Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: car audio

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Swietokrzyskie

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Więc zacznijmy od bagażnika.
    Proponuję wzmacniacz:
    A)
    1 - Magnat RX44, ma bardzo dobre opinie i za te pieniądza naprawdę warto
    2 - MAC AUDIO Z4200
    3 - MAC AUDIO ZX 4500
    4 - Blaupunkt GTA 480 (jeśli Ci się uda kupić nowy) - miałem taki i byłem bardzo z niego zadowolony
    5 - Blaupunkt Velocity VA475, następca GTA480

Lub wersja z dwoma wzmacniaczami:
    B)
    Magnat RX MONO i jakiś słabszy jak np:
    1 - Blaupunkt GTA 470
    2 - Mac Audio MPX 4500 itp

Lub też wzmacniacz z osobnym wyjściem na wofer ja np:
    C)
    1 - Hertz EP 5
    2 - AUDISON SRX 5
    3 - sinuslive SL-A6505

Do wzmacniaczy nie ważne czy masz 1 czy 2 musisz kupić kondensator, najlepiej 2 farady, przy dwóch wzmacniaczach po 1.5 farada na każdy obojętnie jaki byle by z pełną elektroniką (polecam Dietz). Wzmacniacze musisz czymś zasilić więc będziesz musiał pomyśleć o nowym akumulatorze np 100Ah bo jak by nie patrzeć są to urządzenia bardzo prądoprzerne.

Kable zasilające wzmacniacz/e:
    To temat rzeka ale ogólna zasada to po pierwsze OCF (produkowane bez zawartości tlenu) po drugie im grubsze tym lepiej.
    Kable zasilające głośniki również TYLKO OCF!

Głośniki
    Wszystko zależy od tego jaki wybierzesz wzmacniacz wtedy trzeba będzie dobrać jakieś do konkretnego wzmaka, inaczej się nie da...
    W miarę uniwersalnym głośnikiem będzie Magnat Xpress 12" w obudowie zamkniętej (tzw ciśnieniowej), są tanie a jakościowo naprawdę godne uwagi. Miałem 15" i po takim katowaniu jakie mu serwowałem grał zawsze dobrze lub HERTZ DS 300. Odradzałbym głośniki popularnego producenta JBL. Miałem okazję ich posłuchać i szczerze mówiąc byłem zawiedziony (JBL GTO 1002D).

Reasumując, wzmacniacz w zależności od wybranej opcji
    A) - 300 do 600zł
    B) - ok 1000zł
    c) - 950 do 1100zł
    Głośniki w bagażniku to koszt ok 250 - 500zł
    Głośniki we wnętrzu samochodu - ok 500zł
    Kondensator ok 200zł za szt
    Kable zależy jakie kupisz ale generalnie 100 - 300zł
    Radio chyba już będzie ciężko wybrać w tej kwocie ale jak byś się zdecydował na konkretny/e wzmacniacz/e to też zmienia się cała reszta
    Użycie kondensatora jest uzależnione od mocy jaką mamy. Wrzucając taki akumulator nie wyrobi alternator i aku posłuży krótko.

Nie OCF tylko OFC. Nie im grubsze tym lepsze, tylko im więcej żył tym lepsze.

Tanie może i są te głośniki, ale do dobrego grania brakuje im sporo. Oczywiście "łubu dubu"
    zrobi. Nie wliczam w to Hertza

Kolego anioljojo, nie obraz się, ale to co tu powypisywałeś to ręce opadają jak się to czyta.
    Twoje propozycje sprzętowe pozwolą na zbudowanie ogromu hałasu i nic więcej. Kwotą 2500 pln na początek można już coś poskładać.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał bladx Zobacz post
    Kolego anioljojo, nie obraz się, ale to co tu powypisywałeś to ręce opadają jak się to czyta.
    Twoje propozycje sprzętowe pozwolą na zbudowanie ogromu hałasu i nic więcej. Kwotą 2500 pln na początek można już coś poskładać.
    Więc może sam coś zaproponujesz skoro wiesz lepiej? Podałem to co znam, wzmacniacze które słyszałem i wiem jak graja z autopsji a nie informacje które wyczytałem lub gdzieś tam słyszałem. Założę się że w tym co sam zasugerujesz będzie Helix, Harman Kardon albo coś tego typu gdzie ceny potrafią być kosmiczne nooo ale czekamy łatwo jest krytykować...

Jeśli chodzi o alternator to o ile dobrze pamiętam jest taki sam jak w Gtv 2.0 i alternator jest Denso 100A więc nie da sobie rady z Aku 100Ah?
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 14-03-2010 o 13:27
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

trejder
    Gość

Domyślnie

wybrałbym Magnat RX 44 jest w opcjonalnej cenie 525 zł dozucilbym do tego Magnata Xpress 12 to by bylo w bagazniku a jakie wrzucic do srodka ?? tez magnata i czy przy tym zestawie radio wymieniac posiadam Sony cdx - gt33 jesli tak to jakie bys proponowal dzieki wielkie za pomoc i poswiecenie czasu szacun dla Ciebie pozdro.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Swietokrzyskie

Domyślnie

Wydasz ponad 500 pln za wzmaka i grania ani widu ani słychu. ,? Sub pójdzie w mostku a pozostałe dwa kanały? Chcesz zasilać zestaw przedni tym wzmakiem? Określ się konkretnie co chcesz uzyskać. Pamiętaj o zachowaniu podstawowych zasad dotyczących budowania systemu audio w samochodzie. Co do propozycji sprzętowych musisz podać konkretne upodobania muzyczne.

Tu jest opisany ten wzmak, który chcesz wybrać http://www.forum.powe.pl/viewtopic.php?p=30139

trejder
    Gość

Domyślnie

wzmacniacz wybralbym tego magnata rx44 jest w opcjonalnej cenie znalazlem za 525 zł moze znajde taniej ale musze poszukac wiecej. patrzylem za kondesatorem ale nie znalazlem dietz 2f sa tylko 1f ale widzialem innych firm sa 2f do tego myslalem na tymi Magnat Xpress 12 do bagaznika a co proponujesz do wnetrza tez magnata ???? a co z radiem do wymany czy moze zostac Sony cdx - gt33 z Wielkie dzieki za pomoc szacun dla Ciebie pozdro

---------- Post dodany o godzinie 20:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:55 ----------

sorry za ostatniego posta myslalem ze sie nie dodal a tu dwa razy to samo sorka. slychaj widzisz sam ze nie jestem obeznany dobrze w tych tematach. masz racje przodu tym nie napedze mowisz ze nie bedzie rewelacji. dobry bas zeby byl drumnbasse housy techno cos w tym stuly slucham tylu zeby dobrze lupalo krotka mowiac. sam tego nie ogarne dlatego potrzebuje porady jaki wzmak glosniki sub radio same konkrety pozdro

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Dlatego ostatnie opcje dałem 4+1 czyli 4 głośniki wew i 1 w bagażniku, poszukaj innych jeśli coś znajdziesz 5 kanałowego wrzucaj tu linki, na pewno ktoś się wypowie na temat wzmacniacza...

Moje propozycje "chronologiczne" od najbardziej interesujących, mniej więcej (nowe jak i używane):
    1 - http://allegro.pl/item944265131_hert..._24m_w_wa.html HERTZ 1199zł
    2 - http://allegro.pl/item960095631_wzma..._500_mkii.html HELIX 900zł
    3 - http://allegro.pl/item945779182_audi...nej_cenie.html AUDISON 600zł
    4 - http://allegro.pl/item949054074_magn...urier_0zl.html MAGNANT 899zł
    5 - http://allegro.pl/item950522213_sinu...nowy_wawa.html SILIUSLIVE 779zł
    6 - http://allegro.pl/item953116704_jbl_...y_od_reki.html JBL 1199zł
    7 - http://allegro.pl/item957194021_infi...sylka_0zl.html INFINITY 1099
    8 - http://allegro.pl/item953201602_wzma...5_kanalow.html BOSSMAN 530zł

Kondensatory, cholera faktycznie jest problem z wyborem aaaale:

1 - http://audiosklep.pl/boss-audio-cap-2c-p-2753.html BOSS AUDIO 169zł
    2 - http://audiosklep.pl/toxic-tox-2000-2f-p-1473.html TOXIC 249zł

PS. osobiście kupiłbym magnata Black Core i kondensator 2farady toxika
    To mi się udało znaleść...
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 14-03-2010 o 21:02 Powód: coś jeszcze od siebie
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Po kiego grzyba wciskasz każdemu jakieś badziewne kondensatory? Po co to w systemie kolegi, żeby świecił w bagażniku?
    Kable nie jak najgrubsze tylko o odpowiednim przekroju.
    Do takiej muzyki to nie zamulacz w obudowie "ciśnieniowej" (ciekawe co to?) tylko jakiś szybki 10calowy w bassreflexie.
    Z twoim budżetem poszedłbym w tani mono i lepszą dwukanałówkę.
    Z przodem bym nie szalał, coś niedrogiego z mocnym "kickiem", znów ze względu na rodzaj muzyki.
    Radio, no cóż cięcie subwofera i dopasowanie do przodu będzie trudne na zwrotkach we wzmacniaczach proponowałbym zmianę.
    Jeżeli jesteś zainteresowany wyciągnięciem max za swoje pieniądze to zaproponuje coś konkretnego, razem z uzasadnieniem.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

dla wyjaśnienia
    - obudowa ciśnieniowa inaczej zwana zamknięta czyli bez bass refleksu
    - nie chce mi się tłumaczyć po co jest kondensator, odsyłam do www.google.pl
    - kable, to chyba oczywiste ze im cieńsze żyły wew tym lepiej a grubość (średnica zew) przewodu im grubsza tym lepiej (bez przesadyzmu)
    Kolega Trejder prosi o pomoc a jak na razie żadnej nie uzyskał

Krytykować każdy potrafi a póki co nie widziałem tu ŻĄDNEGO konkretu z tych którzy się wypowiadają "po kiego?!" itp Może łaskawie ktoś znający się i orientujący w temacie pomoże koledze i napisze COŚ - marke, model?! Ja już mam serdecznie dość.
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 14-03-2010 o 23:08

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Prostuję tylko pewne "nieścisłości" powielane później wielokrotnie.
    Obudowa może być zamknięta, bassreflex, bandpass (parę odmian) innych się nie stosuje.(w aucie)
    Co do kabli to napisz jakie jak jesteś taki skory do pomocy, i dobrze że udzielasz się bezinteresownie, tylko udzielaj tej pomocy kompetentnie.
    Dużo osób wie jak działa i do czego służy kondensator z tym że twierdzę iż jest tu całkowicie zbędny. Wiesz co to rezystancja wewnętrzna? A pojemność? Znajdź wiarygodne dane tych co podałeś i powiedz jak mają coś poprawić. Kasa w błoto.
    Zaoferowałem pomoc, jedyne na co czekam to chęć pójścia "moją" drogą. Nie będę sypał tu linkami i nazwami a zainteresowany kupi magnaty i inne świecidełka. Jeżeli autor się zainteresuje moją koncepcją (w skrócie nakreśloną) chętnie pomogę, mam jakieś tam doświadczenie.
    Sorki za opryskliwy ton, ale świat caraudio nie kończy się na magnatach, jbl, crunchach i tanich chińskich kondensatorach. Można wydać taką kasę rozsądniej.
    I co do doradzania, zawsze jestem rozsądny bo lekko się wydaje cudze
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał trejder Zobacz post
    przyjemna dla ucha dyskoteka a tak naprawde ma ladnie grac slucham housow drumnbasse itp w tym stylu takze ma ladnie byc slychac basik a co do sobwoofera w bagazniku to chcialbym zeby nie zajmowal calego bagaznika jakes graty czasem moglyby wejsc polecisz mi jakies sprzecik pozdro
    dla muzyki której słuchasz bardzo dobry na przód będzie system głosnikowy KICX-ICQ.jest naprawdę wart swojej ceny i przy odpowiednim montażu (wytłumienie,dystanse)pokaże co potrafi...

poniżej masz linka do tematu o głośnikach.

http://www.forum.alfaholicy.org/car_...a_156_a-7.html

moja druga ulubienica...