Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Temat: JTS - lambda open loop na jałowym i brak objawów

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Wcześniej nie widziałem tego tematu.
    Mam JTSa w idealnym, wręcz salonowym stanie i mógłbym robić pomiary parametrów które by Ciebie Majka i Ciebie bubu321 interesowały.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Majka już nie pierwszy raz dziwi mnie ten tryb open loop w twoim jts-ie, jak już nie raz pisałem w moim lambdy działają normalnie (po nagrzaniu) kreśląc wykres około 2V, jeden zrzut ten czarny, który dołączył bubu jak się nie mylę to z mojej alfy.
    Jak chcesz podeślę Tobie nową lambde do jts-a (przed katem) i przepływomierz z przebiegiem +- 1tyś km. Oczywiście oryginały. Napisz adres na PM.

Może Tobie w testach pomogą.

Przepływ powietrza – 18,2 Kg/h -trochę dużo jak na jałowe obroty, u mnie jakieś 14Kg/h
    Ostatnio edytowane przez dance1 ; 24-09-2011 o 16:42

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Bubu321, Cuorventi i Dance1 – wielkie dzięki!

Ja mam wykres na jałowym zbliżony do 1 – nie korygują składu na jałowym, ale mierzą. Na wejściu jest pi razy oko 2 V a potem na wyjściu niskie napięcia. Szczerze mówiąc nie mam argumentów, a moja dramatyczna teoria powoli upada… Z tego co piszesz Dance1, że mają pracować sondy w closed loop na jałowym, tym samym coś jednak jest nie tak. W tym układzie aż dziwne – że mój samochód równo pracuje na jałowym. Najdziwniejsze jest to, że akurat teraz wg mojego odczucia chodzi ok na jałowym i w jeździe.

Nie wiem może się mylę, ale na Twoim wykresie Dance ona też nie cały czas nie koryguje??? Może ktoś zinterpretować wykres?

Najbardziej mnie dziwi, że moja GT nie wchodzi w tryb awaryjny, przecież powinna – 1 h podczas czyszczenia kolektora + przepustnicy to długo, nawet diagnosta mówił, że dostaje po pupie… I zero błędów na temat mieszanki. Ona nie wychodzi poza zakres, mimo, że nic tego nie kontroluje. Dziwi mnie to. Czy to możliwe, że nie wyjdzie poza zakres bez kontroli lambda? Poza tym dlaczego tryb się przełącza po przekroczeniu 1100 rpm? Jaki to ma związek z obrotami? To że może wyjść poza zakres to wiem i że wyrzuca wtedy błąd lamda – też wiem, bo tak miałam z 1,5 – 2 lata temu. Od tamtego czasu nigdy nie wyszła poza zakres.

http://autospeed.com/cms/gallery/art...=0&a=1761&i=10

Na tym wykresie widzę, że w pozycji zero pedału przyspieszenia mieszanka jest uboga lamda wyższe niż 1 – jak piszą od 1,5 do 3. Z tego wynika, że w spalinach mam dokładnie to co idzie z silnika, przerobione w katalizatorze nieco. O ile dobrze to interpretuję.

I dalej:

“Open-loop and closed-loop idle bypass control - allows configuration of increased idle bypass amount based on low battery, electrical load, air conditioner, as well as correction based on RPM, optional ignition timing control for idle speed regulation”

Z tego interpretuję, że może na jałowym pracować w 3 trybie – mieszanym – jak nic się nie dzieje (wskazania lambda są dla założonego ubogiego składu mieszanki, nie ma spadków napięć, oraz nie ma konieczności zmiany tego składu mieszanki w związku z obciążeniem) – pracuje w open loop, lecz jeśli jest konieczność zmiany składu mieszanki tryb się przełącza na closed i następuje korekcja. Lub odwrotnie - jak nic się nie dzieje pracuje w closed loop, ale jest możliwość uruchomienia open loop - powyżej określonego wskazania z przepływomierza (MAP sensor)????

Pytań wiele. Powiem Wam szczerze moja głowa tego nie ogarnia. Czuję się dzisiaj jak kubuś puchatek…

Dance1 – te wyniki zamieszczone są sprzed 1,5 roku (maj 2010). Te wyniki analizy zamieszczone - przed naprawą alternatora i reg. napięcia i paru innych jeszcze napraw, związanych z tym, że coś mi obciążało jałowy. Ostatni odczyt w ASO, po wymianie przepustnicy – powietrze – chyba 14,8, czas wtrysku 1,1 . Chyba, bo nie pamiętam – mam te wydruki w pracy to w poniedziałek wkleję. A jaki macie czas wtrysku? Trochę wcześniej sonda była podmieniana (jak był stosowny błąd) i niczego to nie zmieniło. Może na ich podstawie da się coś wykluczyć. Nie ma co gdybać. A potem chętnie skorzystam z Twojej uprzejmości i podstawię.

Może na razie poczekajmy z podstawianiem części – zrobię te testy i zobaczymy co ustalicie.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 25-09-2011 o 17:43

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Wynik z przed wymiany przepustnicy.

Ten przepływ nie jest ok. 14. Czy są to parametry prawidłowe?

Po wymianie przepustnicy – zgubiłam dokumentację, niestety.

Poproszę o podanie protokołu badania – jak testować testerem, w sensie co robić z samochodem, w jakich warunkach mam testować.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- może liczenie banków od sondy lambda się przyda
    --

--
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Majka te testy nic nie wnoszą czy też mało, kabel, alfadiag i przedstaw podstawowe wykresy lambd, przepływomierza, widzę że przez te 3 lata bujasz się po warsztatach i jałowe papierki wklejasz, dla nich jak błędów nie ma to ten typ tak ma.
    Wredne ecu upchali do jtsa jak przepływka źle działa to i odczyty lambd inne, podstawowe parametry zależą od osprzętu i z tego problem w diagnozach.
    Przepływomierz- przepływ i butterfly, lambdy wykresy tak na początek. Silnik nagrzany, obroty jałowe + obroty blisko max trzymane przez chwil parę.

może liczenie banków od sondy lambda się przyda

bubu 4 lambdy 2 przed katami 2 za, skąd te pytanie?
    Ostatnio edytowane przez dance1 ; 26-09-2011 o 13:14

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Spokojnie Dance1 – już nie będę wklejać papierów z ASO – więcej nie mam Ale gdybym nie wkleiła, bubu321 nie poczułby się zmartwiony, a ja nie kupiłabym kabla

Tak, czy owak – dane bez znaczenia, są jednak różne teraz i wcześniej – 2 kg powietrza mniej to coś jednak musi oznaczać. Nie zmienia to faktu, że zawsze są ok Czy tak czy śmak bez różnicy A i tak nadal cholera nie wiem jaki powinien być ten przepływ… i jaki powinien być czas wtrysku.

Piszesz, że ma być w closed loop to ma być i nie ma co dyskutować, wierzę.

Oczywiście jak tylko się połączę kablem – zamieszczę uzyskane wyniki. Na razie zainstalowałam kabel i port USB + zmieniłam com na com3. Powinno działać. Wyniki miejmy nadzieje soon Zaczne od FES, bo mam dziś laptop z win7.

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	cxv.JPG
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	94.7 KB
ID:	35489

Moze cos te dane pomogą
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Kolego Czesany – a jak można ten załącznik powiększyć? Nie mogę zobaczyć. Nie potrafię tego otworzyć czytelnie. Fajnie, że jest nas coraz więcej.

Zrobiłam dzisiaj pierwsze zapoznawcze badanie z użyciem FES, jutro powtórzę i zamieszczę wszystkie wyniki.

Mam pytanie – koledzy potrzebuję pomocy:

- mogłam czytać tylko parametry i patrzeć jak się zmieniają liczbowo i na wykresach.

- lambda w open loop wszystkie 4 – przed i za katem – więc wykresu brak.

- dlaczego nie ma kąta wyprzedzenia zapłonu, to chyba istotny parametr?

- nie mogłam przeprowadzić w FES żadnych testów – ani na lambda, ani na przepływomierz. Czy to się da zrobić w tym programie? Jeśli tak to jak? Czy to można zrobić tylko alfadiagiem?

- czy można jakoś zrobić, żeby zobaczyć w programie przełączenie trybu sond po przekroczeniu 1200 rpm, tak jak widziałam to na mierniku?

- w instrukcji do kabla jest napisane, że trzeba użytkować w pomieszczeniu – robiłam dzisiaj szkoleniowe testy na zewnątrz i nie wiem czy dobrze czy źle. Mam robić jutro w garażu?

- wklejać zrzuty? Czy zapisywać pliki – jest taka możliwość – to wtedy chyba wy moglibyście sobie te dane zaimportować? Są tagi – co to jest i czy będzie potrzebne?

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Nie wiem jak na siódemce i na Viscie FES działa ale jezeli masz laptucha z xp gdzies pod reką to mogę pomóc zainstalować przez forum FESa i Alfadiaga

U mnie otwiera sie bez problemu ten załącznik. Wrzuce go na jakis serwer i podam link

http://imageshack.us/photo/my-images/708/cxvh.jpg/

---------- Post added at 20:52 ---------- Previous post was at 20:49 ----------

Nie rób w garazu bo się zatrujesz
    Można w FESie zrobic test przepływomierza.
    Trzeba wejść w wykresy i tam zobaczyc wartosci.
    Jezeli masz demo to mozesz zrobic max 4 wykresy na raz.
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo