Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 28-02-2010 o 20:42
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
cisnienie sprężania kiepskie więc skąd ma być moc?
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Ciśnienie wtrysku to 2,8 bara, a w układzie 3,2 bara.
A czy przestawiony rozrząd może powodować spadek ciśnienia (nie domykające zawory) ?
- dobry temat: brak mocy , zero bledów a ten TRA, to jest błąd i on powinien naprowadzić na przyczynę tego.
1. nie stosujemy Unidiaga do tak ważnych pomiarów, zawiera on bledne definicje które trzeba poprawić a potem stosować.
- Unidiag jest dobry jako pierwszy program diagnostyczny do nauki.
2. kompresja powinna być >-= 12 bar, róznice na cylindrach nie wieksze niż 1 bar, pamiętać nalezy o tym aby akumulator był naładowany oraz podczs pomiarów przepustnica wciśnięta w podłogę. !!!.
- jeśli kompresja jest < 12 bar w drugim kroku nalezy zastosować próbe olejową !!
Wykresy:
- wyprzedzenie zapłonu, 6 stopni OK
- sonda lambda , wykres dobija do "zera", bedzie o tym poniżej.
- lambda sensor integrator --> to jest przykład błędnej definicji Unidiaga !!
- czas wtrysku OK ale brak przygazowania, wtedy widac czy ECU dobija z czasem do 20 msek.
- MAF 9 - 10 kg/h na obrotach jałowych, OK ale brak testu "odcięcia " w tym stanie silnika tego nie wykonujemy !!
- TRA - 79 msek , oczywisty BŁĄD.
- FRA 1.05, OK
- brakuje Lambda regulation Row 1, wtedy widac jaki jest stan katalizatora.
- przestawiony rozrząd nie ma nic wspólnego z domykaniem zaworów. Brak domknięcia zaworów to domena popychaczy hydraulicznych, czy były zmieniane, testowane, sprawdzone te popychacze.
- czy były sprawdzone wałki rozrządu , pod względem skoku krzywki ?
- po wykresie sondy lambda widac że jest nie dogrzana, wykres dobija do zera.
- świadczy to o tym że zawory ssące lub wydechowe sa otwarte przez zbyt długi czas lub się nie zamykają całkowicie.
- jeśli mamy silnik z opisywanymi problemami nalezy mu zrobić diagnostykę mechaniczną.
- nie wiem jaki warsztat wykonuje takie pomiary, poniżej masz moje pomiary na podobnym samochodzie z uszkodzonymi zaworami oraz popychaczami hydraulicznymi.
- dobre auto na wykresie pulsacji w rurze wydechowej ma jeden pik od zaworu wydechowego.
- nie zamknięte sąsiednie zawory lub podżarte powodują powstanie kilku pików na wykresie.
p.s.
- dobre auto oprócz tego miało uszkodzony CKP, czujnik położenia i obrotów wału korbowego.
- widać to jak te czerwone wykresy w uszkodzonym CKP mają falowanie a nie stały poziom.
--
--
--
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 01-03-2010 o 09:22
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Witam,
próbowałem używać alfadiaga, ale mi się nie łączył z ECU.
W najbliższym czasie postaram się spróbować coś z tym zrobić.
Czasu w tym tygodniu niewiele, także jak tylko uda mi się coś zrobić to dam znać.
Dziwi mnie, że ciśnienie słabe na wszystkich cylindrach. Olej jaki jest wlany to Max Life Valvoline. Fakt, że zawory było słychać po odpaleniu i to przez dość długi czas, co najmniej 2-3 minuty po odpaleniu przy dużych mrozach. Czasem przy przyspieszaniu tak jakby było słychać ciche terkotanie "trrrrrrrrrr", jednak ustaje po puszczeniu pedału gazu - jazda ze stałą prędkością. Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale czy jest możliwe aby to była wina nagarów na zaworach lub przyciętych hydrozaworów z winy zbyt gęstego oleju?
Bubu321 uważasz, że można poczekać z diagnostyką mechaniczną na diagnostykę z alfadiaga czy lepiej to zrobić równolegle i mieć lepsze rozeznanie co do tego co się dzieje w silniku?
- hydrozawory się zacinają ( blokują ) tylko z powodu zanieczyszczonego oleju lub małej frekwencji zmian.
- można zastosować środek firmy WYNN do oleju aby "przeczyścił " hydrozawory i zawory przy okazji.
- wypalone, podpalone zawory raczej nic już nie naprawi.
- nie ma co czekać na alfadiaga , ponieważ on nic nie pomoże w diagnostyce mechanicznej, mozna to zrobic równolegle.
- ten srodek był sprawdzony przez kolegów i działa !! , nawet jest tani.
--
http://wynns.pl/top/view_product.php?product=647
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 01-03-2010 o 16:02
bubu321 wyjaśnij mi proszę co ta za ustrojstwo : hydrozawór
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
- o to pytanie do kolegi koniu_20 , on pierszy użył tej nazwy.
- tak też jest nazywany popychacz hydrauliczny, "szklanka", hydrozawór, hydropopychacz i jeszcze klika innych nazw.
- mi ta nazwa pasuje , jest krótka , zgodnie z nową modą, co krótkie i małe to fajne. ( tylko bez skojarzeń, Panie i Panowie ).
- z definicji jest błedna, jak wiele nazw potocznych np. silnik krokowy w przepustnicy .
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 01-03-2010 o 18:10