Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Temat: Wali, stuka w silniku - POMOCY !!!!!!!!!!!!!

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

zle zlozyl rozrzad stukaja zawory o tloki pytanie czy juz cos sie uszkodzilo .zalezy czy to pukanie bylo mocne czy delikatne.tak czy siak glowica w gore i wszystko jasne.zrob jak ci radza koledzy

adasco
    Gość

Domyślnie

Moze po prostu wlasciciel serwisu uzna wine i poprawi, co poknocil. Ale demontaz glowicy widze juz pewny.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ale chyba jak by byl jakis zawor to po prostu silnik by sie zatrzymał...

moze podczas wymiany swiecy cos mu wpadło w komore spalania..

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

Przyjechał szef tak jak pisałem razem z mechanikiem co przy tym rzeźbił. Odziwo w sumie wykazał się zrozumieniem. Powiedziałem, że silnika nie włączam bo nie ma po co - pokazałem film, a raczej póściłem dzwięki jakie silnik wczoraj wydawał. Zamówił lawete na swój koszt, auto pojechało do warsztatu. Stwierdził, że raczej tragedii nie ma, ale co się stało do się zobaczyć dopiero po rozkręceniu silnika, coś jak napinacz podobno. Jest raczej wporządku człowiekiem i mam nadzieje, że nie porzałuje, że mu zaufałem... auto jest teraz samo, a ja czekam na newsy.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Tak , jakby tłok udeżał o zawory silnik natychmiast by zgasł

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

Silnik rozebrany... podobno wszystko z rozrządek jest ok. Dzwięk wydobywa się z głębi silnika, od skrzyni: niby jak sprzegło (ale to nie sprzegło bo nie ma wpływu wciskanie pedłu na to), niby panewka 4 ( ale podobno też tak nie dokońca bo wali nie rytmicznie). Odpłatnie zaproponował zdjęcie miski i sprawdzenie dokładnie co jest przyczyną. Doskonale zdaje sobie sprawe, że mu nie wierze, sugerował obejrzenie auto oraz ewentualnie zdjęcia ma porobić jeśli nie moge przyjechać. Ciekaw jestem w takim razie co wali, jak nic nie wali....

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

A i powiedział, że jak by coś z silnikiem poważnego było to by w oleju wczoraj znaleźli jakieś śmieci... a podobno nic takiego nie było. Stawia na panewke w pierwszym etapie uszkodzenia.

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Co za pierdoły MECHANIK Ci opowiada????? Panewka???? ot tak sobie po wymianie rozrządu????
    Ma na pewno racje co do odgłosów z głębi silnika.......w głebi jest wał korbowy, na którym są korbowody i tłoki, które pewnie pomagają w zamykaniu zaworów

I mylisz sie koszmarnie 75andrew155, silnik nie bedzie gasł, bo dokładnie te same objawy miał kol.Marcino w AR 166 2.5 V6, a które opisał areks..... Też waliło jak cholera, a poszedł napinacz i tłoki miały kontakt z zaworami, czyli zawór sie zamykał ale tłok mu w tym pomagał ale dosłownie na włosek.... Wymiana napinacza, paska. załatwiła definitywnie problem.
    ja bym nie odpuścił sk.......om. Niechaj idą sie uczyć do kuzni. Matoły.A za błędy niech Ćwoki jedne płacą.

adasco
    Gość

Domyślnie

Moze rzeczywiscie cos tam wpadlo..... ale mnie to jednak na panewke wyglada od poczatku. nie wiem, nie znam sie.... :roll:

Użytkownik Pirat drogowy Avatar PawełQV
    Mieszka w
    Łódź-San Francisco
    Auto
    Alfa Romeo 164 QV '91

Domyślnie

i co tak naprawdę miało znaczyć to płukanie silnika?

olejem , czymś innym? może właśnie to ostatnia (4-ta) panewa się obróciła po "płukaniu" silnika? Jeśli płukali to wyjęli filtr oleju, czyli wał był zapewne jak nie suchy to co najwyżej mokry od "środka" do płukania - pytanie jakiego. Słyszałem historie o poobracanych panewach po samego wymianie oleju ale to już były techniczne agonie.

Jeśli chodzi o rozrząd to nie wiem dokładnie jak jest zbudowany 2.0 TS ale kiedyś miałem fiatowskie 2.0 dohc i tam był taki motyw, że podczas wymiany paska trzeba było uważać na wałek pośredni od pompy oleju (i aparatu) który miał krzywkę (do pompy paliwa, mimo MPI) bo przy złym kącie zderzał się z tłokiem (!) często gnąc się , krusząc płaszcz tłoka i ciągle stukając - ale silnik chodził cacy.

Dlatego dobrze było by sprawdzić wszystkie wałki i inne czy nie są pokrzywione.

inaczej mówiąc - współczuję i dodaję otuchy bo sam miałem obróconą panewkę przez debila z serwisu LPG.