z pompa jest troche roboty pasek wieloklinowy trzeba ściągać
z pompa jest troche roboty pasek wieloklinowy trzeba ściągać
Witam procedura wyjęcia pompy wspomagania w ar166 2,4 JTD nie jest wcale taka uciązliwa. Zdejmujesz osłony plastikowe po prawej stronie komory silnikowej to jest tą ktora przykrywa wlew do zbiorniczka spryskiwaczy szyby i tą ktora jest za nią,podnosisz samochód na lewarku zeby zdjąc koło przednie prawe i zdejmujesz osłonę plastikową przednią blotnika następnie zdejmujesz pasek wielorowkowy dobrze by było gdybys zaznaczył sobie na kartce jak ten pasek jest załozony w następnej kolejnośći odkręcasz koło pasowe z pompy wspomagania.No i teraz nalezy opróznic zbiorniczek pompy z płynu mozna sciągnąc ten płyn strzykawką z węzykiem,z pompy wspomagania zdejmujemy 2 węzyki ktore są z nią połączone trzeba zwrocic uwagę aby płyn z tych węzyków nie wypłynął bo on poleci na alternator gdy mamy rozłączoną pompę z tych węzyków to ostatnią czynnoscią jest odkręcenie samej pompy ona jest umocowana do takiego korpusu na 2 sruby 13 nalezy te sruby odkręcic i tak manewrowac pompą zeby ona wyszła przez otwór w którym jest osadzona , a wyjdzie na pewno tylko cierpliwośći. Powodzenia
---------- Post dodany o godzinie 20:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:49 ----------
zadra66 jezeli nie wiesz jak zdjąc pasek wielorowkowy to napisz.
ok koledzy dziekuje za pomoc. Czy ktoś już wymieniał pompe wspomaganie w 2,4?? Ile płaciliście za pompe i ile za wymiane??pozdrawiam
jutro ci podam numery ze swojej pompy od 3.0 ale z tego co sie orientuje to bedzie taka sama
Koledzy ktoś wymieniał pompę wspomagania w 2,4jtd jakie koszty??Pompa, wymiana??
do twojego za 350 na allegro , ja kupiłem za 200 jakiś zamiennik i nie polecam.od moto maximus czy jakoś tak, mój mechanik musiał robić małą przeróbke i zapłaciłem 100
kolego marcolukas a czemu nie polecasz tego zamiennika pomijając przeróbkę to 150zł zaoszczędziłęś
---------- Post dodany o godzinie 22:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:30 ----------
Właśnie od tego motomaxiumusa che kupic pompe na pytanie czy będzie pasować pisze ze tak. Jakie przeróbki robił twoj mech??