Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Problem z zapalaniem alfy

Bob1897
    Gość

Domyślnie

No i mam kolejny problem. Kupiłem czyściciela wtryskiwaczy Extra Cleaner firmy Xeramic z tym, że na opakowaniu napisano, że butelka (250ml) wystarcza na 60 litrów benzyny. Czy ja teraz muszę zatankować aż 60 litrów (toż to kolosalny wydatek dla kogoś kto jeździ na lpg:O), czy jak zatankuję przypuśćmy 30 i wleję połowę butelki to nie ma szans, że przeczyści? Ktoś robił z was już to, daje efekty??
    Ostatnio edytowane przez Bob1897 ; 24-03-2010 o 10:10

Bob1897
    Gość

Domyślnie

Zacząłem robić tak: przekręcam najpierw kluczyk i dopiero gdy pogasną diody odpalam. O dziwo odpala dobrze. Nie rozumiem czemu tak, przecież to nie diesel.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał Bob1897 Zobacz post
    Zacząłem robić tak: przekręcam najpierw kluczyk i dopiero gdy pogasną diody odpalam. O dziwo odpala dobrze. Nie rozumiem czemu tak, przecież to nie diesel.
    To przeczytaj instrukcję a się dowiesz. Uruchomić rozrusznik możesz po zgaśnięciu wszystkich kontrolek odpowiedzialnych za diagnostykę a szczególnie po zgaśnięciu kontrolki CODE (ta zgasnąć musi aby można było pomyśleć o jakimkolwiek rozruchu) i wtrysku (potocznie zwanej marchewą). Tak było od zawsze i jak widzisz po swoich doświadczeniach sprawdza się
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Bob1897
    Gość

Domyślnie

Kurcze no kompletnie nie wiedziałem. Code to gaśnie od razu,ale dawniej odpalał mi zawsze mimo, że nie czekałem na gaśnięcie diod. I co ciekawe poprzedni własciciel jak pokazywał auto a jeździliśmy parę razy, odpalał zawsze od razu i nic nie mówił,że tak sie robi. Wpadłem na to, żeby czekać na gaśnięcie diod, ale cały czas myślałem,że to tego samochodu nie powinno dotyczyć

Bob1897
    Gość

Domyślnie

No i jak zwykle za szybko pochwaliłem moją Alfę. Na drugi dzień już nie chciała odpalać mimo, że czekałem na gaśnięcie diod. Dziś rano to juz w ogóle nie chciała odpalić jakby był trzaskający mróz albo co. I na zimnym obroty falują. Nie mam pojęcia co to jest znowu.

Bob1897
    Gość

Domyślnie

I mamy rozwiązanie. Okazało się, że przyczyną złego odpalania była szwankująca instalacja gazowa (wymaga kalibracji nie wykonanej w poprzednim zakładzie po wymianie wtryskiwacza!). Po przejechaniu kilkunastu km na benzynie auto zaczęło odpalać dobrze. Powiedzieli mi w brc, że taka przyczyna jest możliwa. Kalibrację wykonam wkrótce.