A powiedzcie mi jak wygląda sprawa przerobienia skrzyni na manualną??
A powiedzcie mi jak wygląda sprawa przerobienia skrzyni na manualną??
Nie jest to zbyt skomplikowane , potrzebujesz skrzynie manual ,najlepiej cały komplet pedałów,pompę sprzęgła,mechanizm zmiany biegów kompletny z linkami.Tarcza + docisk pasują z selespeeda.W kwestii elektroniki zależy od sterownika ecu ,w przypadku ME 3.1 nie ma problemu robi się mały zabieg w elektryce (bez reprogramu sterownika sprawdzone działa auto normalnie jezdzi ) a w przypadku ME 7.3.1 ponoć tylko reprogram sterownika (z takim modelem nie miałem styczności ) Sama robota niewiele bardziej skomplikowana od wymiany sprzęgła.
No to już lepiej się czuje.
Czyli skrzynie mam, sprzędło docisk itp pasuje, tylko ze w tej skrzyni mam sprzęgło na linkę.
i jak sprawdzić jakie ecu mam??
O ile mi wiadomo to w 156 nie było sprzęgieł sterowanych linką ,przynajmniej ja się nie spotkałem z takim. A propos sterownika ecu to łatwo sprawdzić po roczniku auta gdzieś w połowie roku 2000 zmienili sterownik z me 3.1 na me 7.3.1 , jak masz wersje z 1 katem to me3.1 a jak z 3 katami to me7.3.1 ale najlepiej sprawdzić po numerach na sterowniku.
czyli mam wersje me 3.1
Dobra narazie mi tyle wystarczy. zobacze jeszcze ale chyba zainwestuje te 1600zł i zrobi ss
okazało sie ze nasadka od ss jest pęknięta ni skrzynia 1200