Czarny_28 po prostu wymień ten termostat![]()
Czarny_28 po prostu wymień ten termostat![]()
Born to be wild.
kurde no musze tyle ze mam problemy finansowe i kazda wymiana teraz to dla mnie troche problem.Dzis znow mialem taka akcje z tym wskaznikiem
Mam podobny problem(temperatura) i termostat zamówiony,dodatkowo układ się zapowietrza,jest również podejrzenie z uszkodzoną uszczelką na głowicy,ale poczekam na wymianę termostatu.
Korki do odpowietrzenia są w 3 miejscach,na chłodnicy(prawa strona stojąc z przodu auta),na kolektorze z przodu silnika(lewa strona) i na wężykach od nagrzewnicy u mnie pod filtrem paliwa.
Może warto zobaczyć czy nie jest zapowietrzony?u mnie również skacze temperatura,raz nawet odcięło (130 st.).
Zamówiłem termostat "Gates" jest z nowym czujnikiem,są tańsze zamienniki ,ale gołe,czyli dokupując czujnik cena jest prawie identyczna.
Czarny, a jak Twoje aku, co?
Podepnij na próbę inny akumulator (sprawny) i pojeździj z nim przez jakiś czas - gwarantuję Ci, że objawy ustaną, bo to on jest przyczyną, a nie niesprawny termostat (który swoją drogą zmień jak najszybciej, bo możliwe konsekwancje jazdy z niedogrzanym silnikiem znasz - póki co natura daje Ci szansę i mimo grudnia temperatura powietrza jest względnie wysoka, ale przy mroźnej pogodzie, kiedy będziesz chciał trochę zagrzać tyłek w aucie to silnikowi nie będzie łatwo...).
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Moja Alfa tez ostatnio sie nie dogrzewala, temperatura nigdy nagle nie skakala, po prostu nie dochodzila do 90 oC. Po wymianie termostatu z czujnikiem wszystko wrocilo do normy![]()
To chociaż go podładuj małym prądem, ale za to długo (tak, aby naładował się porządnie). Zobaczysz, że problem zniknie. Zauważ, że teraz występuje on gdy odpalisz auto (duży pobór prądu), przejedziesz 2-3 km (alternator nie zdąży doładować akumulatora), gasisz i odpalasz ponownie (ponowny duży pobór prądu, ale już na słabszym akumulatorze).
A koszt wymiany termostatu to np. w moim przypadku (ASO):
- termostat Wahlera - 156 zł
- wymiana - 66 zł
- opaski jednorazowe (łącznie 5 szt.) - ok. 10 zł
- Paraflu - 37 zł
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)