Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: [164] Prosze o pomoc.

szakal91
    Gość

Domyślnie

Witam. To po pierwsze dzięki wszystkim za rady. Wiecie narazie jeszcze daleka droga do składania tego rozrządu. Bo muszę skręcić to wszystko (pompę wody , podstawę termostatu , termostat i cala masę małych części) a jak to zrobię to wtedy tylko rozrząd zostanie (tyle że trochę ciężko dostać te wszystkie uszczelki i ten korpus w którym zerwały się gwinty) Jak skończę już to wszystko robić to napisze na forum mały poradnik jakby komuś sie coś podobnego zrobiło.. Tyle ze tego sie najbardziej się boję właśnie tego rozrządu i najgorsze jest to ze za groma nawet nie mogę teraz tego auta odstawić do mechanika bo wjechałem do garażu a z mojego garażu bez uruchomionego silnika nie dam rady za groma wyjechać. Powiem tak na 99% wydaje mi sie ze wal nie drgnął , świece miałem wkręcone a zaznaczyłem sobie punkty na 3 tych kolach zębatych czyli na mój rozum powinno sie złożyć na te znaki i powinno śmigać. Aczkolwiek i tak dobrze by było odkręcić pokrywy silnika i ustawić to na znaki i od razu zobaczyć czy całą reszta dobrze jest ustawiona. Wydaje mi sie ze gdzieś tak za tydzień bym to skręcił ale zobaczymy jak to będzie z częściami. I od razu jak już stoi to bym sobie wszystko ładnie wyczyścił przy silniku . Pozdrawiam wszystkich. Wiecie co by było najlepsze jakby ktoś z Was albo wasz magik od Alfy mógł do mnie przyjechać. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał szakal91
    Aczkolwiek i tak dobrze by było odkręcić pokrywy silnika i ustawić to na znaki
    I tak powinienes zrobic ustawić na znaki przy okazji sprawdzić luzy zaworów

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

filip
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155
    Cytat Napisał szakal91
    Aczkolwiek i tak dobrze by było odkręcić pokrywy silnika i ustawić to na znaki
    I tak powinienes zrobic ustawić na znaki przy okazji sprawdzić luzy zaworów
    nie odkrecaj walkow nie ma takiej potrzeby nawet jak ktorys walek odskoczy sile nie bedzie na tyle duza zeby pogiac zawory.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał filip
    nie odkrecaj walkow nie ma takiej potrzeby
    Nikt nie pisał żeby odkręcał wałki . Widże że "pierwszy mechanik z Wawy " pojawił sie na tym forum , może sobie pdyskutujemy o naszych sprawach bo widzę że kolega ma dużo do powiedzenia

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

szakal91
    Gość

Domyślnie

Witam Drodzy Alfisci.

Tak więc niedługo prawdopodobnie skompletuje wszystkie części. I zabiorę się za składanie mojego cuda. Jednak mam mały kłopot z tym rozrządem wasze rady trochę mnie naprowadziły jednak byłem dzisiaj w ASO Fiata. Powiedział mi tam gościo że za 250 zł ustawi mi rozrząd ale nie ma blokad. A tak w serwisie to musiałbym tam jakoś doprowadzić auto i chcieliby wtedy 500 zł ale auta z garażu w żaden sposób bez zapalonego silnika nie ruszę. Chodzi o to że nie da sie wyjechać za groma . A więc moje takie pytanko czy ktoś z Was ma może takie blokady żeby pożyczyć i dalej proszę o pomoc w ustawieniu tego rozrządu. Fajnie jakby ktoś zechciał do mnie podjechać powiedzmy ze tak w granicach 100 km od Zamościa. Jestem w stanie podjechać po kogoś kto mi to zrobi oczywiście mile widziana jak najniższa cena bo jednak 250 zł to dość duża kwota. Ewentualnie dał bym rade ściągnąć znajomego mechanika ale nie wiem czy on coś zdziała z tym silnikiem. Dodam że wał jest nieruszony jedyne co się przekręciło to te 2 koła u góry

Pozdrawiam !!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar PawełQV
    Mieszka w
    Łódź-San Francisco
    Auto
    Alfa Romeo 164 QV '91

Domyślnie

Jak by Zamość był w Łodzi to bym ci ustawił w wolnej chwili za free na dobry początek znajomości
    Jak chcesz malować trawę na zielono lub nie wiesz faktycznie jak - to te "blokady" są konieczne. Cały bajer to ustawić te znaki na wałkach (na panewkach) na siebie (wałek>--<panewka) ustawić wał i założyć pasek i napiąć zgodnie z ww. wskazówkami. Nie nazywaj mechanikiem kogoś kto nie ustawiał rozrządu bo dla kogoś kto przynajmniej z raz składał rozrząd w dohc z rodziny fiata nie ma większego problemu przy tym modelu.

Trochę odwagi. 250 za ustawienie rozrządu (jeśli mu pozdejmujesz pokrywy i kolektor) to przynajmniej o 100 za dużo. No takie mam zdanie
    Co do zaworów to tak sobie myślę, że może to być jednak robota głupiego ustawiać zawory pod możliwie skrzywione grzybki (jak już) ale warto sprawdzić luz mimo wszystko i zanotować ile mm (np.0,5mm) ma każdy z zaworów (a będziesz miał ich tam 12 z czego 6 regulowanych płytkami pod szklankami=wyjęcie wałków+koszt płytek ok 20zł/szt) gdzie może się okazać , że luz jest tak duży, że widać wyraźnie jakieś "skrzywienie"/niedomykanie się zaworu.

Może jest ktoś z Zamościa co koledze pomoże?
    PawełQV
    AR 164'91 QV

szakal91
    Gość

Domyślnie

Witam,
    jakby to powiedzieć już prawie wszystko poskładane jeszcze czekam na korpus i siadam do rozrządu. Powiedzcie mi tylko czy znak na wale to jest ten na tym dużym kole do napędzania alternatora i pompy od klimy ?? Bo tam jest taki ledwo widoczny znaczek wyżłobiony a za kołem jest takie coś z aluminium tak jakby w kształcie kola ale u góry zaczyna sie zaostrzać tak jakby to był drugi znak. Mam racje ??

Ahh i jeszcze jedno pytanie bo tą pokrywę z przodu zdjąć to pestka ale co z tą drugą ciężko się ją zdejmuje ??

Pozdrawiam !!

Edit:
    Ahh i od czego to jest to koło małe co na nie nakłada rozrząd czy ono też jest ważne ?? Takie po lewej stronie (najbardziej od samochodu) koło pompy wspomagania.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 & AR 166

Domyślnie

Znaki do rozrządu są na kole zamachowym. Łatwo to sprawdzić wykręcając świecę na 1 lub 5 cylindrze, tłok powinien sie znajdować w GMP

Koło obok pompy wspomagania to napęd pompy oleju i nie ma znaczenia jak się ustawi

szakal91
    Gość

Domyślnie

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. I przepraszam za moją nieznajomość w temacie bo często Wam coś opisuje ale nie wiem jak to sie nazywa . A więc to na kole zamachowym ta kreska i to coś aluminiowe odstające od silnika ustawić i sprawdzić czy tłok jest w największym górnym położeniu tak ??

Jutro chyba złoże już maszynę zawołam mechanika i jakoś to ustawimy ale wolałem wiedzieć jak to sie robi żeby przypadkiem mechanik czegoś nie zwalił.

Pozdrawiam

szakal91
    Gość

Domyślnie

Witam !!!
    Postanowiłem odświeżyć temat ponieważ wczoraj a raczej dzisiaj złożyłem moją belle i odpaliłem , wszystko jest niby idealnie ale martwią mnie 2 rzeczy i znowu krzyczę POMOCY Mianowicie:
    1.Rozrząd ustawiony jest niby na znaki ale nie dało się idealnie ustawić w 100% żeby znaki się pokrywały tzn na jednym wałku jest różnica około milimetra (tak z pół ząbka może mniej)
    2. Napinacz paska rozrządu jest naciągnięty prawie że w 100% i dopiero jest naciągnięty pasek ... czy to źle ?? może mi się coś stać ?? Czekam na wasze opinie!!.

Ha i teraz najlepsza rzecz ... jak skręciłem to wszystko odkręciłem korek ten na termostacie i lałem płyn chłodniczy weszło mi gdzieś z 8 litrów a w warsztacie jak mi kiedyś wymieniali to weszło coś koło 6 :/ :szok:
    Poza tym zauważyłem że tak naprawdę to w aucie można wiekszość rzeczy zrobić samemu tylko trzeba wsparcie takie jak na przykład Wy mi dawaliście no i gorsze że też czasami narzędzia się przydają

Pozdrawiam!!