Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Błąd czujnika położenia korbowodu + brak objawów

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie Błąd czujnika położenia korbowodu + brak objawów

Witam,

Mam pytanie: czy możliwe jest że komputer pokazuje błąd położenia korbowodu - P0335, a czujnik jest sprawny? Wczoraj odczytałem z komputera właśnie ten błąd, ale jednocześnie autko nie daje objawów opisanych na forum jako typowe dla uszkodzonego czujnika położenia korbowodu (problemy z odpalaniem). Czy warto wyjąć czujnik i go przeczyścić, czy dać mu spokój jeśli auto odpala bez problemów?

Jedyne niepokojące objawy jakie obserwuję, to:
    - dymienie na szaro przy dużym obciążeniu silnika (np. ruszanie) po przejechaniu większej odległości (100 km), ale możliwe że problem już został wyeliminowany (niedokręcone opaski na rurze intercooler - turbo, niedługo będę mógł sprawdzić czy jest po problemie)
    - nierówna praca silnika na zimno, objawy tym silniejsze im niższa temperatura na zewnątrz (problem stary, dotąd nierozwiązany i raczej nie powiązany z czujnikiem korbowodu).

pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

Cytat Napisał SimonV Zobacz post
    czujnika położenia korbowodu
    jeśli już to czujnik położenia wału korbowego

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

A miałeś sytuacje że jechałeś silnik się zagrzał i zgasł. Po ostygnięciu odpalił i nie było narazie z nim problemu?

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rufi76 Zobacz post
    A miałeś sytuacje że jechałeś silnik się zagrzał i zgasł. Po ostygnięciu odpalił i nie było narazie z nim problemu?
    Nigdy nie zdarzyło mi się żeby zgasł, pali na dotyk.

Chyba spróbuję skasować ten błąd w weekend jak będę miał dostęp do auta i zobaczyć czy pojawi się ponownie. Może błąd pojawił się w wyniku jakiegoś chwilowego spadku napięcia? Chociaż dziwne, że gdyby taki spadek pojawił się, to błąd wywaliłoby tylko na tym jednym czujniku.

Możliwe że czujnik kończy się i komputer już pokazuje błąd, a objawy w pracy silnika (gaśnięcie, problemy z zapalaniem) pojawią się dopiero za jakiś czas?

Użytkownik Ogier Avatar pewu
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Auto
    AR 147 1.6 TS 120KM 5D 2001r.

Domyślnie

Kolego sprawdź sobie wtyczkę od czujnika położenia wału. Może się poluzowała, albo złapała wilgoci. Przyczyn może być dużo m.in. kończący się już czujnik. Nie wiem jak do diesla ale do swojego ts`a płaciłem ok. 100zł, więc koszt nie jest duży. Mi auto dwa razy nie chciało odpalić na ciepłym i nie miałem przypadku zgaśnięcia w trakcie jazdy.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pewu Zobacz post
    Kolego sprawdź sobie wtyczkę od czujnika położenia wału. Może się poluzowała, albo złapała wilgoci. Przyczyn może być dużo m.in. kończący się już czujnik. Nie wiem jak do diesla ale do swojego ts`a płaciłem ok. 100zł, więc koszt nie jest duży. Mi auto dwa razy nie chciało odpalić na ciepłym i nie miałem przypadku zgaśnięcia w trakcie jazdy.
    Dzięki kolego. Chyba trafiłeś w sedno problemu. Niedawno wymieniałem filtr paliwa i bardzo możliwe, że poruszyłem wtedy wtyczką od tego czujnika. Ponadto przy wymianie ulało mi się trochę paliwa i możliwe że dostało się ono do wtyczki. W weekend przeczyszczę wtyczkę i powinno być po problemie. Jeśli nie to będę obserwował auto i jak pojawią się problemy z odpalaniem wymienię czujnik.