Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem - Montaż przednich lamp

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie Problem - Montaż przednich lamp

Witam.

Problem dotyczy demontażu lamp. Próbuję zdemontować lampy przednie bez demontażu zderzaka ( czytałem że jest taka możliwość). Wszystko idzie pięknie, odkręcam śrubki lecz gdy lampa jest już odkręcona i chcę ją wyciągnąć, dolne mocowanie przy lampie (te do śruby) zaczepia o zderzak. Brakuje ok 1,5cm miejsca. Skoro wielu osobom udało się zdemontować lampy bez demontaży zderzaka gdzie popełniam błąd. Straciłem przy tym wiele godzin i próbowałem na różne sposoby wyciągnąć lampę, niestety ostatecznie skończyło się na przykręceniu starej lampy na miejsce. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Wg Mnie nie da rady, sam to przerabiałem z 4 miesiące temu i Mi bez demontażu nie wyszło:] Przynajmniej trochę trzeba zderzak wyciągnąć do przodu, ale jednak niestety trzeba – być może się mylę

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Czytałem gdzieś kilkakrotnie że komuś udało się wyjąć tak lampy. Próbowałem zdjąć zderzak lecz poprzedni właściciel tak zniszczył śrubę mocującą, że nawet nie ma co myśleć o odkręceniu. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś komu udało się w ten sposób wymienić lampy.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Red face

witam!!!
    powiem to jescze raz:nie da sie w alfie 156 wyjąć lamp przednich(tak żeby nic nie uszkodzić!) bez choćby częściowego odkręcenia zderzaka.

najkrótsza droga to odkręcenie bocznych śrub zderzak-błotnik(lewa strona dwie,prawa strona trzy śróby na torx 30)
    oraz śruby od spodu zderzaka na obwodzie (jest ich pięć też na torx 30)

po tym zabiegu wystarczy delikatnie nagiąć zderzak do dołu i jest dostateczny dostęp do lamp.

moja rada:dobrze jest nakleić plaster ochronny na zderzak tuż pod i przy lampie,gdyż w ferworze walki z opierającą się lampą można porysować zderzak.

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Dzięki za pomoc. nie wiem tylko jak sobie poradzę z tą zdartą śrubą której nie idzie w żaden sposób odkręcić... To jest ta śruba łącząca zderzak z błotnikiem... W tym tygodniu jeżeli pogoda na to pozwoli to się zabiorę. Jeżeli ma ktoś jeszcze inne sposoby to proszę o radę.

Pozdro.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    powiem to jescze raz:nie da sie w alfie 156 wyjąć lamp przednich(tak żeby nic nie uszkodzić!) bez choćby częściowego odkręcenia zderzaka.
    więc powiem raz jeszcze. DA SIĘ ZDEMONTOWAĆ LAMPY PRZEDNIE BEZ USZKODZENIA ICH ORAZ CAŁEJ RESZTY SAMOCHODU NIE DEMONTUJĄC ZDERZAKA.
    Mała instrukcja:
    1. odkręcamy atrapy między lampami a grilem
    2. pod zdemontowanymi atrapami kryją się (chyba) 4 wkręty (przeważnie na śrubokręt krzyżak), którymi przykręcony jest zderzak, odkręcamy te 4 wkręty i lampę da się wyjąc najlepiej w 2 osoby, jedna nagina zderzak w dół a druga wyciąga lampę, oczywiście trzeba użyć do tego trochę większej ilości siły ale skoro kolega mówi że nie da się odkręcić zderzaka to tylko taki sposób wchodzi w grę.
    3. Zderzak koniecznie oklej jakąś taśmą (może być taka jak okleja się przy malowaniu) bo przy demontowaniu lampy można porysować zderzak.
    powodzenia

dodam tylko, że może da się zdemontować inne śruby mocujące zderzak (im więcej odkręcisz, tym bardziej zderzak będzie podatny na odkształcenia tym samym łatwiej będzie wyjąć lampę)
    Ostatnio edytowane przez mrutyś ; 11-02-2009 o 14:21

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Dzięki mrutyna, spróbuję tak jak pisałeś a jak się nie da to odkręcę co się da i będę próbował.

Pozdrawiam

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

A więc dziś zabrałem się do walki z lampami. Lampy udało się zdemontować odkręcając przednie śruby zderzaka oraz po 2 boczne z każdej strony (te łączące z błotnikiem. Przy użyciu znacznej siły dało się wygiąć zderzak na tyle aby wyciągnąć lampy. Dzięki Wam za pomoc. Mam nadzieję, że ten post będzie komuś pomocny w przyszłości.

Pozdrawiam