A na osiagach nie straciła?Napisał Bella156
A na osiagach nie straciła?Napisał Bella156
Witam.
Miałem podobne objawy w zeszłym roku,tylko u mnie po wciśnięciu gazu - poza dymieniem błyskała kontrolka zasilania silnika.Podejrzenie padło na przepływomierz a okazało się,że mam nieszczelny wąż do turbinki,która nota bene później trafiła do czyszczenia.
Pozdrawiam.
Może nie na temat ale nie bede zakładał nowego tematu. Wczoraj od południa kombinowałem co by tu zrobic z autem czyli poprostu nudy dały sie we znaki, rozebrałem pół komory silnika, wyciagnąłem wszystkie węże, rozebrałem puszke filtra powietrza wszelakie doloty do turbiny, odkręciłem Intercooler wyczysciłem w środku na "błysk". wywaliłem orginalne opaski na jakies zaciski, dzis kupiłem normalne skręcane.Zabrałem sie do czyszczenia wszystkiego co popadnie, nawet osłona kolektora wydechowego sie swieci :mrgreen: "zimna" częsc turbiny równierz połysk :wink: po dokładnym wyczyszczeniu wszystkich opisanych rzeczy skręciłem wszystko porządnie do kupy. Efekt?? Odczuwalnie lepiej silnik zapala, lżej mu ciągnąc z niskich obrotów, a jadąc na 2 biegu gdy na obrotomierzu jest 2 tyś po nagłym wcisnieciu gazu mozna opony zdzierać i to dosyc brutalnie.Polecam taką zabawe mi to zajęło całe popołudnie, koszty praktycznie zerowe bo 15zł za wszystkie opaski, kilka litrów benzyny lub srodka do mycia silników no i kilka piw, a jaka radocha ze wszystko czyste i silnik lepiej pracuje :mrgreen: :wink:
No wlaśnie odczulem wyrazny wzrost mocy. Ostatnio wlaśnie jechalem w taka dalsza trase i zauwazylem ze duzo szybciej przyspiesza i jest wiecej mocy( a mialem jeszcze 5 osob w samochodzie).Napisał Paweł156
U mnie żadne kontrolki sie nie świecą.Napisał kajek166
Jedź na hamownię i wtedy będziesz wiedziła na pewno - siła autosugesti jest wielka. Kolega po prostu pytał czy osiąga Vmax - to częsta przypadłość po założeniu zamienników przepływomierza.Napisał Bella156
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)