Witam!
Mały apdejt z pola bitwy z alternatorem.
Kupiłem model sygnowany przez Inter Starter numerem 1208 (tożsamy z 1223), który wg zapewnień pracownika ów firmy miał bez problemu pasować do TS'a 1.4. Pasuje, ale nie do mojego :/ Okazało się bowiem, że wspomniany model alternatora o mocy 95 A pasuje jedynie do 145ki z klimatyzacją. Wychodzi na to, że (przynajmniej tak jest w moim przypadku) AR 145 1.4 TS (bez klimy) ma mniej miejsca na alternator, przez co nie można go poprawnie zamontować ze względu na to, iż wgłębienie na obudowie wspomagania jest zbyt małe i alternator ma fizycznie zbyt duże gabaryty.
Mając wyjęty oryginalny altek i ten kupiony, różnicę widać na pierwszy rzut oka. Model 1208/1223 (Magneti Marelli) ma większą średnicę i nijak nie idzie wpakować go do mojej Belli. Ponadto jest inne kółko - we wspomnianym jest ono 7 rowkowe, w oryginale 5-cio.
Pocieszający jest fakt, że bez problemu udało się załatwić wymianę (na ksozt sprzedawcy) na prawidłowy (mam nadzieję) model, który przyjedzie kurierem do mnie jutro, dzięki czemu jest szansa, że Alfa jeszcze jutro wróci w pełni sił do domu.
Mam nadzieję, że wskazówki zawarte w tym temacie oszczędzą innym problemów jakie mogą napotkać przy wymianie alternatora![]()