Przytoczę tu historię kolegi i myslę że to zakończy dyskusję na temat termostatu do silników JTD. Kolega o którym wspominałemm ma identyczną alfę do mojej - rok produkcji bodajże marzec 2004. Z racji, że jest to auto firmowe i wszelkie koszty serwisu odlicza od podatku korzysta tylko i wyłącznie z usług ASO przy salonie w którym kupił auto ( Bołtowicz). Również kilkakrotnie (szczególnie zimą) kontrolował stan swojego termostatu przy okazji okresowych przeglądów - temperatura na wskaźniku kabinowym utrzymywała się lekko powyżej umownej kreski oznaczającej 70C - ECU (potwierdzone na egzaminerze) widziało temperaturę ok 80-85C, termostat również otwierał się w podanych w dokumentacji granicach (78-82C). Jakieś 2 tygodnie temu zachowanie wskaźnika temperatury w jego aucie się zmieniło - wskazówka nie dochodziła do umownych 70C - pojechał na diagnostykę, stwierdzono temperaturę pracy silnika 66C i brak wyraźnego punktu otwarcia termostatu - czyli termostat uszkodzony do wymiany. Wymienił ten termostat dokładnie na BEHRA o nr55202883 - jest to obecnie jedyny zamiennik oferowany przez sklepy firmowe fiata do silników 1,9JTD 16v 140KM -(UWAGA: w krajach o klimacie umiarkowanym), zarówno do alf, jak i fiatów. Stary termostat - mam go nawet ma nr 55189843 i jest równiez produkcji BEHRa (potwierdza się więc że BEHR był dostawcą termostatów na pierwszy montaż) - jest ewidentnie uszkodzony bo w stanie zamkniętym przepuszcza płyn. Diagnostyka komputerowa przeprowadzona po wymianie wykazała że termostat o nr 55202883 (ten który mu założono) otwiera się o w temperaturze 86C (co pewnie jest zgodne z zakresem 88+-2st), a wskazówka na wskaźniku utrzymuje się nawet lekko powyżej 90C. Pomimo tego że obydwa termostaty na korpusie mają 88C ich charakterystyki są różne, nie sądzę aby wszystkie alfy z silnikami JTD sprzedawane w salonach miały od nowosci uszkodzone termostaty - po prostu fabrycznie montowane termostaty miały inne charakterystyki niz zamienniki.
Niestety nie mam dostępu do tego co oznaczaja poszczególne cyferki w oznaczeniu termostatów BEHRa, ale jak ktos chce się pobawić to proszę - osobiscie myslę że "6" i "7" cyfra oznacza temp. otwarcia termostatu, ale mogę się mylić:
55189843 - 84C+-2
55202883 - 88C+-2