Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Temat: 156 - coś żre prąd na postoju

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    oczywiście że masz problem
    albo coś pobiera prąd albo aku nie trzyma!
    aku sprawdza się przy odpalaniu z miernikiem na klemach odczytując napięcie.
    w tym przypadku napięcie musi być w okolicy 9,5V
    jeżeli będzie poniżej to:
    ładujemy aku prostownikiem i powtarzamy pomiar
    jeżeli ponownie spadnie poniżej to aku do wymiany
    coś źle napisałeś -po odpaleniu powinno być 14,2-14.5v a nie 9.5v

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

rafal_n5 jesli aku jest slabe to bedzie mniejsze niz piszesz ? bo u mnie pokazywalo wlasnie okolo 12 mniej lub wiecej troche, ale to na wylaczonym silniku ,kiedy odpalilismy i troche pogazowalem to skoczylo na wiecej kolo 14 - 13 ,ale spadalo znowu po zgaszeniu silnika .

Wojce
    Gość

Domyślnie

Sprawdź ,akumulator pod obciążeniem czyli podczas rozruchu podłączyć miernik a druga osoba niech zakręci ,jak spadnie napięcie sporo czyli poniżej 10 vat to akumulator praktycznie złom ,mnie wytrzymał 2,5 roku i do wywalenia ,a ładować już musiałem go po 1,5 roku użytkowania ,a Ci panowie zawsze będą mówić ,że ako dobre bo mierzą go bez obciążenia a 13,65 v bez obciążenia to nawet zajechany akumulator ma

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Ten pobór masz bardzo mały.
    3,2 mA=0,0032A
    A więc po 1000 godz (ponad 40 dni) zużycie prądu będzie 3,2 Ah, czyli mniej niż 10% pojemności akumulatora.
    To albo ten aku jest do niczego, albo Ty podajesz złe wyniki pomiaru.,
    Chyba faktycznie coś namieszałem z pomiarami, czerwony kabelek w mierniku miałem chyba wtedy wpięty w 10 A, a miernik ustawiony na 200 m. W każdym razie, kiedy miernik był tak podpięty i ustawiony na 10 A wynik wychodził 0,33 czyli o ile dobrze kojarzę pobór prądu wynosił 330 mA.

Jednym z problemów będzie napewno radio które ciągnie ok 120 mA. Poczytałem właśnie na innych forach że Alpine'y tak mają jak się je podłączy "na stałe" do aku i należy zasilanie puścić przez stacyjkę. Niestety wtedy gra tylko przy włączonym zapłonie.

Pozostałe ~200 mA to bedzie coś ze światłami, tak więc za radą kolegi marek230482, spróbuję jeszcze jutro rano coś pogrzegać w aucie.
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

markow_1979
    Gość

Domyślnie

WITAM WSZYSTKICH.
    W MOJEJ 156 MIAŁEM PODOBNY PROBLEM CAŁY CZS PADAŁ AKU. KIEDYŚ ŻONE ZAWIOZŁEM DO PRACY. ZA CHWILKE ZADZWONIŁA DO MNIE ŻE NIE DZIAŁA STOP. PO POWROCIE DO DOMU POSTANOWIŁEM WYMIENIĆ ŻARÓWKE W LEWYM ŚWIETLE STOP. A TU ZONK. WYCIĄGAM Z LAMPY UKŁAD Z DWOMA ŻARÓWKAMI A TU ŻARÓWKA OD POZYCYJNYCH ŻARZY???. JUŻ WIEDZIAŁEM Z JAKIEGO POWODU SIADAŁ AKU.TYLKO TERAZ JAK ZNALEŹĆ PRZYCZYNE. POMYŚLAŁEM TROSZKE I DOSZŁEM DO WNIOSKU ŻE PROBLEMY Z AKU ZACZĘŁY SIE W MOMENCIE WYMIANY ZEGARÓW NA BIAŁE. WSADZIŁEM SPOWROTEM STARE ZEGARY I PROBLEM ZNIKŁ. OKAZAŁO SIE ŻE OBROTOMIERZ ROBIŁ JAKIEŚ ZWARCIE I DLATEGO ŻARZYŁA SIE ŻARÓWKA.

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    rafal_n5 jesli aku jest slabe to bedzie mniejsze niz piszesz ? bo u mnie pokazywalo wlasnie okolo 12 mniej lub wiecej troche, ale to na wylaczonym silniku ,kiedy odpalilismy i troche pogazowalem to skoczylo na wiecej kolo 14 - 13 ,ale spadalo znowu po zgaszeniu silnika .
    ponad 14v to tylko na odpalonym silniku.Na wyłączonym silniku napięcie idealne to 12.6v

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Cytat Napisał Lopezius Zobacz post
    Chyba faktycznie coś namieszałem z pomiarami, czerwony kabelek w mierniku miałem chyba wtedy wpięty w 10 A, a miernik ustawiony na 200 m. W każdym razie, kiedy miernik był tak podpięty i ustawiony na 10 A wynik wychodził 0,33 czyli o ile dobrze kojarzę pobór prądu wynosił 330 mA.

Jednym z problemów będzie napewno radio które ciągnie ok 120 mA. Poczytałem właśnie na innych forach że Alpine'y tak mają jak się je podłączy "na stałe" do aku i należy zasilanie puścić przez stacyjkę. Niestety wtedy gra tylko przy włączonym zapłonie.

Pozostałe ~200 mA to bedzie coś ze światłami, tak więc za radą kolegi marek230482, spróbuję jeszcze jutro rano coś pogrzegać w aucie.
    Z tym że coś musi być nie tak ponieważ przecież światła też są odcinane po wyjęciu kluczyka (nawet postojowe). Dopiero wciśnięciu przycisku przy stacyjce i przekręcenie kluczyka "do siebie" pozwala zostawić samochód na światłach pozycyjnych.
    Na początku bym sprawdził czy wszystkie światła działają jak należy, a następnie szukał zwarcia (może kabelek się przetarł czy coś).

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_n5 Zobacz post
    aku sprawdza się PRZY ODPALANIU z miernikiem na klemach odczytując napięcie.
    w tym przypadku napięcie musi być w okolicy 9,5V
    Cytat Napisał rafal_n5 Zobacz post
    coś źle napisałeś
    napisałem dobrze
    miernik do klem i przy odpalaniu nie powinno spaść poniżej 9.5V
    wiem że PO ODPALENIU powinno być w okolicy 14 V

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Lopezius Zobacz post

To zmienia postać rzeczy.
    330 mA, czyli 0,33 A rozładuje całkowicie aku w kilka dni, a mocno osłabi już po 1 dobie.
    Taki pobór prądu odpowiada żarówce o mocy 4 W.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał markow_1979 Zobacz post
    WITAM WSZYSTKICH.
    W MOJEJ 156 MIAŁEM PODOBNY PROBLEM CAŁY CZS PADAŁ AKU. KIEDYŚ ŻONE ZAWIOZŁEM DO PRACY. ZA CHWILKE ZADZWONIŁA DO MNIE ŻE NIE DZIAŁA STOP. PO POWROCIE DO DOMU POSTANOWIŁEM WYMIENIĆ ŻARÓWKE W LEWYM ŚWIETLE STOP. A TU ZONK. WYCIĄGAM Z LAMPY UKŁAD Z DWOMA ŻARÓWKAMI A TU ŻARÓWKA OD POZYCYJNYCH ŻARZY???. JUŻ WIEDZIAŁEM Z JAKIEGO POWODU SIADAŁ AKU.TYLKO TERAZ JAK ZNALEŹĆ PRZYCZYNE. POMYŚLAŁEM TROSZKE I DOSZŁEM DO WNIOSKU ŻE PROBLEMY Z AKU ZACZĘŁY SIE W MOMENCIE WYMIANY ZEGARÓW NA BIAŁE. WSADZIŁEM SPOWROTEM STARE ZEGARY I PROBLEM ZNIKŁ. OKAZAŁO SIE ŻE OBROTOMIERZ ROBIŁ JAKIEŚ ZWARCIE I DLATEGO ŻARZYŁA SIE ŻARÓWKA.
    W zegarach, a dokładniej na płytce obrotomierza jest właśnie sterownik świateł, który powoduje np. żarzenie się tylnej pozycji. Pomaga wymiana pewnego tranzystora w tym układzie.
    I sądzę, że jest to również problem autora tego tematu
    Ostatnio edytowane przez Kazek ; 23-11-2010 o 22:57