Jak na 10tys km dolewasz w silniku JTD 1l oleju to zdecydowanie masz coś nie halo - może turbina puszcza olej? Wiekszość osób użytkujacych JTD, które znam nie dolewa na 10tys km wcale oleju, bo zużycie maja w granicach 100-200ml
Jak na 10tys km dolewasz w silniku JTD 1l oleju to zdecydowanie masz coś nie halo - może turbina puszcza olej? Wiekszość osób użytkujacych JTD, które znam nie dolewa na 10tys km wcale oleju, bo zużycie maja w granicach 100-200ml
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Tak jak Maciek pisze, ja u siebie na 10 000 (czyli od wymiany do wymiany) nie dolewam wcale - jeżdżę na 5w-40, nie ma takiej potrzeby.
Jedna rzecz mnie zastanawia. Czy nie jest tak, ze jeśli puszcza niebieskawe dymy to spala się olej, a czarne to problemy z wtryskami, dziurawe doloty lub problemy z EGRem?
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
owszem tak to jest :]
moja oleju nie bierze.. brala jak turbo bylo dead
na nowym turbo jest ok stan w normie
nie wiem jak mam sprawdzic wtryski.. ale wydaje mi sie ze u mnie problem jest z egr'em pzdr![]()
moze moja wiedza na temat mechaniki jest lekko ograniczona ale niema czegoś takiego jak brak zużycia oleju... jeżdziłe wieloma autami róznych marek i nawet przy zakupie nowego samochodu z silnikiem TDCI informowano mnie o konieczność sprawdzania poziomu oleju przynajmniej co 1tys km ponieważ silniki z cr zużywają więcej oleju...
http://www.auto-swiat.pl/wydania,Ole...-,20769,1.html
http://www.elf.com.pl/pytania/pytania.htm
zawsze mogę sie mylić...
pozdrawiam
kolega wyzej napisal.. 100ml, 200ml...
a nie 1 litr![]()
pzdr
Wszystko ok ale jak sie to ma do mojego przypadku zrobiłem z tym dymieniem okolo 800 km z czego 600 to trasa i oleju nie ubyło,płyny chlodniczego tez.
Co i jak sprawdzic Fiat ECUScanem tylko prosze tak wytlumaczyc jak dla laika moze on cos powie bobłędów nie było poza EGR-bo zatkany i błedem przepływki-wczesniej wypinałem bo zmieniałem filtr powietrza nawiasem mówiąc od tego czasu to dymienie jest.
dziekuje wszystkim kolegom za profesionalna pomoc!
może zrobiłes gdziesz nieszczelnosc w dolocie?
Nieszczelnośc hmm ale to byłby ciemny czy jasny dym wtedy jak by była jakas nieszczelnośc?