Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Centralka airbag kaput - drugi raz???

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Slom Zobacz post
    Są firmy zajmujące sie przeprogramowaniem centralek po takich właśnie przygodach (spadkach napiecia, wystrzałach poduszek). Ja w zeszłym roku miałem dokładnie taką sytuacje ze przez słaby akumulator i spowodowane tym problemy z rozruchem wywaliła mi się centralka AIR BAG (stały błąd i brak komunikacji z examinerem). Nie dało sie tego w żaden sposób podnieść, wiec zamiast kupić centralke z nieznanego źródła i pochodzenia a także w nieznanym stanie, wysłałem swoją do naprawy. Po tygodniu wróciła, zamontowałem i śmiga bez problemu do obecnej chwili. Po podpięciu jej do auta, kontrolka zgasła natychmiast, nawet nie trzeba było podłączać auta pod examiner.
    Pozdrawiam
    ale taka centralka przy kolejnym mrozie znowu się wysypie, tam jest układ potrzymywania napięcia, który ze starości nie ma już wymaganej do poprawnego działania pojemności. Także chyba lepiej zaryzykować używkę, a najlepiej kupić nówkę...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    ale taka centralka przy kolejnym mrozie znowu się wysypie, tam jest układ potrzymywania napięcia, który ze starości nie ma już wymaganej do poprawnego działania pojemności. Także chyba lepiej zaryzykować używkę, a najlepiej kupić nówkę...
    Mówisz, ze lepsza używka ? A jak trafi sie taka np z 1998r to uważasz ze bedzie lepsza niż naprawiona z 2000r oczywiście biorąc pod uwagę Twoją teorię, że im starsza centralka tym bardziej cierpi na tym układ podtrzymania napięcia.
    Poza tym moje auto w chwili obecnej użytkowane jest na naszym biegunie zimna (Suwałki ) gdzie temperatura tej zimy spadała kilkakrotnie do -30 stopni co kilka razy unieruchomiło auto (dzięki super akumulatorowi EXIDE, trzy lata i do dupy). Jak narazie podczas, prób urochamiania auta na tym słabym aku. ani podczas 'pożyczania' prądu (wiem, że nie powinno sie tego robić ) kontrolka sie nie zaświeciła.
    Aha znalazłem link prawdopodobnie do tego zakładu który naprawiał mi centralke: http://www.allegro.pl/item882208860_...ssat_polo.html.

Pzdr

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Slom Zobacz post
    Mówisz, ze lepsza używka ?
    u Ciebie problem polegał na czymś innym, u mnie centralka działa tylko ma błąd, którego nie da się usunąć. Tak czy inaczej nie miałbym zaufania do regenerowanej centralki, przy naprawie trzeba odlutować kilka nóżek mikroprocesora i odciąć zasilanie żeby go zaprogramować, wiem bo programowałem centralke alarmu. Potem jest to ponownie lutowane, a wiadomo, nie jest to już fabryka. Takie luty mogą nie wytrzymać uderzenia, w alarmie mi to wisi, ale w razie czego odpukać wolałbym mieć poduchę na 100%.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

u Ciebie problem polegał na czymś innym, u mnie centralka działa tylko ma błąd, którego nie da się usunąć. Tak czy inaczej nie miałbym zaufania do regenerowanej centralki, przy naprawie trzeba odlutować kilka nóżek mikroprocesora i odciąć zasilanie żeby go zaprogramować, wiem bo programowałem centralke alarmu. Potem jest to ponownie lutowane, a wiadomo, nie jest to już fabryka. Takie luty mogą nie wytrzymać uderzenia, w alarmie mi to wisi, ale w razie czego odpukać wolałbym mieć poduchę na 100%.
    Oj już chyba dramatyzujesz, dlaczego luty miałyby nie wytrzymać, przecież sam procesor nie waży kilka kilogramów, ze miałby urwać sie przy przeciążeniu.
    Chociaż napewno nie ulega wątpliwości to, że najlepiej byłoby zamontować nowy sterownik.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

u mnie centralka działa tylko ma błąd, którego nie da się usunąć
    Więc nie działa, bo zgubiła program z epromu. Da się zaprogramować, a program to nie część mechaniczna i jakość jest taka sama jak "orginał". A urwać przy wypadku? Co ? Kość epromu? Przecież to waży poniżej grama pewnie i na gumę do żucia można by przykleić ;-)
    Ja już dwa razy to przerabiałem (2x120zł) w Poznaniu przez kiepski akumulator. Teraz mam nowy i spokój. Trzeba się pilnować żeby nie kręcić do końca rozrusznikiem jak nie chce autko odpalić.
    Pytałem też o możliwość dorobienia jakiegoś bufora zasilania do tej centralki ale fachmani stwierdzili że w tej konstrukcji nie można tego zrobić. Nie wiem czy mnie zlali (podcinali by gałąź na której siedzą) czy faktycznie się nie da?
    Reasumująć : akumulator musi być OK.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Więc nie działa, bo zgubiła program z epromu. Da się zaprogramować, a program to nie część mechaniczna i jakość jest taka sama jak "orginał". A urwać przy wypadku? Co ? Kość epromu? Przecież to waży poniżej grama pewnie i na gumę do żucia można by przykleić ;-).
    nie chodzi o kość tylko o jakość lutu (w fiatach nawet fabryczne trzeba czasem poprawiać), ale każdy ma jak sobie chce. Ja wymieniłem centralkę, koszt 80 zł i na jakiś czas pewnie będzie spokój.