Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Piszczace klocki po wymianie-POMOCY!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Dokładnie dowiedz się co za badziewne klocki założył Ci mechanik, tarcza stoczona to nadal ten sam materiał więc samo stoczenie nie powinno się objawiać piszczeniem. Wytrzymałość i owszem ucierpi bo w końcu (cienką ale zawsze) warstwę trzeba zdjąć. Każdy klocek na początku piszczy tylko, że dobre klocki są dość miękkie i szybko się docierają do tarczy. Mocno pylą Ci klocki? Mogło być też tak, że za mocno dałeś popalić nowym klockom...
    Tarcza stoczona to już nie ta sama tarcza! Taka tarcza jest cieńsza więc szybciej wpada w wibracje, szybciej się grzeje, jest bardziej podatna na skrzywienie termiczne i końcu minimalne rowki, zrobione przez tokarkę mogą właśnie powodować taki efekt piszczenia. Zresztą cała filozofia działania hamulców tarczowych polega na idealnym przyleganiu klocka do tarczy i dlatego właśnie powinno się zmieniać klocki razem z tarczą. Klocek nowy założony do tarczy stoczonej nie prędko się ułoży a już na pewno nie będzie miał skuteczności całego nowego zestawu.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Czy ja gdzieś napisałem, ze ta sama tarcza? Czy tylko, że nadal to jest ten sam materiał. Dobrze stoczona tarcze jeśli nie przekroczyła minimalnej grubość nadal spełnia swoją funkcję. Druga sprawa chcesz mi powiedzieć, ze jak zamontuje sportowe tarcze z miękkimi klockami które po sezonie są do wymiany to mam znowu wydawać kupę kasy na tarcze? Kolejna sprawa dobry klocek układa się zdecydowanie szybciej ale u nas taka mentalność, że jak komuś się szybko felga czarna robi to klocki są kiepskie, a niejednokrotnie zdarza się, ze to włąsnie te bardziej pylące lepiej hamują
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 25-07-2010 o 21:19

bboy
    Gość

Domyślnie

Drugą opcja jak pisali koledzy w poprzednich postach jest to że po założeniu nowych klocków, zagrzałeś je i w kałuże wjechałeś to też jest powód piszczenia klocków : )

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Czy ja gdzieś napisałem, ze ta sama tarcza? Czy tylko, że nadal to jest ten sam materiał. Dobrze stoczona tarcze jeśli nie przekroczyła minimalnej grubość nadal spełnia swoją funkcję. Druga sprawa chcesz mi powiedzieć, ze jak zamontuje sportowe tarcze z miękkimi klockami które po sezonie są do wymiany to mam znowu wydawać kupę kasy na tarcze? Kolejna sprawa dobry klocek układa się zdecydowanie szybciej ale u nas taka mentalność, że jak komuś się szybko felga czarna robi to klocki są kiepskie, a niejednokrotnie zdarza się, ze to włąsnie te bardziej pylące lepiej hamują
    Napisałem "klocki razem z tarczą" w sensie, że zmiana tarcz powinna się wiązać z wymianą klocków. Reszta to już Twoje własne przemyślenia bo nikt tutaj nie pisał o tym, że klocki miękkie to klocki złe. Poza tym, skoro dwa razy ktoś przetoczył tarczę już dość długo używaną to szanse, że tego "materiału" zostało wystarczająco są równe prawie zeru.

Moim zdaniem temat się już wyczerpał i dalsze dywagacje nie mają sensu. Nikt nie zaprzeczy, że to co zaprezentował mechanik było nie dość, że bardziej czasochłonne i również nie tanie to jeszcze dało gorsze efekty.

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Panowie ,a mi po wymianie w lecie nad morzem piszcza klocki do tej pory tzn jak troche pojezdze to piszcza ,tak od razu nie, wymienilem na jakies jedne z tanczych i w drodze powrotnej piszczaly ,kupic nowe i lepsze ? Bo chyba wyjscia nie ma innego ,nic nie da sie zrobic ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

Ja zmieniłem na lucasa i tez piszczały ale przeszło samo a co do kosztów jak kto uważa moim zdaniem tarcze są drogie no ale tu chodzi o nasze bezpieczeństwo i tu się nie oszczędza

RONI
    Gość

Domyślnie

Zgadzam się z Belfrem. Toczenie tarcz mija się z celem, nie mówiąc już o tym, że przez specjalistyczne serwisy obsługi i naprawy układów hamulcowych uznawane jest za zabieg absolutnie niedopuszczalny!
    Osobiście raz w życiu przetoczyłem tarcze a tylko dlatego, że kpl kosztował prawie 1000pln, więc postanowiłem spróbować. Już po przejechaniu 300km było jasne, że wydatek jest nieunikniony.

Krótko a propos tematu - skoro hamulce zaczęły piszczeć po wymianie klocków i przetoczeniu tarcz wiadomo, że albo klocki, albo tarcze, albo jedno i drugie.
    Najprościej wymienić klocki, tym razem nie oszczędzając już przy zakupie
    a jeśli dalej będzie piszczeć, pozostaje inwestycja w cały komplet.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Ja wymieniłem w swojej 147-mce ze 3 tygodnie temu komplet tarcz i klocków z przodu i z tyłu do tego jeszcze przycinające się linki hamulca ręcznego i jak do tej pory nic a nic nie piszczy.. Kupiłem zestaw tarcz Brembo + klocki Ferrodo.. polecam..

..ale na piszczenie to nie ma mądrego, nawet klocki i tarcze z najwyższej półki potrafią piszczeć ..kiedyś w innym aucie kupiłem za 400zł klocki EBC na przód do tarcz Brembo i potrafiły piszczeć.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz AutoDS ; 17-01-2011 o 00:32
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    Panowie ,a mi po wymianie w lecie nad morzem piszcza klocki do tej pory tzn jak troche pojezdze to piszcza ,tak od razu nie, wymienilem na jakies jedne z tanczych i w drodze powrotnej piszczaly ,kupic nowe i lepsze ? Bo chyba wyjscia nie ma innego ,nic nie da sie zrobic ?
    Spróbuj jeszcze przeczyścic i przesmarować. Są specjalne środki 'przeciw piszczeniu klocków'. Jak nie pomoże to wymiana

JTDMattt
    Gość

Domyślnie

Klocki piszczą, bo albo są słabej jakości, albo zostały źle otwarte, albo jedno i drugie.
    O procedurze otwarcia klocków był temat na sąsiednim forum: http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...locki&start=15

Filmik jak to robić jest na tej stronce: http://www.essexparts.com/learning-c...rs/post/Bed-in

Generalnie przy pierwszych hamowaniach nie zgrzać ze sobą klocków i tarcz hamując z dużych prędkości do zatrzymania. Pierwsze kilka hamowań jest najważniejszych.

Zazwyczaj nie pomaga czyszczenie klocków, przecieranie ich papierem ściernym, przetaczanie tarcz, a koledzy tu jeszcze zaznaczyli, że to bez sensu. Po dwóch przetoczeniach to tarcze kwalifikują się niedługo do wymiany, a klocki tym bardziej, skoro piszczą.