Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Doprowadzenie auta po zakupie- pytania

Wild Luke
    Gość

Domyślnie

Dzieki za pomoc, podpowiedzi itd.

Mechaników na Paprotnej we Wrocławiu polecają w dziale dolnośląskim.

Mam jeszcze pytanie po przekręceniu kluczyka zapala mi się kontrolka która chyba nazywacie "marchewa" i chyba jest od wtrysków. Po odpaleniu silnika gaśnie. I tu rodzi się pytanie: tak powinno być czy wogóle ma się nie zapalać?

Jutro jade do mechaników i się umówię na robotę alfy w drugiej połowie tygodnia a narazie sprawdze na kompie i napisze co wyszło.

Pozdrawiam

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał Wild Luke Zobacz post
    Mam jeszcze pytanie po przekręceniu kluczyka zapala mi się kontrolka która chyba nazywacie "marchewa" i chyba jest od wtrysków. Po odpaleniu silnika gaśnie. I tu rodzi się pytanie: tak powinno być czy w ogóle ma się nie zapalać?
    Tak ma być.

Użytkownik Świeżak Avatar Zet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR 159 ti tbi

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Wariator ok. 350zł na allegro, w ASO za kompletny rozrząd z pompą zapłaciłem kiedyś 500zł, ale da się taniej kupić samemu, przepływomierz oryginalny do 2.0 chyba ok. 4 stówek kosztuje, ogólnie warto sprawdzać i warto mieć znajomych od Alf, bo jak trafisz na kiepskich mechaników, to lipa. Inne części: wahacz przedni 130zł, łączniki stabilizatora 60zł, klocki przód TRW ok. 120zł, tarcze ok. 300zł, sprzęgło kompletne 350zł, kable WN ok. 300zł/kpl, fajki zapłonowe ok. 80zł/kpl, świece oryginalne ok. 500zł/kpl, wymieniane raz na 100kkm.
    W przypadku wersji QV przy okazji rozrządu trzeba jeszcze zmienić pasek i napinacz napędu wałków wyrównoważających ~200zł ( mi się zerwał i wlazł pod pasek rozrządu -efektów można się domyślić, najgorsze, że było to tuż przed planowaną wymianą ) a sprzęgło do tej wersji kosztuje też jakoś 150-200zł drożej. Kupiłem swoją 2 lata temu z podobnym przebiegiem jak Ty, teraz mam najechane 260tys. i po drodze wymieniłem prawy wahacz i czujnik położenia wału ( lewy wahacz i zestaw naprawczy tylnych już czeka na montaż ) poza tym same sprawy eksploatacyjne 50 tys temu z przodu tarcze brembo + klocki EBC green i jeszcze dają rade i jakiś czas temu z tyłu klocki + tarcze TRW. A przy okazji przygody z rozrządem wymieniłem wariator bo zaczął czasem klekotać. Olej leje TEXACO 10w40 i panewek póki co nie słychać.
    159 tbi Ti
    Giulietta 1.4 MA TCT
    Były Alfa 146 ti, 156 2,4 jtdm 20V

Wild Luke
    Gość

Domyślnie

ok

Może małe podsumowanie bo jutro jade do mechaników na oględziny i wycene i będę się zastanawiał co w jakiej kolejności robić poza oczywistymi rzeczami które trzeba na już żeby auto nie padło. Podejrzewam że zrobi się z tego mały projekcik przy doprowadzeniu auta do oryginalnego stanu że tak powiem i pozostanie w rodzinie do końca swoich dni

Lista:
    0. Wymiana wszystkich płynów i filtrów
    1. Rozrząd kompletny z pompą wody
    2. Wariator
    3. Pasek i napinacz napędu wałków wyrównoważających
    4. Czujnik położenia wału
    5. Silniczek krokowy
    6. Przepustnica
    7. Przepływomierz
    8. Świece
    9. Kable WN
    10. Fajki zapłonowe
    11. Sprzęgło

To na już jeżeli chodzi o rzeczy czysto mechaniczne dotyczące silnika.

Do tego dojdzie wymiana hamulców, amorów, wahaczy, nowe opony i poprawienie wyglądu.

Podsumowując - zakochałem się w tej Alfie i będzie ona moim oczkiem w głowie. Z czasem i w miarę możliwości finansowych będę robił po kolei wszystkie rzeczy poza tymi oczywistymi. Bo z miejsca to nie ma szans żeby to wszystko zrobić od razu. Podejrzewam że zrobie jakąś foto relacje i będę zamieszczał zdjęcia z czasem jak się temat będzie rozwijał ale to jak się wezmę za wygląd. Narazie trzeba z mechaniką dojść do ładu.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc. Jutro się odezwę na ile wycenili mi to wszystko.

PS Jeżeli macie jakieś sugestie, zastrzeżenia itp. to piszcie śmiało.

Dozobaczenia/usłyszenia itd

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

6. Przepustnica
    Tej akurat nie musisz wymieniać, wystarczy przeczyścić.
    Skoro robisz komplet, to zrób też pełną diagnostykę, zwłaszcza sprawdź kompresję, stan chłodnicy, termostatu, ich rur, rur dolotu, pompki sprzęgła i wysprzęglika. Ja w swoją wsadziłem od zakupu rok za 8500, ok. 5000 i jeszcze muszę wymienić kilka pierdół, które pewnie razem uzbierają się na tysiąc. Twoja lista to ze 4 koła za same części, bez opon. Nie ma z Alfami lekko, ale na pewno warto Aha, i z doświadczenia z moją i kolegów 145/6, zabezpiecz podwozie przed zimą. To może być nawet ważniejsze niż reszta rzeczy z listy
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Wild Luke
    Gość

Domyślnie

Ok.

Rozmawiałem dzisiaj z mechanikami i wycenili mi rozrząd kompletny z pompą wody, wariatorem, czujnikiem i tymi wałkami czyli to co w punktach 1-3 na 1500zł z robocizną.
    Pytanie jest takie czy to jest drogo czy tanio i czy lepiej gdzieś zdobyć samemu części i zapłacić za robocizne bo nie wiem jakiej firmy ten rozrząd a chciałbym coś porządnego mieć. I co polecacie jakie firmy może jakiś sprzedawców na allegro itp.

Co do oleju to zgodnie z poradą pojeździłem po Wrocku i dostałem wkońcu Motul 6100 10W40 i wymieniłem razem z filtrem. Oleju weszło coś koło 5l i pokazuje max.

Pozostało jeszcze wymienić filtry powietrza, pyłkowy itd. Tylko tu też mam pytanie bo magicy powiedzieli że nie stosowali nigdy "Mann'a" i polecają np Filtrona a ja gdzieś wyczytałem że lepiej Mann zastosować. Jakaś podpowiedź w tej kwesti?

Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Rozmawiałem dzisiaj z mechanikami i wycenili mi rozrząd kompletny z pompą wody, wariatorem, czujnikiem i tymi wałkami czyli to co w punktach 1-3 na 1500zł z robocizną.
    Powiem tak - części do rozrządu kpl to max 500 +370 wariator +ok. 150 za balansujący, robota jakieś 350 powinna kosztować, czujnik dodatkowo nie pamiętam ile, czyli cena w sumie niezła. Pasek Contitech, pompa Dolz jest przyzwoita, reszty nie pamiętam.
    Co do oleju to zgodnie z poradą pojeździłem po Wrocku i dostałem wkońcu Motul 6100 10W40 i wymieniłem razem z filtrem. Oleju weszło coś koło 5l i pokazuje max.
    No i prawidłowo, teraz pamiętaj o sprawdzaniu poziomu co ok. 1000km
    Pozostało jeszcze wymienić filtry powietrza, pyłkowy itd. Tylko tu też mam pytanie bo magicy powiedzieli że nie stosowali nigdy "Mann'a" i polecają np Filtrona a ja gdzieś wyczytałem że lepiej Mann zastosować. Jakaś podpowiedź w tej kwesti?
    Przyjęło się u nas w kwestii filtra oleju - nie wiem, na ile to prawda - że zaworek w filtronie za bardzo ogranicza ciśnienie oleju (zjawisko w TS niepożądane). W tej chwili mam Deckermanna i, szczerze, nawet nie wiem co to za firma, wiem, że made in germany Pozostałe filtry to każde lepsze będą ok.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Embrion Avatar kubaqba
    Mieszka w
    Kozienice
    Auto
    Alfa 146 ti '97r

Domyślnie

Proponuję jechać na zbieżność po wymianie wahaczy. Ja u siebie nie dawno zmieniłem wahacze (przód) i łączniki stabilizatora. Z forum koledzy podpowiedzieli mi, że na zbieżność powinno się jechać po każdej ingerencji w zawieszenie, to samo potwierdził diagnosta. Okazało się, że przód źle stał i ścinałoby mi opony a mam nówki, zapłaciłem 50 zł i mam spokój.
    Odnośnie rozrządu, byłem u Pablogarage.pl na wymianie:
    - 2 paski, rozrządu i balansujący,
    - 3 rolki, napinająca pasek rozrządu, prowadząca pasek rozrządu oraz napinająca pasek balansujący,
    - pompa wody,
    - wariator, klekotał mi tylko ok 1 s póki olej nie doszedł jak odpaliłem zimny silnik, później ok, ale jak już wymieniać rozrząd to i wariata, spokój na 60 tys.km
    - uszczelka pod deklem,
    - pasek PV,
    - napinacz PV,
    - rolka PV
    Koszt 1750 zł, nie wiem, czy dużo, czy mało, w każdym razie chłopaki znają się na Alfach jak mało kto. Miałem do nich jakieś 120 km w jedną stronę, ale warto było. Polecam Pablogarage.pl
    Również doprowadzam swoją Alfę do dobrego stanu, no może poza blacharką.
    Życzę wytrwałości i powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez kubaqba ; 16-10-2010 o 07:36 Powód: Pomyłka w kosztorysie

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Pytanie jest takie czy to jest drogo czy tanio i czy lepiej gdzieś zdobyć samemu części i zapłacić za robocizne bo nie wiem jakiej firmy ten rozrząd a chciałbym coś porządnego mieć. I co polecacie jakie firmy może jakiś sprzedawców na allegro itp.
    Czekaj, czekaj..

To Ty wymieniłeś olej PRZED wymianą rozrządu i wariatora??

A i oleju 5l to nieco za dużo..

Wild Luke
    Gość

Domyślnie

Pytałem sie tych mechaników czy przy wymianie rozrządu spuszcza się olej z silnika. Gościu mówił że nie więc żeby nie czekać tydzień czasu pojechałem na wymiane. Tzn. olej sam zdobyłem a wymiane zrobiłem u gościa u którego inne auta były robione. Dlaczego tyle weszło? Może dlatego że gościu po spuszczeniu oleju wydmuchał reszte pod ciśnieniem.

Ja nie jestem mechanikiem ale jeżeli spuszcza się olej przy wymianie rozrządu to mnie szlag trafi I wyjdzie na to że mechanik z którym rozmawiałem się nie zna bo tak mi powiedział jak napisałem wyżej.

Oświećcie mnie jak to wkońcu jest. Czy ta wymiana poszła na marne czy nie i jeżeli tak to chyba czeka mnie zakup na nowo oleju?

Pozdro