Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: problem z geometrią przednich kół

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał QBUS
    Cytat Napisał 75andrew155
    radziłbym sprawdzić zbieżność
    Pochylenia kół nie ma jako standardowej regulacji w większości obecnych samochodów.
    Gdy pochylenie jest za duże szuka się przyczyny w zawieszeniu, ale czasem po prostu to wina dróg/stłuczek itp itd i nie da się "wyprostować" pochylenia kół tak po prostu.

Ale jest sposób - Monroe produkuje takie specjalne śruby mimośrodowe Monroe Magic Camber, które można zamontować zamontować bodaj przy mocowaniu wahacza zamiast zwykłych śrub co pozwala uzyskać regulację pochylenia koła w pewnym zakresie.

Takie śruby kosztują około 200 złotych, a ich montaż to kwestia 5 minut (można zrobić przy ustawieniu geometrii).

Tutaj link do strony z informacją o nich (po angielsku): http://www.eu.tenneco-automotive.com...gic_camber.htm
    witam.zakladanie jakiejs dziwnej regulacji to raczej usuwanie skutku a nie przyczyny ;// praktycznie zaden samochod nie ma takiej regulacji.jesli masz cos nie tak poszukaj przyczyny a nie maskuj.to leczenie syfa pudrem :shock: sprawdz w pierwszej kolejnosci tuleje na wahaczach.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998

Domyślnie

proste pytanko: Kiedy wymieniałeś wahacze ???? Czy czasami ten problem nie pojawił się po wymianie wahaczy ???

Remek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tuti
    Przy okazji: jak sciaga na prawo to gdzie szukac przyczyny? podczas ustawiania zbieznosci powiedzieli mi, ze w alfie nie ma regulacji, zeby to wyregulowac. stuka mi troche kolumna czy koncowka, ale powiedzieli mi ze moge z tym jezdzic - moze tu jest pies pogrzebany?
    Ja mialem ten sam problem,u mnie przyczyna byla koncowka drazka kierowniczego,wymienilem i wszystko jest ok.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Remek
    Ja mialem ten sam problem,u mnie przyczyna byla koncowka drazka kierowniczego,wymienilem i wszystko jest ok.
    jak końcówka pada to zbieżność kół też

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Mi opony zaczelo ciachac od srodka po wjechaniu w niezla dziure przy predkosci 80 km/h prostowalem wtedy felge i od tego czasu wylysialy mi opony...

Podczas przegladu na amorach mialem 78 i 74 %, prawy bardziej zuzyty, ale bede musial jeszcze dokladniej posprawdzac zawieszenie, bo od "nowosci" nic nie wymienialem...

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tuti
    Mi opony zaczelo ciachac od srodka po wjechaniu w niezla dziure przy predkosci 80 km/h prostowalem wtedy felge i od tego czasu wylysialy mi opony...

Podczas przegladu na amorach mialem 78 i 74 %, prawy bardziej zuzyty, ale bede musial jeszcze dokladniej posprawdzac zawieszenie, bo od "nowosci" nic nie wymienialem...
    nie jest to taki zly wynik dla amortyzatorow.jesli nic nie wymienane w twoje BELLI przy zawieszeniu nie bylo.a po roczniku widze ze pewnie stowke przekroczona ma :wink: to sadze ze napewno wahacze sa do wymiany.no i nie podejrzewam zeby ci cos tam z przodu nie stukalo :roll: aby kat pochylenia kola sie zmienil sa tylko dwie opcje:zmiana dlugosci wahacza(taki efekt tworzy sie przy wybitych tulejach czy silentblokach jak kto woli)lub przemieszczeni sie kielichow gdzie mocowane sa przednie kolumny(ale to juz musial bys zdrowo walnac)pozdrawiam

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    Cytat Napisał QBUS
    Cytat Napisał 75andrew155
    radziłbym sprawdzić zbieżność
    Pochylenia kół nie ma jako standardowej regulacji w większości obecnych samochodów.
    Gdy pochylenie jest za duże szuka się przyczyny w zawieszeniu, ale czasem po prostu to wina dróg/stłuczek itp itd i nie da się "wyprostować" pochylenia kół tak po prostu.

Ale jest sposób - Monroe produkuje takie specjalne śruby mimośrodowe Monroe Magic Camber, które można zamontować zamontować bodaj przy mocowaniu wahacza zamiast zwykłych śrub co pozwala uzyskać regulację pochylenia koła w pewnym zakresie.

Takie śruby kosztują około 200 złotych, a ich montaż to kwestia 5 minut (można zrobić przy ustawieniu geometrii).

Tutaj link do strony z informacją o nich (po angielsku): http://www.eu.tenneco-automotive.com...gic_camber.htm
    witam.zakladanie jakiejs dziwnej regulacji to raczej usuwanie skutku a nie przyczyny ;// praktycznie zaden samochod nie ma takiej regulacji.
    jesli masz cos nie tak poszukaj przyczyny a nie maskuj.to leczenie syfa pudrem :shock: sprawdz w pierwszej kolejnosci tuleje na wahaczach.
    A Kolega czyta ze zrozumieniem? :mrgreen:

Cytat Napisał QBUS
    Bywa tak, że pochylenie koła jest spowodowane nie częściami mechanicznymi zawieszenia, a skrzywieniem "blach" (tak tak - dziury na naszych drogach jakie są każdy widzi) i wtedy tak naprawdę nie ma wyjścia (bo prostowanie auta się nie opłaca szczególnie, gdy zmiana kąta jest naprawdę niewielka). Jeden myk i koła mają już odpowiedni kąt (który nigdy nie wynosi 90 stopni do podłoża) i auto jeździ prosto. Zresztą to też jest w tych materiałach, które były w linku (razem z zaleceniami producentów aut jak alternatywnie regulować kąty, co potwierdza tylko moje zdanie).

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

QUBUS no staram sie czytac ze zrozumieniem :>> ale aby zdeformowac karoserie dziurka nie wystarczy.przyklad z uno troszke nie na miejscu.o ile wiem uno nie ma pomocniczej ramy przy przy przednim zawieszeniu.tam znacznie latwiej to zrobic.przeczytaj moj poprzedni post.pozdrawiam :wink:

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    QUBUS no staram sie czytac ze zrozumieniem :>> ale aby zdeformowac karoserie dziurka nie wystarczy.przyklad z uno troszke nie na miejscu.o ile wiem uno nie ma pomocniczej ramy przy przy przednim zawieszeniu.tam znacznie latwiej to zrobic.przeczytaj moj poprzedni post.pozdrawiam :wink:
    Tak tak - dlatego na pierwszym miejscu napisałem, żeby szukać problemów z zawieszeniem .

Te śrubki to takie ostateczne koło ratunkowe. Chociaż z drugiej strony jak producenci samochodów sami wymyślają procedury regulacji tego pochylenia (np. przez rozwiercanie dziur przy mocowaniach wahaczy) co oznacza, że jednak problem może powstać "sam z siebie"...

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    nie jest to taki zly wynik dla amortyzatorow.jesli nic nie wymienane w twoje BELLI przy zawieszeniu nie bylo.a po roczniku widze ze pewnie stowke przekroczona ma to sadze ze napewno wahacze sa do wymiany.no i nie podejrzewam zeby ci cos tam z przodu nie stukalo aby kat pochylenia kola sie zmienil sa tylko dwie opcje:zmiana dlugosci wahacza(taki efekt tworzy sie przy wybitych tulejach czy silentblokach jak kto woli)lub przemieszczeni sie kielichow gdzie mocowane sa przednie kolumny(ale to juz musial bys zdrowo walnac)pozdrawiam
    od nowosci mialem na mysli od kiedy ja mam czyli 20kkm - 2 lata... ta felga ktora prostowalem dalej jest ponoc lekko krzywa, nie moge jej zalozyc na lewa strone, bo mam opony kierunkowe. mozliwe ze to felga?
    kielichy na oko wygladaja ok, ale domyslam sie, ze chodzi o jakies mikro skrzywienia na razie zawolalem kumpla zeby rzucil okiem na gumy i powiedzial, ze wygladaja ok. jeszcze sie musze z drugim umowic, ktory sie juz troszke lepiej zna