgć w czasie deszczu - w zimę masakra
    nie mogę sobie poradzić z parwaniem szyb i tak jak Kolega wczdeśniej pisał u mnie też sprężarka się nie załącza przynajmniej nie słychać tego i nie widać wachnięcia obrotmierza. Tylko, że ja byłem przekonany, że mam coś zepsute ....

Czyli jak dokładnie z tym jest

Marcin

Мoδεrдтor Romeo Avatar Jagiel
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Ford Mondeo, VW Paserstti, Lancia Kappa

Domyślnie

Tak klimatyzacja wyłącza się poniżej 2ºC. Sam o tym nie wiedziałem i myślałem że coś jest nie tak

ViP Rowerzysta Avatar jazzu
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 156 SW 1.8 TS (2001)

Domyślnie

A powiedzcie mi, jeśli klima się nie włączy , bo jest -10 np. to czy zielone światełko się zapali na włączniku ?
    bo u mnie się zapala
    I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem...